Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto5927.08.20206

5176-2018 (07 02 01, 10 03 02, 00 01 05, 00 04 01)

Kauppatorin Monitorin esteettömyysratkaisut

Tiivistelmä: -

Vammais § 59

Sihteeri Sari Huusko 19.8.2020:

Vammaisneuvosto on saanut 4.8.2020 Kauppatorin Monitorin kalusteita ja muita puutteellisia esteettömyysratkaisuja koskevaan kirjelmään vastauksen:

Kauppatorin Monitorin esteettömyys ja vammaisneuvoston havainnot 4.6.2020

Vammaisneuvoston on tutustunut esteettömyyskoordinaattorin kanssa Kauppatorin Monitoriin, minkä jälkeen he ovat lähettäneet asiakkuudet ja osallisuus -vastuualueelle kirjeen, jossa on tuotu esille vammaisneuvoston tekemät havainnot. Alla on koottu vastauksia ja näkemyksiä vammaisneuvoston havaintoihin.

Vuoronumerolaitteet

Kauppatorin Monitorissa tulee olemaan kaksi eri vuoronumerolaitetta, joista toinen ohjaa kaupungin palveluihin ja toinen Kelan palveluihin. Molemmissa laitteissa on erillinen kutsunappi, jolla vuoronumerolaitteen luo voidaan kutsua apua. Kaupungin vuoronumerolaitteen valikko on monitasoinen ja sen saavutettavuus on arvioitu. Lisäksi vuoronumerolaitteen valikko ja näytöt on esitelty esteettömyysraadille. Näiden pohjalta valikkorakenteeseen ja näyttöihin tehdään parannuksia. Vuoronumerolaitteiden sijainnit on esteettömyys ja saavutettavuus parhaalla mahdollisella tavalla huomioiden ratkaistu tilan ja mahdollisten sähköratkaisujen mukaisesti.

Kauppatorin monitorin akustiikka

Tilan suunnittelussa on ollut mukana vuokranantajan toimesta akustiikkasuunnittelija. Lisäksi kalustekilpailutuksessa on huomioitu akustiikka.

Kauppatorin Monitorin kalusteiden kilpailutus

Esteettömyyskoordinaattorin on osallistunut osittain kalustekilpailutuksen valmistellun ja esteettömyysnäkökulmat on pyritty huomioimaan. Kalustekilpailutuksessa on ollut vaatimuksena esteettömyyden huomioiminen kalustesuunnitelmassa. Kalustesuunnitelman tekee kalustetoimittaja.

Kalusteissa on pyritty huomioimaan erilaiset asiakkaat eli tarjolla on esim. erilaisia istuinratkaisuja. Kalusteiden materiaalimäärityksissä on huomioitu erilaiset säädökset, joissa huomioidaan käsittelyaineet. Lisäksi kalusteet tuulettuvat tilassa yli kaksi kuukautta, suositus on vähintään neljä viikkoa.

Esteettömyyskoordinaattorin ei ole mahdollista osallistua ajallisesti kaikkiin kaupungin kalustekilpailutuksiin. Työajan riittävyys on huomioitava mutta tavoitteeksi voidaan ottaa, että erityskohteissa (esim. monitoimitalot, terveysasemat, asiakaspalvelut) esteettömyyskoordinaattori olisi laajemmin mukana kalustekilpailutuksia suunniteltaessa. Tarkasteltava on myös mahdollisuutta, että esteettömyyskoordinaattori kävisi läpi esteettömyysnäkökulmasta suurempien projektien kiinteät kalusteet.

Kauppatorin Monitorin asiointitiskin yhteyteen tullaan tekemään esteetön asiointipaikka, jossa voidaan asioida esim. pyörätuolin kanssa.

Taktiiliraita

Taktiiliraitaa tullaan muuttamaan ja aulan vartijoiden kanssa tullaan sopimaan käytännöistä liittyen vuoronumerolaitteiden yhteyteen sijoittuvien kutsunappien ohjauksesta ja palveluista esim. heikkonäköisten ja sokeiden asiakkaiden kohdalla.

Esteetön WC

Esteettömän WC:n lavuaari tullaan uusimaan ja seinään kiinnitetty wc-paperiteline poistetaan.

Esteettömyyden huomioiminen Kauppatorin Monitorissa

Kauppatorin Monitorin tilan ja toiminnan suunnittelussa esteettömyys ja saavutettavuus on pyritty huomioimaan vahvasti siltä osin kuin se on ollut mahdollista. Tilasuunnittelu ja kalusteet ovat yksi kokonaisuus, jossa on huomioitava useita eri tekijöitä.

Asiakaskohtaamistilojen suunnittelussa on huomioitu esteettömyys esim. tilan koossa. Monitorissa on myös luiska, jolla pääsee etutasolta alemmalle tasolle asioimaan.

Opasteiden suunnittelussa on huomioitu esteettömyys ja saavutettavuus ja opastuksen suunnitelmat on myös testattu nämä näkökohdat huomioiden. Koko Monitorin värimaailmassa on huomioitu esteettömyys.

Tilaan on hankittu induktiosilmukoita erilaisiin asiakaspalvelupaikkoihin (palvelupistesilmukat, siirrettävä induktiosilmukka sekä induktiosilmukka hätäkuulutuksia varten). Myös neuvottelutiloissa on induktiosilmukat ja heikkokuuloisten asiakkaiden kanssa voidaan käyttää myös kommunikaattoria.

Tilassa on myös esteetön asiakaspääteratkaisu, jossa on myös erillinen kutsunappi, mikäli asiakas tarvitsee apua asiointinsa aikana.

Turussa 4.8.2020

Sari Kinnunen

kehittämispäällikkö, asiakkuudet ja osallisuus

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösMerkitään vastaus tiedoksi. Vammaisneuvosto päätti suorittaa uuden esteettömyyskatselmuksen Kauppatorin Monitorissa.