Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto5827.08.20205

1514-2019 (02 08 00)

Palvelulinjat P1, P2 ja P3

Tiivistelmä: -

Vammais § 58

Sihteeri Sari Huusko 18.8.2020:

Vammaisneuvoston tietoon on tullut, että palvelulinjoilla on käytössä busseja, jotka eivät ole esteettömiä.

EhdotusVammaisneuvosto päättää lähettää asiasta kirjelmän Turun kaupungille.

PäätösVammaisneuvosto päätti lähettää asiasta seuraavan kirjelmän:

TURUN PALVELULIIKENTEEN BUSSIKALUSTON ESTEETTÖMYYDESTÄ

Turun vammaisneuvostolle on tullut palautetta turkulaisilta palveluliikenteen käyttäjiltä viimeisen kilpailutuksen myötä vaihtuneesta kalustosta. Nyt aloittaneella yrittäjällä ole käytössä varsinaisia palveluliikennebusseja, joissa on kokonaan madallettu lattia, riittävän loiva kulkuluiska ja toimivat tilaratkaisut eri tavalla toimiville matkustajille.

Aluksi oletimme, että kyse oli kilpailutuksessa tehdystä virheestä ja matalampi vaatimustaso oli sen takia tullut hyväksytyksi. Nyt olemme saaneet lukea sanomalehdestä (TS 21.8.), että kalustovaatimusta olikin heikennetty ja sen takia tavanomainen matalalattiainen bussikalusto täyttää asetetut edellytykset.

Joukkoliikenteen suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaan mukaan vuoden 2019 alussa tehtiin päätös, että runkolinjaston palvelulinjoja ajetaan samoilla busseilla kuin muutakin kaupunkiliikennettä. Palvelulinjoille hänen mukaansa on ollut vaikea saada matkustajia, koska jo tavallisen joukkoliikenteen autojen koetaan olevan esteettömiä ja ajettavien reittien suoria. Jorasmaan mielestä myös normaali joukkoliikenne on hyvin esteetöntä ja palvelee valtaosaa asiakkaista.

Turun vammaisneuvosto katsoo, että palveluliikenteen tulee olla täysin esteetöntä ja palvella aivan kaikkia asiakkaita. Juuri se pieni käyttäjien joukko, joka nyt tehdyssä kilpailutuksessa jää huomiomatta jääden palveluiden ulkopuolelle, on vaarassa syrjäytyä. YK:n vammaisten ihmisten ihmisoikeussopimuksen mukaisesti julkisten palveluiden tulee sopia kaikille kansalaisille. Sopimus on sitova ja edellyttää viranomaisilta sen noudattamista.

Esitämme, että Turun palveluliikenteen esteettömyys saatetaan vähintään entiselle tasolle mitä pikimmin, kuitenkin viimeistään seuraavan kilpailutuksen yhteydessä. Vammaisneuvosto on käytettävissä asiantuntijatahona ja haluaa tulla kuulluksi seuraavia kilpailutuskriteereitä laadittaessa.

Ystävällisin terveisin

Turun vammaisneuvosto

10.9.2020

Jakelu

tiedJoukkoliikenteen palvelutoimisto
tiedKaupunginhallitus
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta