Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto1820.02.20206

8402-2019 (02 08 00)

Kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan sekä opiskelumatkojen kuljetusten kilpailuttaminen

Tiivistelmä: -

Vammais § 18

Sihteeri Sari Huusko 12.2.2020:

Vammaisneuvosto on osallisena kehitysvammaisten henkilöiden työ- ja päivätoiminnan sekä opiskelumatkojen kuljetusten kilpailutuksessa ajalle 1.8.2020 - 31.7.2022.

EhdotusVammaisneuvosto päättää antaa asiasta seuraavan lausunnon:

Kehitysvammaisten henilöiden työ- ja päivätoiminnan sekä opiskelumatkojen kuljetusten kilpailutus ajalle 1.8.2020 - 31.7.2022

Vammaisneuvosto korostaa palvelujen hankinnassa asiakaslähtöisyyttä, turvallisuutta, kaluston soveltuvuutta, kuljettajien kielitaitoa ja osaamista toimia ko. ryhmän henkilöiden kanssa.

Ajoneuvot

Käytettävässä ajoneuvokalustossa tulee olla riittävästi varsinaisia invatakseja, jotka on varustettu 2-pilarisella nostimella, ja joista ainakin yhden kantavuus on vähintään 300 kg. Nostimessa tulee olla riittävät, kauttaaltaan nostetut reunat. Nostin on katsastettava säännöllisesti.

Esteettömien autojen sisätilan korkeuden on oltava vähintään 1450 mm. Esteettömien autojen on oltava asiakkaan ja pyörätuolin kiinnityksen osalta esteettömistä ajoneuvoista annetun asetuksen mukaisia.  Pyörätuolissa matkustavalla tulee olla käytettävissä 3-pisteturvavyö.

Henkilöautomallisten autojen osalta tulee huomioida, että niissä on riittävästi säilytystilaa manuaalipyörätuolille, rollaattorille ja muille apuvälineille.

Jokaisella matkustajalla tulee olla oma istumapaikka ja turvavyö. Autoissa tulee olla alkolukko ja tarpeenmukaiset viestintävälineet.

Reitit

Reitit tulee suunnitella niin, että ne ovat mahdollisimman tarkoituksenmukaiset ja lyhyet. Yhdensuuntaiseen matkaan kuluvan kuljetusajan tulee pysyä kohtuullisena, ja mikäli suinkin mahdollista, korkeintaan yhden tunnin mittaisena.

Kuljettajat

Kuljettajilla tulee olla riittävä kotimaisen kielen taito. Palvelua tulee saada sekä suomen- että ruotsinkielellä. Ko. ryhmän kanssa asiallinen ja ystävällinen  kommunikointi on erittäin tärkeää.

Kuljettajien jatkuvaan koulutukseen tulee panostaa ja siitä tulee raportoida tilaajalle. Erittäin tärkeää on asiakkaan kohtaaminen, avustaminen ja turvallisuus ajon aikana sekä haku- ja poisjättötilanteissa. Kuljettajalta edellytetään osaamista sekä kuljetuskaluston hallinnassa että apuvälineiden käytössä.

Sanktiot

Tilaajalla tulee olla mahdollisuus määrätä sanktio suorittamatta jääneestä tai olennaisesti myöhästyneestä kuljetuksesta. Asiakkaalla tulee olla mahdollisuus saada korvaus aiheutuneesta haitasta.

20.2.2020

Vammaisneuvosto

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAhonen Sari
tiedKiiski Kaisa
tiedLindström Fredrik
tpvMäkelä Anja
tiedVuorinen Elisa