Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto9918.10.2018

4105-2015 (639, 630)

Fölimatkojen rollaattorin käyttäjien avustajien/saattajien maksutta kulkeminen

Tiivistelmä: -

Vammais § 99

Sihteeri Sari Huusko:

Vammaisneuvoston jäsenille on tullut kysymyksiä rollaattorin käyttäjien avustajien/saattajien Föli-matkoista: saako avustaja/saattaja kulkea maksutta.

Turun Seudun joukkoliikenteen esteettömyysohjeet https://www.foli.fi/fi/node/52/

Esteettömyys

Lähes kaikki Turun seudun joukkoliikenteen bussit ovat matalalattiaisia. Etu- ja keskioven välisellä alueella ei ole askelmaa, mikä helpottaa bussiin nousemista ja sen sisällä liikkumista.
Turun kaupungin alueella liikennöi palvelulinjoja, jotka sopivat erityisesti iäkkäille tai liikuntarajoitteisille. Palvelulinjojen bussit ovat kokonaan matalalattiaisia, leveäovisia ja niissä on väljät sisätilat. Ajoluiskan ansiosta myös pyörätuolilla pääsee kätevästi kyytiin. Muusta joukkoliikenteestä poiketen palvelulinjojen bussit voivat pysähtyä myös varsinaisten pysäkkialueiden ulkopuolella.

Joukkoliikenteen palvelutoimisto Turun keskustassa on esteetön ja sijaitsee katutasossa osoitteessa Aurakatu 5.

Lastenvaunut

Lasta lastenvaunuissa kuljettava saa matkustaa Turun seudun joukkoliikenteessä maksutta. Keskioven läheisyydessä on tilaa lastenvaunuille, -rattaille ja pyörätuoleille; käytävää ei kuitenkaan saa tukkia.
Bussiin noustessa tai matkan aikana lapsen ei tarvitse istua vaunuissa. Huolehdi tällöin, että lapsi istuu penkillä turvallisesti. Poistukaa autosta yhdessä tai anna lapsen poistua ensin. Kuljettaja ei välttämättä huomaa peileistä yksin autoon jäänyttä lasta.

Liikuntaesteiset

Kaikissa busseissa on erityisesti iäkkäille ja liikuntaesteisille varattuja istumapaikkoja, jotka löytyvät bussin etuosasta. Tarvittaessa bussista voi poistua etuoven kautta.

Näkövammaiset

Näkövammainen voi bussiin noustessaan pyytää kuljettajalta apua matkakortin leimaamiseen. Kuljettaja kertoo samalla, paljonko kortille jäi saldoa. Jos näkövammaisella on saattajaan oikeuttava vammaisten matkakortti, saa hänen saattajansa matkustaa mukana maksutta.

Pyörätuolit ja rollaattorit

Pyörätuolissa matkustavalta henkilöltä ja hänen saattajaltaan ei peritä maksua. Maksua ei peritä myöskään saattajaan oikeuttavalla vammaisten kortilla matkustavan henkilön saattajasta.
Rollaattorin kanssa bussiin voi nousta keskiovesta, mutta matkakortti täytyy käydä leimaamassa tai kertalippu ostamassa etuoven luona. Tarvittaessa apua voi pyytää kanssamatkustajilta tai kuljettajalta. Maksuttomia rollaattorimatkoja koskeva kokeilu on käynnissä Fölin busseissa vuoden ajan alkaen 24.9.2018. Kokeilun tavoitteena on lisätä vanhusten tai muusta syystä vaikeasti liikkuvien henkilöiden turvallisuutta bussimatkoilla sekä lisätä vanhusten osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnan toimintaan. Fölin bussit ovat täynnä suurimpana osana päivää, joten rollaattorien käyttöä pyritään ohjaamaan päivän hiljaisimpaan asiointiaikaan eli keskelle päivää (lähtöajat klo 9.00 - 12.59). Päiväaikaankaan ei voida taata mahtumista bussiin. Perittävä taksa määräytyy kellonajan mukaan eikä bussin aikataulunmukaisen lähtöajan tai arvioitujen pysäkkiaikataulujen mukaan. Näin ollen, jos bussi on myöhässä ja saapuu pysäkille vasta maksuttoman matkustusajan päättymisen jälkeen, tulee matka maksaa normaalisti.

Kuten muutoinkin joukkoliikenteessä, jos bussissa on täyttä, uusia lastenvaunuja, rollaattoreita tai pyörätuoleja ei voida ottaa kyytiin. Bussista riippuen rollaattoreita mahtuu kyytiin kahdesta kolmeen kappaletta. Matalalattiaisiin mahtuu vain yksi kerrallaan. Jos kyydissä on jo lastenvaunuja, rollaattoreita mahtuu kyytiin vähemmän.
Ns. sähkömopedeja ei kuljeteta busseissa, koska niille ei ole riittävää turvavarustusta.

PäätösMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.