Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto9218.10.20184

4105-2015 (639, 630)

Vammaisneuvoston lausunto kaupunginhallitukselle joukkoliikenneratkaisusta

Tiivistelmä: -

Vammais § 92

Sihteeri Sari Huusko 18.10.2018:

Kaupunginhallitus on pyytänyt lausuntoja joukkoliikenneratkaisusta 2.11.2018 mennessä.

Vammaisneuvoston lausunto Turun kaupungin joukkoliikenneratkaisusta:

Vammaisten kaupunkilaisten aktiivinen osallistuminen päätöksentekoon ja muuhun kaupunkielämään sisältyy Turun kaupungin strategisiin tavoitteisiin. Yhtenä edellytyksenä tavoitteen toteutumiselle on hyvin toimiva joukkoliikenne.

Vammaisten ja liikuntarajoitteisten kaupunkilaisten kannalta joukkoliikenteen esteettömyys ja saavutettavuus ovat ensiarvoisia asioita. Esteettömyys tarkoittaa sitä, että kulkuneuvoon on aina turvallista ja helppoa tulla ja sieltä poistua. Tämä edellyttää, että esim. pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkuessa kynnyksiä ei voi olla. Kaikki pysäkit on rakennettava siten, että esteetön kulku on mahdollista. Esteetön liikenneympäristö on kaikkien matkustajien edun mukaista. Kun huomioidaan vammaisten henkilöiden liikkumistarpeet, parannetaan samalla kaikkien matkustajien liikkumista. Esteettömyys on kaikkien etu.

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että pysäkkejä on riittävästi ja ne sijaitsevat ihmisten luonnollisten kulkureittien välittömässä läheisyydessä. Jokainen lisämetri pysäkin ja asunnon/halutun kohteen välillä vaikeuttaa saavutettavuutta ja näin vähentää joukkoliikenteen toimivuutta kaikkien matkustajien, mutta erityisesti vammaisten henkilöiden kohdalla.

Saavutettavuuteen sisältyvät myös selkeät opasteet, pysäkkikuulutukset ja matkakorttien sukupuolineutraalius.

Runkolinjaston toteutuessa tulee varmistaa, että myös kulkuvälineestä toiseen vaihtaminen on kaikille matkustajille turvallista eikä aikatauluja ole laadittu liian kireiksi.

Väestön ikääntyessä on Turun seudun joukkoliikenteen kehittämisessä seuraavan kymmenen vuoden aikana tärkeintä suunnitella esteettömyys ja saavutettavuus parhaalla mahdollisella asiantuntijuudella ja panostaa niihin. Suunnitteluun panostaminen ehkäisee jälkikäteen tehtäväksi tulevia kalliita korjauksia ja muutoksia.

EhdotusVammaisneuvosto päättää antaa lausunnon kaupunginhallitukselle.

PäätösVammaisneuvosto päätti antaa eo. korjatun lausunnon.

Jakelu

lausKaupunginhallitus