Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto9118.10.20183

9409-2018 (00 04 02, 05 21 00)

Turun kaupungin ja JärjestöSoteHanke 113:n esteettömyysraati

Tiivistelmä: -

Vammais § 91

Sihteeri Sari Huusko:

Vieraana esteettömyysraadista kertomassa osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala ja JärjestöSotemuutos113:sta Marjut Aalto.

”Kehittämispäällikkö Sari Kinnunen ja osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala 28.9.2018:

Vammaisneuvosto on esittänyt kirjelmässään, ettei Turun vammaisneuvostoa ole tiedotettu Turun esteettömyysraadin perustamisesta eikä vammaisneuvostolla siten ole ollut mahdollisuutta kommentoida tai tiedustella esteettömyysraadin roolia, tarvetta ja tehtävänasettelua ja sitä, tarvitaanko esteettömyysasioissa saman organisaation sisällä kahta eri toimijaa.

Tarve esteettömyysraadille nousi 29.11.2017 järjestetyssä vammaisten osallisuustilaisuudessa. Tarve nousi esille juuri tilaisuuden osallistujien joukosta yhtenä toimenpiteenä. Lisäksi silloinen esteettömyysasiamies koki tarvitsevansa työnsä tueksi eri tavalla vammaisia henkilöitä auttamaan havainnoimaan esteellisyyttä.

Esteettömyysraadin erilaisesta roolista suhteessa vammaisneuvostoon on keskusteltu eri yhteyksissä myös vammaisneuvoston jäsenten kanssa. Asiaa on suunniteltu myös maakunnan osallisuus- ja esteettömyys työryhmän kokouksissa, jossa on mukana sekä Kynnys ry:n ja vammaisneuvoston jäsen.

Kirjelmässään vammaisneuvosto on todennut, että kuntalain mukaisesti kunnan on perustettava vammaisneuvosto ja annettava sille mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan. Vaikuttamismahdollisuus on annettava vammaisten henkilöiden elämään kuuluvien asioiden kannalta.

Esteettömyysraati on asiakasraati. Muita tällä hetkellä toimivia asiakasraateja ovat esim. sairaalan asiakasraati, viestintäraati ja kirjaston nuorten raati. Asiakasraati on palveluiden käyttäjien avoin ja vuorovaikutteinen keskustelu- ja kehittämisryhmä. Se on yksi asiakaskuuntelun menetelmä ja perustuu vapaaehtoisuuteen, mikä tarkoittaa sitä, että esim. kokouspalkkioita ei makseta.

Esteettömyysraadin toiminta ja tavoitteet tullaan käymään läpi vielä erikseen vammaisneuvoston kokouksessa syksyn 2018 aikana.

Sari Kinnunen

kehittämispäällikkö”

Marjut Aalto ja Anri Niskala kertoivat perustetun esteettömyysraadin roolista ja toiminnasta. Esteettömyysraadin ja vammaisneuvoston yhteistyön muotoja kehitetään. Vammaisneuvoston puheenjohtaja vierailee esteettömyysraadin tapaamisessa esittelemässä vammaisneuvoston toimintaa.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi kehittämispäällikkö Sari Kinnusen kirje sekä Marjut Aallon ja Anri Niskalan esteettömyysraadin esittely.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.