Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto7230.08.20185

9409-2018 (00 04 02, 05 21 00)

Turun kaupungin ja JärjestöSoteHanke 113:n esteettömyysraati

Tiivistelmä: -

Vammais § 72

Sihteeri Sari Huusko:

Turun kaupunki ja JärjestöSotehanke 113 kokoaa esteettömyysraadin, joka aloittaa syksyllä 2018. Raadin jäseneksi voi hakea 14.9.2018 mennessä.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

Keskustelun jälkeen vammaisneuvosto päätti esittää konsernihallinnon osallisuus seuraavaa:

Kuntalain (410/2015) pykälän 28 mukaan Vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vammaisilla henkilöillä sekä heidän omaisillaan ja järjestöillään tulee olla vammaisneuvostossa riittävä edustus. Kunnanhallituksen on huolehdittava vammaisneuvoston toimintaedellytyksistä.

Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta Vane:n mukaan. Kuntalain mukaisesti kunnan on perustettava vammaisneuvosto ja annettava sille mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan. Vaikuttamismahdollisuus on annettava vammaisten henkilöiden elämään kuuluvien asioiden kannalta. Vammaisneuvostossa tulee olla edustettuina vammaiset henkilöt sekä heidän omaisensa ja järjestönsä. Vammaisneuvosto voi olla useamman kunnan yhteinen. Vammaisneuvostot eivät ole virallisia kunnan toimielimiä vaan kuulemis- ja vaikuttamiskanavia. Kuntalaissa korostetaan vammaisneuvostojen aktiivista roolia. Siinä myös edellytetään, että vammaisneuvosto saa tietoa hyvissä ajoin.

Turussa vammaisneuvosto on toiminut vuodesta 1981. Vammaisneuvoston jäsenistö koostuu luottamushenkilöistä sekä vammaisjärjestöjen jäsenistä. Jäsenillä on vahva yhteys taustajärjestöihinsä, joilla on jäsenten kautta mahdollisuus tuoda asioita käsiteltäväksi ja tiedoksi kaupungin päättäjille.

Kuluneiden 37 vuoden aikana vammaisneuvosto on ollut vahvasti ajamassa esteettömyysasioitaTurussa. Vammaisneuvosto on alusta saakka tehnyt tiivistä yhteistyötä Turun seudullisen esteettömyysasiamiehen kanssa.

Kuntalain suomien mahdollisuuksien ja velvollisuuksien lisäksi Turun vammaisneuvostolla on koulutukseen ja tietoon perustuvaa asiantuntijuutta sekä kokemusasiantuntijuutta arvioida ja antaa esteettömyyteen liittyvä opastusta sekä antaa lausuntoja kaavoitus- ja rakentamisasioissa.

Esteettömään ja saavutettavuus ovat asioita, joiden arviointiin ja kehittämiseen tarvitaan mielipiteiden ja kokemusasiantuntijuuden lisäksi monipuolista ja laaja-alaista tietämystä.

Vammaisneuvoston esittely on Turun kaupungin nettisivuilla Osallisuus ja vaikuttaminen-osion takana. Sieltä löytyy vammaisneuvoston sähköpostiosoite sekä jäsenten yhteystiedot. Vammaisneuvoston paperiesitettä on saatavilla eri paikoissa. Asukkaat ovat voineet ottaa vammaisneuvostoon yhteyttä erilaisissa esteettömyyteen tai vammaisasioihin liittyen.

Turun vammaisneuvostoa ei ole tiedotettu Turun esteettömyysraadin perustamisesta eikä vammaisneuvostolla siten ole ollut mahdollisuutta kommentoida tai tiedustella esteettömyysraadin roolia, tarvetta ja tehtävänasettelua ja sitä, tarvitaanko esteettömyysasioissa saman organisaation sisällä kahta eri toimijaa.

PäätösVammaisneuvosto päätti antaa asiasta ylläolevan kirjelmän.

Jakelu

esiKonsernihallinto, asiakkuudet ja osallisuus