Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto7430.08.20187

5539-2018 (08 00 00, 08 01 00)

Vammaisneuvoston lausunto runkolinjaston linjastoluonnoksista

Tiivistelmä: -

Vammais § 74

Sihteeri Sari Huusko:

Joukkoliikennelautakunnalle annettava vammaisneuvoston lausunto

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on pyytänyt vammaisneuvostolta kirjallista lausuntoa runkolinjaston linjastoluonnoksista 31.8.2018 mennessä. Runkolinjaston luonnoksiin voi tutustua osoitteessa foli.fi/runkolinjasto

EhdotusVammaisneuvosto päättää antaa seuraavan lausunnon:

Turun vammaisneuvosto 30.8.2018:

Liitännäisliikenteen lisääntyessä suorat yhteydet tullevat lisääntymään. Vammaisneuvosto korostaa vaihtojen esteettömyyden varmistamista jo suunnitteluvaiheessa.

Pysäkkien tulee olla esteettömiä. Informaatio pysäkeillä on oltava saavutettavaa. Vammaisneuvosto painottaa pysäkkikuulutusten järjestämistä. Pysäkkikuulutusten on oltava selkeitä ja toimivia.

Runkolinjaluonnoksiin ei vielä ole otettu mukaan palvelulinjoja. Vammaisneuvosto toteaa mm. palvelulinja 1:llä olevan erittäin paljon käyttäjiä.

Kummassakaan runkolinjaluonnoksissa ei ole huomioitu Kakolanmäen joukkoliikennejärjestelyjä. Vammaisneuvosto viittaa 21.2.2017 päivättyyn Kakolantornin asemakaavaluonnoksen liikenneselvitykseen 8731-2015, jossa todetaan:

”Kakolaan on rakenteilla funikulaari, joten esteetöntä pääsyä mäen päälle ei tarvitse varmistaa linja-autolinjalla. Joukkoliikennelautakunta on vuonna 2012 todennut, että funikulaarin toteuttaminen on välttämätöntä Kakolan joukkoliikennepalvelujen toimivuuden kannalta.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti puolestaan 4.6.2013 esittää kaupunginhallitukselle,

Joukkoliikenteen tulevaisuuden näkymät ovat kehittyneet lisäksi siihen suuntaan, että mäellä ei enää ole tarvetta varautua tavanomaisen linja-autokaluston käyttöön. Jos palvelulinjan järjestäminen tulevaisuudessa on tarpeellista, voidaan se hoitaa pienemmällä kalustolla.”

Vammaisneuvosto toteaa, että edellä mainittu linja 4 on jo lopetettu ja Puutarhakadun puolella Kakolanmäkeä ajaa linja 12 vain puolen tunnin välein.

Itäisen Pitkänkadun varrella asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, mutta kadulla ei ole Fölibussiliikennettä. Fölibussiliikenne pysäkkeineen Itäisellä Pitkällä kadulla helpottaisi iäkkäiden liikkumista.

Turunmaan Sairaalan kohdalle tulisi saada bussipysäkit.

Turussa 30.8.2018

Vammaisneuvoston puolesta

Pirkko Heino                       Sari Huusko

Puheenjohtaja                    Sihteeri

PäätösVammaisneuvosto päätti antaa edellä esitetyn lausunnon joukkoliikennelautakunnalle.

Jakelu

lausTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta