Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta7714.03.20188
Vammaisneuvosto3412.04.20185

2922-2018 (05 12 01)

Yli 18 -vuotiaiden omaishoidon palkkioiden tarkistaminen ja omaishoitajille myönnettävien palvelusetelien laajentaminen

Tiivistelmä: -

Sosterla § 77

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, avopalvelujen johtaja Anne Vuorinen ja palveluesimies Nina Hanhilampi:

Omaishoidon tuki on vanhuksen, vammaisen tai sairaan kotioloissa tapahtuvan hoidon tai muun huolenpidon turvaamiseksi maksettava hoitopalkkio ja / tai palveluja, jotka määritellään hoidettavan hoito- ja palvelusuunnitelmassa. Omaishoidon tuen edellytyksenä on, että tuen saamisen vaihtoehtona ovat kunnan kotihoidon palvelut, laitoshoito, asumispalvelut tai ympärivuorokautinen hoito. Valtakunnallisena tavoitteena on lisätä tuen piirissä olevien omaishoidettavien määrää sekä parantaa omaishoitajien asemaa ja jaksamista. Turussa oli joulukuussa 2017 yli 18-vuotiaita omaishoidon tuen asiakkaita 1063. Asiakasmäärä on hieman kasvanut vuoden takaiseen verrattuna, jolloin asiakkaita oli 995.

Omaishoidon tuki koostuu kolmesta osasta: hoitopalkkiosta, hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista ja omaishoitajalle järjestettävästä tuesta. Omaishoidon tuen hoitopalkkio määräytyy hoidon sitovuuden ja vaativuuden perusteella. Omaishoitolain 5 §:n mukaan kunnilta edellytetään kahta vähimmäispalkkioluokkaa. Suurimmalla osalla Varsinais-Suomen maakunnan kunnista on käytössä kolme omaishoidon tuen palkkioluokkaa. Tämä on käynyt ilmi Varsinais-Suomen keskitetyssä asiakas- ja palveluohjaushankkeessa (KomPAssi), jota hallinnoi Turun kaupunki. Hankkeeseen osallistuu 27 kuntaa ja sen yhtenä tavoitteena on yhtenäistää maakunnan käytänteitä.

Turussa palkkioluokkia on tällä hetkellä käytössä neljä. Nyt laadituissa uusissa yli 18-vuotiaiden omaishoidon tuen asiakkaiden kriteereissä esitetään palkkioluokkien vähentämistä kolmeen, joka tukee yhtenäisten mallien luomista omaishoidon tuen palkkioluokkiin Varsinais-Suomen maakunnassa. Ensimmäisen ja toisen palkkioluokan kriteereihin ei ole tehty muutoksia. Kolmas palkkioluokka on uudistettu. Kolmas palkkioluokka on tarkoitettu hoidollisesti raskaan siirtymävaiheen hoitomuodoksi tai saattohoitoon siirtyvälle. Esityksen mukaan sitä voitaisiin myöntää enintään kuudeksi kuukaudeksi. Hoitaja on tuona aikana lyhytaikaisesti estynyt tekemään omaa työtään, eikä hänellä ole oikeutta vuorotteluvapaalain mukaiseen vuorottelukorvaukseen. Saattohoitotilanteessa hoitajana voi toimia eläkkeellä oleva henkilö. Nykyisen kolmannen palkkioluokan hoitopalkkiota esitetään nostettavaksi 1.183,80 €/kk. Tämä summa on tällä hetkellä käytössä olevien palkkioluokkien kolme ja neljä keskiarvo. Uudistettu kolmas palkkioluokka mahdollistaa aiempaa paremmin hoidollisesti raskaassa siirtymävaiheessa omaishoitajan jäämisen lyhytaikaisesti pois töistä, koska hoitopalkkio on suurempi. Nykyistä palkkioluokkaa neljä on ollut mahdollista saada vain enintään kahden kuukauden ajaksi saattohoitotilanteissa tai erityistilanteissa runsaan avun tarpeessa olevan henkilön hoitoa varten. Uusi palkkioluokka kolme mahdollistaa tuen saamisen kuuden kuukauden ajaksi. Tämä muutos on tarpeen, sillä usein kahden kuukauden aikamääre ylittyy. Tammikuussa 2018 Turussa on ollut palkkioluokkaan kolme kuuluvia asiakkaita kaksi ja palkkioluokkaan neljä kuuluvia asiakkaita yksi. Nykyisillä palkkioluokkien asiakasmäärillä muutos lisää omaishoidon tuen kustannuksia noin 610 €/kk eli 7 320 €/v.    

Omaishoitajaa ja hoidettavaa tukevia palveluita myönnetään pääsääntöisesti palvelusetelillä. Näiden palveluiden saaminen perustuu tarveharkintaan ja ne myönnetään pääasiassa määräaikaisena. Myönnettävän palvelun määrä on sidoksissa palkkioluokkiin. Uusissa kriteereissä ehdotetaan palveluseteleillä myönnettävän palvelun määränlisäämistä. Ensimmäisen palkkioluokan enimmäistuntimäärää ehdotetaan lisättäväksi 8 tunnilla kuukaudessa sekä toisen ja kolmannen palkkioluokan tuntimäärää 18 tunnilla. Tämän jälkeen ensimmäisessä palkkioluokassa palveluseteleillä myönnettävää palvelua voisi olla 1-16 tuntia kuukaudessa sekä toisessa ja kolmannessa palkkioluokassa 1-35 tuntia. Muutos aiheuttaa lisäkustannuksia vuositasolla arviolta noin 220 000 €. Palveluiden määrää lisäämällä tuetaan omaishoidettavan voimavaroja ja mahdollistetaan kotona asuminen yhä pidempään. Lisäksi se tukee paremmin myös omaishoitajan jaksamista ja hyvinvointia. Omaishoitajien ikä on vuonna 2017 vaihdellut välillä 19 - 94 vuotta, keski-iän ollessa 67. Usein myös omaishoitaja on itse ikääntynyt ja palveluiden määrää lisäämällä pystytään vahvistamaan heidän jaksamistaan raskaassakin omaishoitotilanteessa.  

Liite 1Yli 18 -vuotiaiden omaishoidontuen myöntäminen ja palkkioluokkakriteerit

Omaishoitajaa tuetaan jatkossa edelleen myös maksuttomilla hyvinvointi- ja terveystarkastuksilla. Tarkastusten tavoitteena on auttaa omaishoitajaa tekemään omaa terveyttä ja elämää koskevia valintoja sekä ennaltaehkäistä uupumista ja lisätä hyvinvointia. Tarkastuksissa käyneitä oli joulukuun 2017 lopussa 208. 

Uudet omaishoidon tuen kriteerit tukevat sekä omaishoitajia että hoidettavia. Tehdyt muutokset mahdollistavat omaishoidon jatkumisen kotona yhä pidempään. Tämä taas vähentää tarvetta siirtyä kunnan kotihoidon palveluihin, laitoshoitoon, asumispalveluihin tai ympärivuorokautiseen hoitoon.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää hyväksyä

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 34

Sihteeri Sari Huusko:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 77
Liite 1:Yli 18-vuotiaiden omaishoidon tuen myöntäminen ja palkkioluokkakriteerit