Turun kaupunginhallitukselle

 

 

Asia: Kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnan järjestäminen välttämättömyys

Turun vammaisneuvosto on kokouksessaan 7.12.2017 käsitellyt kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa.

Työ- ja päivätoiminta ovat siihen osallistuville välttämättömiä toimintakyvyn ylläpitämiseksi sekä yhteiskunnan osallisena toimimisen kannalta, sillä useimmat kehitysvammaiset eivät ole edes osatyökykyisiä ja työnsaanti on muutenkin vaikeaa.

 

Laitosten purku ja asukkaiden muutto kotikuntaansa on lisännyt työ- ja päivätoiminnan tarvitsijoiden määrää. Toimintatilat ovat alkaneet käydä ahtaiksi ja ns. kotipäiviä on jouduttu lisäämään. Myös tuetusta työstä on myös siirtynyt kehitysvammaisia toimintakeskuksiin.

 

Esille on tullut pelko toiminnan vähenemisestä sekä maakuntauudistuksen myötä toimintakeskusten yhdistämisestä seuraava kuljetusmatkojen pituuden kasvami­sesta. Valtakunnallinen työ- ja päivätoiminnan valiokunta on antanut kriteetit työ- ja päivätoiminnalle. Laatukriteereissä toiminnan tavoitteeksi asetetaan entistä sel­keämmin vammaisten henkilöiden osallisuuden ja työllistymisen edistäminen.

 

Tulevassa vammaislakiesityksessä todetaan, että vammaisella henkilöllä on oikeus päiväaikaiseen toimintaan mm. silloin, kun hän tarvitsee toimintarajoitteensa vuoksi erityistä sosiaalisen vuorovaikutuksen ja osallisuuden turvaavaa sekä toimintakykyä ylläpitävää palvelua. Osin voimassa olevassa vuoden 1982 sosiaalihuoltolaissa on säädetty työllistymistä tukevasta toiminnasta ja työtoiminnasta (27 d § ja 27 e §).

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 11.4.2017 osaltaan hyväksynyt Turun kaupungin vammaispalvelua koskevan tilatarveselvityksen sekä päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että lyhytaikaishoidon tarpeisiin aloitetaan korvaavien tilojen suunnittelu uudishankkeena ja että Toivolan toimintakeskuksen yhteyteen aloitetaan laajennusosan suunnittelu monitoimikeskuksen rakentamiseksi. (Diaarinumero 4401-2017 (652)).

Vammaisneuvosto yhtyy edellä mainittuun sosiaali- ja terveyslautakunnan esitykseen.

 

Vammaisneuvosto esittää, että kaupunki osaltaan turvaa kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnan jatkumisen ja kehittämisen myös uudessa palvelujenjärjestämistilanteessa.

 

Vammaisneuvosto pyytää ystävällisesti kaupunginhallitukselta vastausta 30.3.2018 mennessä

 

 

Turussa 11.1.2018

 

Vammaisneuvosto

 

puheenjohtaja      varapuheenjohtaja

Pirkko Heino      Veijo Lehtonen