Aloite

 

Turun kaupunginvaltuustolle 17.11. 2017

 

Suomi ratifioi viimein vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen kesäkuussa 2016. Sopimus kieltää kaikenlaisen vammaisiin henkilöihin kohdistuvan syrjinnän, korostaa vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta ja edellyttää vammaisten ihmisten osallisuutta kaikessa päätöksenteossa. YK:n vammaissopimuksen artiklan 19 mukaan vammainen itse päättää asumisestaan eikä ole velvollinen käyttämään ennalta määrättyjä asumisjärjestelyjä. Vammaisten ihmisten kohdalla tähän asumisjärjestelyyn kuuluu olennaisesti elämänmittaista, välttämätöntä apua ja tukea järjestävä palveluntuottaja. Kilpailuttamismenettelyllä ei pystytä yhdistämään vammaisten ihmisten avun ja tuen tarpeiden oikeanlaista huomioon ottamista palveluntuottajien tasa-arvoiseen ja syrjimättömään kohteluun.

 

Vammaisten ihmisten elämänmittaisten palvelujen järjestämisessä keskeistä ovat pysyvien ja kestäville arvoille perustuvien vuorovaikutussuhteiden rakentaminen vaikeasti vammaisten ihmisten elämässä. Palveluissa tarvitaan ihmisiä jotka kykenevät tulkitsemaan erilaisten ilmaisujen yksilöllisiä merkityksiä. Tämän kyvyn rakentaminen on prosessi, joka vaatii lähihenkilöiltä sitoutumista ja pitkäaikaista kontaktia vammaisen yksilön kanssa sekä yhteistyötä omaisten ja hoivatyöntekijöiden kesken. Palveluntuottajan vaihtaminen ja vaihtuminen merkitsee kaikessa tässä tehdyn työn, luottamuksen ja vuorovaikutuksen romuttamista ulkopuolelta.

 

Vammaisjärjestöt ovat keränneet Ei Myytävänä- kansalaisaloitteeseen kannatusilmoituksia ja luovuttavat sen pian eduskunnalle. Sekä työministeri että peruspalveluministeri on luvannut, että kunnat saavat uudet ohjeet koskien sosiaalipalvelujen kilpailutusta. Ministeri Jari Lindström on 17.10.2017 lähettänyt Kuntaliitolle kirjeen laadun huomioimisesta vammaispalvelujen hankinnassa (liite).

Esitämme, että Turun kaupunki luopuu jo nyt vammaisten asumispalveluiden kilpailutuksesta ja jokainen turkulainen voi valita oman asuinpaikkansa sekä palveluntuottajansa itse. Päätös asumispalvelun ostosta tehdään keskustellen ja yhteisymmärryksessä vammaisen henkilön itsensä ja hänen läheistensä kanssa.

 

Turussa 17.11.2017

 

Turun kaupungin vammaisneuvosto

 

 

Pirkko Heino      Veijo Lehtonen

puheenjohtaja      varapuheenjohtaja