Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto4901.06.20174

6387-2017 (065, 451)

Vammaisten tulkkauspalveluun muutoksia vuonna 2018

Tiivistelmä: -

Vammais § 49

Vammaisneuvoston sihteeri Sari Huusko 24.5.2017:

Kuulo- ja kuulonäkövammaisten sekä puhevammaisten asiakkaiden tulkkauspalvelun järjestäminen muuttuu vuoden 2018 alusta. Tavoitteena on vastata asiakkaan tulkkaustarpeisiin ja niiden muutoksiin mahdollisimman joustavasti. Jatkossa asiakkaalle järjestetään tulkkauspalvelu hänen lähialueeltaan. Kun asiakas tarvitsee tulkkia lähialueensa ulkopuolella, hänelle järjestetään tulkkauspalvelu läheltä tulkkauksen tapahtumapaikkakuntaa. Asiakas saa valita järjestetäänkö tulkkauspalvelu tulkkilistan avulla vai ilman tulkkilistaa. Jos palvelu järjestetään tulkkilistan avulla, asiakas voi ehdottaa itselleensopivia tulkkeja omalta lähialueeltaan.

Kela laatii tulkkilistan yhteistyössä asiakkaan kanssa ja varmistaa, että asiakkaan ehdottamat tulkit työskentelevät hänen lähialueellaan ja että he pystyvät vastaamaan asiakkaan palveluntarpeeseen. Asiakkaan tilaukseen välitetään tulkki hänen tulkkilistaltaan. Jos asiakas ei ole valinnut palvelunsa järjestämistä tulkkilistan avulla, hänelle välitetään tulkkaustilanteeseen sopiva tulkki läheltä tulkkauspaikkakuntaa.

Asiakasprofiililomake on jatkossa nimeltään asiakastietolomake, jossa asiakas ilmoittaa haluaako hän tulkkilistan. Kela lähettää lomakkeen asiakkaille syksyllä.

Tulkkauspalvelun tuottamista koskeva hankinta on käynnissä. Kela tiedottaa tulkkauspalvelusta lisää syksyllä.

Kela järjestää tulkkauspalveluja kuulovammaisille, kuulonäkövammaisille ja puhevammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat vammansa vuoksi tulkkausta muun muassa työssä käymiseen, opiskeluun, asiointiin ja harrastuksiin.

Lisätietoa hankinnasta löytyy kelan nettisivuilta.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösMerkitään tiedoksi.

Vammaisneuvosto ilmaisee huolensa vammaisten tulkkauspalveluun tulevista muutoksista.