Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto4801.06.20173

6385-2017 (020, 451)

Vammaislainsäädännön uudistus

Tiivistelmä: -

Vammais § 48

Vammaisneuvoston sihteeri Sari Huusko 24.5.2017:

Sosiaali- ja terveysministeriö uudistaa vammaislainsäädännön. Tarkoitus on yhdistää vammaispalvelu- ja kehitysvammalait. Kyse on pitkään tavoitellusta uudistuksesta, jonka lähtökohta on parantaa vammaisten ihmisten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta. Tavoitteena on säilyttää nykyiset hyvin perusoikeuksia turvaavat, vahvat oikeudet, kuten oikeus palveluasumiseen, henkilökohtaiseen apuun ja liikkumista tukeviin palveluihin. Lisäksi tavoitteena on kehittää muun muassa henkilökohtaista apua ja lyhytaikaista huolenpitoa sekä valmennusta ja tukea uudenlaisena palveluna.

Hallitusohjelma velvoittaa ministeriöitä etsimään säästöjä kuntien tehtävistä. Sosiaali- ja terveysministeriö ottaa tämän velvoitteen huomioon vammaislainsäädäntöä uudistaessaan. Luonnos uudeksi vammaispalvelulaiksi on lausunnolla 17.7.2017 asti. Tavoitteena on antaa hallituksen esitys eduskunnalle syksyllä. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2019. 

Lakiluonnos on toimitettu sähköpostitse vammaisneuvostolle tutustumista varten.

EhdotusMerkitään vammaislainsäädännön uudistamisasia vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösVammaisneuvosto päätti antaa lausuntonsa kirjallisena Sosiaali- ja terveysministeriölle.

Vammaisneuvosto laatii lausunnon 26.6.2017 mennessä ja se annetaan tiedoksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunnalle (Vane).

Jakelu

tiedVammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta