Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto4411.05.20171

1405-2017 (009)

Esteettömyysasiamiehen ajankohtaiset asiat

Tiivistelmä: -

Vammais § 44

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä

Esteettömyysasiamies Jaana Solasvuo esittelee Valtioneuvoston asetusta rakennuksen esteettömyydestä.

Ehdotetulla asetuksella tarkennetaan maankäyttö- ja rakennuslaissa säädettyä esteettömyyttä koskevaa olennaista teknistä vaatimusta. Se korvaa nykyisen asetustasoisen sääntelyn rakennuksen esteettömyydestä. Ehdotetulla asetuksella erotetaan rakennuksen esteettömyyttä koskevat velvoittavat säännökset ja ohjeet selkeästi toisistaan ja selkeytetään vaatimusten sisältöä, mikä edistää säännösten soveltamisen ennakoitavuutta ja yhtenäisyyttä. Asetuksella toteutetaan pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelman rakennusten esteettömyyteen liittyvät kirjaukset ottaen kuitenkin huomioon perustuslain ja YK:n vammaisyleissopimuksen vaatimukset. Asetuksella kumotaan maankäyttö- ja rakennusasetuksen 53 pykälä, jossa säädetään liikkumisesteettömästä rakentamisesta. Asetus on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2018.

Ehdotettujen esteettömyysvaatimusten taloudelliset vaikutukset nykytilaan nähden ovat pääosin vähäisiä. Vaatimusten selkeyttämisen ja täsmentämisen arvioidaan vähentävän rakennuskustannuksia. Opiskelija- ja nuorisoasuntoja koskeva poikkeus wc- ja pesutilojen tilavaatimuksesta tarjoaa mahdollisuuden kustannussäästöihin tällaisten asuntojen tilaajayhteisöille.

Esteettömyysasiamiehen työnkuvan tarkentaminen

Turun seudun esteettömyysasiamies Jaana Solasvuo kertoi esteettömyysasiamiehen työnkuvan tarkentamisesta. Turun seudun esteettömyysasiamiehen työkuvaan kuuluu jatkossa esteettömyyden koordinointi kaupungissa sekä isojen rakennuskohteiden, kuten sairaaloiden ja monitoimitalojen esteettömyyssuunnitelmien tarkastukset ja lopputarkastukset. Muiden esteettömyyteen liittyvien suunnitelmien ja tarkastusten teko kuuluu normaalikäytäntönä rakennusvalvonnalle.

Tulevia tapaamisia, joissa mukana esteettömyysasiamies ja vammaisneuvoston jäseniä:

Esteettömyyssuunnitelma menee kaupungin johtoryhmän kokoukseen 13.6.2017

Kaupungin verkkosivujen esteettömyydestä Salasvuo kertoi, että osa yhtiöistä toimii omilla alustoillaan, mikä hankaloittaa yhtenäistämistä. Mietitään digiraadin perustamista.

Hallintoryhmän johtaja Tuomas Heikkinen kutsutaan vammaisneuvoston kokoukseen 17.8.2017.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.