Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto3727.04.20174

4710-2015 (010, 240)

Ehdotus Turun kaupungin rakennusjärjestykseksi

Tiivistelmä: -

Vammais § 37

Sihteeri Sari Huusko 20.4.2017:

Turun kaupungin ympäristötoimiala pyytää vammaisneuvostolta lausuntoa ehdotuksesta Turun kaupungin rakennusjärjestykseksi 5.5.2017 mennessä. Mikäli lausuntoa tai ilmoitusta siitä, että vammaisneuvoston lausunto on tulossa, ei toimiteta määräajassa, katsoo Ympäristötoimiala, että vammaisneuvostolla ei ole huomautettavaa ehdotuksen johdosta.

LiiteEhdotus Turun kaupungin rakennusjärjestykseksi

EhdotusVammaisneuvosto päättää lausunnostaan.

PäätösVammaisneuvosto päätti antaa ehdotuksen Turun kaupungin rakennusjärjestykseksi yhdessä esteettömyysasiamiehen kanssa seuraavan lausunnon:

Esteettömyysasiamiehen ja Turun kaupungin vammaisneuvoston yhteinen lausunto ehdotukseen Turun kaupungin rakennusjärjestykseksi

Turun seudun esteettömyysasiamies ja Turun kaupungin vammaisneuvosto antavat yhdessä lausuntonsa ehdotukseen Turun kaupungin rakennusjärjestykseksi.

5 Pihamaan rakentaminen

26§ ehdotamme lisättäväksi että liikkumisesteisten autopaikat tulee merkitä liikkumisesteisten kansainvälisellä ISA-tunnuksella sekä liikennemerkillä. Lisäksi polkupyörien säilytys ja pysäköinti tulee osoittaa helppokulkuiseen paikkaan kulkuväylän sivuun.

31§ Jätehuolto ja varastotilat

Jätekatoksien ja suojat tulee sijoittaa tontilla niin, että sinne on esteetön kulku.

6 Julkinen kaupunkitila ja esteettömyys

33§ Kadut, torit ja muut vastaavat liikennealueet

Julkista kaupunkitilaa rakennettaessa tulee huomioida esteettömyys kaikessa rakentamisessa aina julkisen tilan kalustevalintoihin asti. Turun tulee käyttää julkisen tilan rakentamisen ohjeistuksena SuRaKu- projektin aikana tehtyä ohjeistoa. SuRaKu- ohjeistus on hyväksytty käytettäväksi Turun esteettömyysohjelmassa 2005- 2012. https://www.hel.fi/helsinkikaikille/fi/ohjeita-suunnitteluun/esteettoman-rakentamisen-ohjeet

37§ Myynti-, tiedotus- ja mainoslaitteet sekä markiisit

Myynti-, tiedotus-, mainos- tai muuta sellaista laitetta taikka ikkuna- tai ovimarkiisia, terassin aurinko- ja sadesuojaa tai muuta vastaavaa laitetta tontille sijoitettaessa on noudatettava seuraavaa:

Lisäyksenä kohtaan 3. Laitteen muodon ja rakenteen on sopeuduttava rakennukseen ja ympäristöön eikä laite saa olla väritykseltään tai valon kirkkaudeltaan häiritsevä. Lisäyksenä: Valomainosta ei saa sijoittaa liikennevalojen taakse tai lähietäisyydelle niin, että valomainoksen valot vaikeuttavat liikennevalojen tulkinnan.  Näkövammaisten on vaikeaa erottaa liikennevaloja jos taustalla tai lähietäisyydellä on kilpailevaa valoinformaatiota.

39§ Tapahtumien järjestäminen

Tilojen ja laitteiden osalta on otettava huomioon esteettömyyden vaatimukset ei pelkästään liikkumisesteisen vaatimukset.


Liitteet:

Vammais § 37
Liite 1:Ehdotus Turun kaupungin rakennusjärjestykseksi