Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto3106.04.20174

11627-2016 (065, 451)

Vammaispalvelulain mukaisen palveluasumisen kilpailuttaminen

Tiivistelmä: -

Vammais § 31

Vammaisneuvoston sihteeri Sari Huusko 30.3.2017:

Sosiaali-ja terveyslautakunta on 8.11.2016 tehnyt päätöksen ryhtyä vammaispalvelulain mukaisen palveluasumisen kilpailutusmenettelyyn. Kilpailutus toteutetaan avoimena menettelynä ja kilpailutus käynnistetään ja tarjouspyyntö valmistellaan yhdessä Turun kaupungin hankinta- ja logistiikkakeskuksen kanssa. Tavoitteena on laatia puitesopimukset ajalle 1.1.2018 - 31.12.2021 yhden vuoden optiolla. Kilpailutus on tarkoitus toteuttaa kesän 2017 aikana, niin että palvelut ovat käytettävissä 1.1.2018.

OheismateriaaliSosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 8.11.2016 § 11

EhdotusVammaisneuvosto päättää antaa vammaispalvelulain mukaisen palveluasumisen kilpailuttamisesta seuraavan lausunnon:

Lain vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista nojalla subjektiivisia oikeuksia vaikeavammaisille henkilöille ovat kuljetuspalvelut, tulkkipalvelut, palveluasuminen, asunnon muutostyöt, päivätoiminta ja henkilökohtainen apu.

Suomen ratifioiman YK:n vammaissopimuksen mukaan vammaisella henkilöllä on oikeus valita asuinpaikkansa ja asuinkumppaninsa eikä hän ole velvollinen käyttämään ennalta määrättyjä asumisjärjestelyjä.  

Jotta asiakkaan valinnanvapaus voisi edes jossain määrin toteutua, tulee kilpailutuksen perusteella palveluntuottajia olla enemmän kuin yksi.

Vammaisneuvosto on 11.2.2010 vastauksessaan toimintasuunnitelmasta vammaispalvelulain toteuttamiseksi 1393-2010 (450) todennut  seuraavaa:

Palveluasumisen järjestämisessä tulee ottaa huomioon erilaiset, yksilölliset palvelutarpeet ja muodostaa näistä palvelukokonaisuus.---”Etenkin paljon apua tarvitseville vaikeavammaisille henkilöille, joilla on lisäksi mielenterveys- ja /tai alkoholiongelma, tarvitaan omia palveluasumispaikkoja. Palveluasumisen suunnittelussa tulee huomioida myös moniongelmaiset vaikeavammaiset henkilöt. Palveluasumista ja siihen liittyviä palveluja tulee kehittää sekä määrällisesti että laadullisesti. Kehittämistyön perustana tulee olla asiakkaiden todelliset tarpeet.”

Toimintasuunnitelmasta vammaispalvelulain toteuttamiseksi 402-2011 (450) vammaisneuvosto on todennut 20.1.2011 antamassaan lausunnossa: ”-- Vammaispalvelulain perusteella järjestettävät palvelut tulee järjestää niin, että ne tukevat vammaisen itsenäistä, päivittäistä toimintaa ja niiden on tarkoituksena poistaa vamman tai sairauden aiheuttamia haittoja ja esteitä”.

Vammaisneuvosto edellyttää, että vammaisneuvosto otetaan jatkossa mukaan hyvissä ajoin vammaispalvelulain mukaisten palveluiden kriteerien laatimiseen.

Palvelun laadun tulee olla pysyvää ja vertailtavissa olevaa. Laatua tulee mitata riittävästi ja palautejärjestelmän tulee olla helppokäyttöinen.

Palveluntuottajan aiemmat asiakaspalautteet on otettava huomioon kilpailutuksessa. Palveluntuottajan tulee kertoa millaisia laatuindikaattoreita heillä on käytössään laadun mittaamiseksi.

Henkilökuntamitoitus ja henkilökunnan pohjakoulutus tulee olla riittävää, tarkoituksenmukaista ja monipuolista. Henkilökunnan lisäkoulutukseen tulee panostaa ja sen tulee olla suunnitelmallista. Henkilökuntamitoituksen pitää olla riittävä ja henkilökunnalla tulee olla aikaa sekä päivittäisistä toimista suoriutumiseen että vapaa-ajan harrastuksiin ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen, jotta asukkaiden itsemääräämisoikeus toteutuu.

Palveluasuntojen tulee sijaita muun asutuksen keskellä esteettömässä ympäristössä ja sinne tulee olla esteetön julkinen liikenne ja esteettömät kevyen liikenteen väylät. Piha-alueiden ja lähiympäristön tulee olla esteettömiä ja virikkeitä tarjoavia. On luotava kriteerit siihen, mikä on virikkeellinen piha-alue ja ympäristö.

Palveluasumisen tulee olla mahdollisimman normaalia asumista yhden hengen asunnoissa, joissa on oma wc ja pesuhuone sekä asukaskunnasta riippuen keittomahdollisuus. Vierailla tulee olla yöpymismahdollisuus. Mahdollisuus asua pariskuntana on otettava huomioon.

Asumisen tulee olla esteetöntä myös siten, että vaihtoehtoiset kommunikaatiotavat ovat mahdollisia. Opasteiden tulee olla kattavia. Palvelua tulee saada omalla äidinkielellä (myös viittomakieli).

Vammaisneuvosto esittää, että laadun ja hinnan suhde kilpailutuksessa tulee olla vähintään 40/60.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmAhonen Sari
tpvKiiski Kaisa
tiedLindström Fredrik
tpvMäkelä Anja
tiedVuorinen Elisa