Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto719.01.20177

1405-2017 (009)

Esteettömyysasiamiehen ajankohtaiset asiat

Tiivistelmä: -

Vammais § 7

Vammaisneuvosto, puheenjohtaja Timo Nurmio:

Esteettömyysasiamies Jaana Solasvuo kertoi seuraavaa:

-       esteettömyysasiamiehelle etsitään esteetöntä työhuonetta Yliopistonkatu 27:sta hänen siirtyessään konsernihallintoon.

-       esteettömyysasiamies on käynyt rakennusvalvonnassa kanssa keskusteluja siitä, mitä esteettömyys pitää sisällään ja mitä esteettömyyssuunnitelmissa ja- selvityksissä tulee vaatia. Esteettömyysselvitys on julkisten rakennusten rakennuslupien yksi pakollinen liite. Esteettömyyssuunnitelma on tarkennettu asiakirja esteettömyyden toteuttamiseksi ja siinä esitetään tarkat suunnitelmat esteettömyyden toteuttamiseksi. Suunnitelma päivitetään aina hyvissä ajoin ennen kunkin rakennusvaiheen aloittamista. Sekä esteettömyysselvitys että -suunnitelma koskevat sekä rakennusta että sen piha-aluetta.

Esteettömyysmääräyksistä on sovittu yhtenäisiä tulkintoja, joita tulee noudattaa. Esimerkiksi portaissa pitää aina olla yhtenäiset ja riittävän pitkät käsijohteet molemmin puolin aina kun mahdollista. Portaiden askelmissa tulee olla kontrastiraita. Parveke täytyy rakentaa niin, että se voidaan ritilöin korottaa esteettömäksi. Omakotitaloja koskevat samat ehdottomasti sitovat ohjeet kuin ns. Oulun korteissa.

https://asiakas.kotisivukone.com/files/rakennustarkastusyhdistysrty.kotisivukone.com/ptt-rty_esteettomyyskortti_20.3.2015.pdf.

Esteettömässä WC-tilassa WC- istuimen etäisyys takaseinästä on sovittu olevan 150 mm. Määräysten mukaan sen pitää olla 300 mm, mutta ongelmaksi muodostuu tällöin riittävän pitkien käsitukien puute, koska sellaisia ei valmisteta.

-       Turussa otettu käyttöön nettipohjainen palvelukartta, jossa on yhtenä osana esteettömyystiedot. Palvelukartta on sama, joka Helsingin kaupungilla on käytössään. Ensin kartoitetaan kaupungin omat palvelupisteet. Jokainen toimipisteet itse tuottaa tiedot paikkatietopohjaiseen järjestelmään. Työhön palkataan kaksi korkeakouluharjoittelijaa. Kaupungin tilojen esteettömyyskartoitusten tulee olla valmiina kuluvan vuoden syyskuussa.

-       kiinteistöliikelaitoksen kanssa käyty keskusteluja tilojen esteettömyysohjeistuksesta. Erityisesti induktiosilmukoiden asentaminen, käyttö, toimivuus ja lopputarkastus aiheuttaneet keskustelua ja niistä sovittu ohjeistus. Induktiosilmukka asennetaan määräysten mukaan: RAKMK F1 3.3.1: katsomoiden, auditorioiden, juhla-, kokous- ja ravintolasalien, opetussalien ja -luokkien sekä vastaavien kokoontumistilojen on sovelluttava myös liikkumis- ja toimimisesteisille. Näihin tiloihin asennetuissa äänentoistojärjestelmässä tulee olla myös tele/ induktiosilmukka tai muu äänensiirtojärjestelmä. Silmukka tulee testata SFS-EN 60118-4 standardissa määriteltyjä menetelmiä ja hyväksymiskriteereitä noudattaen ja tilat on merkittävä tässä standardissa määritellyllä tavalla.

-       esteettömyysasiamies on tehnyt kyselyn aluerehtoreiden kautta kouluille. Kyselyssä on tiedusteltu toimintarajoitteisten oppilaiden selviytymistä kouluissa. Tuloksista kerrotaan kun ne ovat selvillä.

-       rakennuksen käyttöturvallisuutta koskeva lakiluonnos ollut lausuntokierroksella ja Suomen esteettömyysasiamiehet ovat tehneet yhteislausunnon asiasta. Laki tullee voimaan vuonna 2018.

-       keskusteltu vammaisneuvoston ja esteettömyysasiamiehen tavasta toimia, jotta vammaisneuvoston esteettömyyslausunnot hoituisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Sovittu, että esteettömyysasiamies lähettää tarvittavat asiakirjat Olli Nordbergille ja Heikki Haulistolle, jotka yhdessä valmistelevat asiaa. Esteettömyysasiamies sekä Nordberg ja Haulisto kokoontuvat tarvittaessa lausuttavan asian tiimoilta. Rakennuksen pääsuunnittelija kutsutaan entisen käytännön mukaisesti esittelemään lausuttavaa hanketta vammaisneuvostoon.

-       esteettömyysselvityksen ja -suunnitelman eroa täsmennetty. Ks. ohje edellä

-       vammaisneuvosto on saanut lausuntopyynnön Turun kaupungin esteettömyyssuunnitelmasta. Esteettömyysasiamies esittelee asiaa seuraavassa kokouksessa.

EhdotusVammaisneuvosto merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.