Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto7910.11.20166

11793-2016 (450)

Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta korvaa valtakunnallisen vammaisneuvoston

Tiivistelmä: -

Vammais § 79

Sihteeri Sari Huusko 8.11.2016:

Sosiaali- ja terveysministeriön 4.11.2016 julkaiseman tiedotteen mukaan uusi vammaisten henkilöisen oikeuksien neuvottelukunta aloittaa toimintansa vuoden 2017 alussa. Se korvaa nykyisen valtakunnallinen vammaisneuvoston. Muutos liittyy vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn YK:n yleissopimuksen toimeenpanoon Suomessa. Valtioneuvoston asetus vammaisten henkilöiden neuvottelukunnasta annettiin 3. marraskuuta. Samalla kumottiin asetus valtakunnallisesta vammaisneuvostosta.

Vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta toimii sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä yleissopimuksen mukaisena koordinaatiojärjestelmänä. Neuvottelukunnan tehtävänä on helpottaa vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen täytäntöönpanoon liittyvää toimintaa valtionhallinnon ja yhteiskunnan eri aloilla ja tasoilla.

Neuvottelukunnassa on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja enintään 16 muuta jäsentä. Kullakin jäsenellä puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa lukuun ottamatta olisi henkilökohtainen varajäsen. Neuvottelukunnan muut jäsenet edustavat eri ministeriöitä sekä niiden lisäksi ainakin vammaisia henkilöitä tai heidän omaisiaan, alue- ja paikallishallintoa sekä työmarkkinajärjestöjä. Muista jäsenistä vähintään viiden on edustettava vammaisia henkilöitä tai heidän omaisiaan. Vammaiset henkilöt tai heidän omaisensa nimetään vammaisjärjestöjen esityksestä.

Neuvottelukunnan asettaa valtioneuvosto neljäksi vuodeksi kerrallaan. Ensimmäisen neuvottelukunnan toimikausi kestää vuoden 2019 huhtikuun loppuun.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösMerkitään tiedoksi.