Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto5908.09.2016

9239-2016 (451)

Ajankohtaista vammaispalveluissa ja lainsäädännössä

Tiivistelmä: -

Vammais § 59

Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski kertoo vammaispalveluiden ajankohtaisista asioista:

1.    Kuuden suurimman kunnan vammaispalvelut- raportti.

2. Kehitysvammalain muutos. Kehitysvammalain muutokset astuvat voimaan 10.6.2016, yhtä aikaa YK:n vammaissopimuksen kanssa.

Muutosten tarkoituksena on vahvistaa erityishuollossa olevan henkilön itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä suoriutumista sekä vähentää rajoitustoimenpiteiden käyttöä erityishuollossa.

Kehitysvammalakiin on tehty seuraavia muutoksia:

3. Turun kehitysvammapalvelut ja KEHAS. Kehitysvammaisten asumisen kehittämisohjelma

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski esitteli Kuuden suurimman kunnan vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon 2015 raportteja.

Raportin mukaan palveluasumisen osuus on laskenut ja henkilökohtaisen avun osuus noussut. Turussa kuljetuspalvelun käyttäjien määrä on laskenut kuljetuspalvelupäätösten tarkistusten vuoksi. Turussa kuljetuspalvelun lakkautuksia on tehty, ellei asiakas ole kahteen vuoteen käyttänyt kuljetuspalvelua.

Vammaispalvelulain mukaisten palveluiden kustannukset ovat Turussa, Tampereella ja Oulussa samoissa luvuissa.

Vantaalla ja Oulussa ei ole vielä ollut käytössä henkilökohtaisen avun palveluseteleitä, vaan suurelta osin on toteutettu työnantajamallia. Turussa palveluseteli on otettu käyttöön 1.9.2015. Palveluseteleiden käyttäjämäärä kasvaa pikkuhiljaa.

Palveluasumisen kustannukset ovat  Turussa kuusikko-kunnista pienimmät; asunnonmuutostöiden osalta toisiksi pienimmät.

Kaisa Kiiski kertoi, että Turun hyvinvointitoimialan vammaispalvelut tekee vuosittain asiakastyytyväisyyskyselyn. Kyselyn tulokset ovat kolmen viime vuoden aikana parantuneet jatkuvasti. Kouluarvosana vuonna 2016 oli 8,3.

Kehitysvammahuollon osalta Turun haasteena on kevyempään ja itsenäisempää asumismuotoon siirtyminen.

Kehitysvammahuollon osalta laitoshuollon osuus oli koko vuoden asiakasmäärän mukaan Turussa vuonna 2015 vielä suuri eli 27,9%. Asiakkaita muutti kuitenkin vuoden aikana asumispalveluihin useita kymmeniä. Tällä hetkellä laitoksessa asuu 37 kehitysvammaista henkilöä (v 2014 asiakkaita oli 132).

Vuosina 2015-2012 laitosasuminen loppuu,  koska Turkuun ja Turun seudulle on perustettu kehitysvammayksiköitä. Turku on kilpailuttanut ja ostanut palveluita. Myös KTO on perustanut omia yksiköitään. Alueella on tehty muuttovalmennusta ja asiakkaat ovat saaneet valita oman tulevan asumispaikan. Suurin osa muutoista on sujunut hyvin. Vuonna 2017 avaa vielä kolme uutta yksityistä kehitysvammaisten asumisyksikköä.

PäätösVammaisneuvosto merkitsi tiedoksi.