Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto3421.04.2016

6492-2014 (002, 014)

Lapsiystävällinen kunta -mallin toteuttaminen Turussa

Tiivistelmä: -

Vammais § 34

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 15.4.2016:

Kokouksessa osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala esittelee toimintamallia.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösVammaisneuvosto keskusteli mallin toteuttamisesta Anri Niskalan esittelyn pohjalta. Niskala kertoi, että toimintasuunnitelma mallin toteuttamiseksi valmistuu syksyllä. Tätä ennen kaikki vaikuttajaryhmät käsittelevät kokouksissaan lapsiystävällinen kunta-teemaa esittäen esim. kolmea konkreettista asiaa mallin toteuttamiseksi.

Todettiin, että Turku on ollut mukana mm. OPUS-hankkeessa (päättyi 2009), jossa Turun osalta kehitettiin internet-pohjaista arviointiminenetelmää lapsivaikutusten arvioimiseksi. Hankkeessa mm. kartoitettiin kaikki Turun koulut.

Vammaisneuvoston tehtäväalueen osalta on kyse YK:n lapsen oikeuksia koskevasta yleissopimuksesta sekä YK:n vammaisia henkilöitä koskevasta yleissopimuksesta ja niiden molempien huomioimisesta.

Vammaisneuvoston kokouksissa 25.2.2016 ja 21.4.2016 on otettu teeman osalta esille mm. seuraavia asioita ja keskustelunaiheita:

- esteettömyys ja saavutettavuus edistävät vammaisten lasten oikeuksia

- koulujen integraation/inkluusion asettamat vaatimukset koulujen saavutettavuudelle

- esimerkkinä Syvälahden koulu, onko lapsia kuultu/ollaanko kuulemassa?

- peruskoulun jälkeiset opinnot, minkälainen tilanne on vammaisten oppilaiden jatko-opintojen järjestymisessä?

- informaatio mm. sivistystoimialan, hyton ja vapaa-aikatoimialan työntekijöille vammaisuudesta ja pitkäaikaissairauksista ja niiden vaikutuksista lapsen ja nuoren arkeen

- palvelujen järjestämisessä huomioidaan perheen kokonaisuus

- luodaan kuulemisen toimintamalli niin, että lasten kuuleminen ja mielipiteiden huomioiminen on arkipäivää. Asiat kirjataan, viedään kaupungin toimialoilla eteenpäin, laaditaan toimenpide-ehdotukset ja seurataan ehdotusten toteutumista. Innostetaan lapsia ja nuoria antamaan palautetta myös mm. kaupungin palautepalvelun kautta.

Jakelu

tiedNiskala Anri