Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto10010.12.2015

6414-2012 (015)

Kj - Esteettömyystyöryhmän nimeäminen esteettömyysohjelman valmistelua varten

Tiivistelmä: -

Vammais § 100

Esteettömyysasiamies Jaana Solasvuo ja kaupunginsihteeri Satu Lehto 26.8.2015:

Asian aikaisemmat vaiheet

Kaupunginjohtaja päätti 16.10.2012 § 80 perustaa esteettömyystyöryhmän valmistelemaan vuoden 2014–2017 esteettömyysohjelmaa. Esteettömyystyöryhmään nimettiin edustajia eri hallintokunnista seuraavasti:

Maija Kyttä, apulaiskaupunginjohtaja

Timo Collanus, erityisasiantuntija, strategia- ja viestintäyksikkö

Heikki Haulisto, esteettömyysasiamies, YKV

Mari Helin, viheraluepäällikkö, Kiinteistöliikelaitos

Nora Hildén, tilacontroller, tilakeskus

Kaisa Kiiski, vammaispalvelujohtaja, sosiaali- ja terveystoimi

Päivi Kujala, erikoistoimintaterapeutti, sosiaali- ja terveystoimi

Rita Salviander, sihteeri, vammaisneuvosto

Jaana Solasvuo, tutkija, YKV

Petri Tulonen, kiinteistön ylläpitoinsinööri, tilaliikelaitos

Työryhmä puheenjohtajana toimi Maija Kyttä, valmistelua koor­dinoi esteettömyysasiamies Heikki Haulisto ja työryhmän sihteerinä toimi Jaana Solasvuo. Työryhmän tuli toimittaa väliraportti kaupunginjohtajalle 31.3.2013 mennessä ja loppuraportti 31.5.2013 mennessä. Päätöksen mukaan Turun esteettömyysohjelmaa 2005-2012 noudatetaan siihen asti, kunnes uusi esteettömyysohjelma tulee voimaan.

Väliraportin työryhmä on päivännyt 12.4.2013. Tämän jälkeen työryhmä toteutti vielä keväällä 2014 kyselyn eri vammaisjärjestöille ja -yhdistyksille sekä kaupunkilaisille. Sen tarkoituksena oli saada tietoa siitä, miten voimassa oleva esteettömyysohjelma on toteutunut ja mitä asioita uudessa ohjelmassa on tärkeintä ottaa huomioon. Loppuraporttia työryhmä ei ole tehnyt.

Uuden esteettömyysohjelman painotukset

Kaupunginvaltuuston 23.6.2014 § 110 hyväksymän kaupunkistrategian toimintalupauksissa korostetaan palvelujen helppoa saatavuutta sekä yhdenvertaisuutta. Hyvinvointi ja aktiivisuus -ohjelman Terve ja hyvinvoiva kaupunkilainen –osion kohdan 2.1.1 alatavoitteeksi on kirjattu seuraavaa: Palveluja kohdennetaan eri alueille ja asiakasryhmille tarvelähtöisesti. Kilpailukyky ja kestävä kasvu –ohjelman Rakentuva kaupunki ja ympäristö –osion kohdan 3.3.10 alatavoitteeksi on kirjattu seuraavaa: Kaupunkiympäristöä kehitetään jatkuvasti periaatteella, jonka mukaan esteetön ympäristö on parempaa ympäristöä kaikille.

Ympäristötoimialan strategisessa sopimuksessa vuodelle 2015 on lisäksi seuraava rakennuslautakuntaa koskeva maininta: Esteettömyys huomioidaan kaikessa kaupunkiympäristön kehittämisessä kuitenkin painottaen ratkaisuja tehtäessä todennettua tarvetta, jotta rakentamisen kustannuksia ei tarpeettomasti kasvateta.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on 15.9.2015 kaupunginhallitukselle esittämässään ympäristötoimialan strategisessa sopimuksessa esittänyt strategisista painopistealueista mm. seuraavaa: Maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti tulee alueiden käytön suunnittelussa (MRL 5 §) edistää mm. turvallisen, terveellisen, viihtyisän, sosiaalisesti toimivan ja eri väestöryhmien, kuten lasten, vanhusten ja vammaisten, tarpeet tyydyttävän elin- ja toimintaympäristön luomista.

Kaupunkisstrategian ja strategisen sopimuksen kirjaus on lähtökohtana esteettömyysohjelman valmistelussa. Ohjelman tulisi painottaa kaupungin roolia esteettömien palvelujen tuottamisessa ottaen kuitenkin ratkaisuja tehtäessä huomioon sen, että kaupungille ja muille toimijoille aiheutuvia kustannuksia ei tule tarpeettomasti kasvattaa. Esteettömyyden vaatimus tulisi nostaa esiin myös erityisesti kiinteistötoimialan strategisessa sopimuksessa siten, että se koskee tilojen ja infran rakentamista sekä tilojen vuokraamista ulkoa kaupungin toimijoiden käyttöön. Turulla on esteettömyyden edistämisen kautta mahdollisuus olla houkutteleva, hyvinvointia edistävän ja kaikista asukkaistaan huolta pitävän vetovoimaisen kaupungin maineessa.

Esteettömyys on keskeisessä roolissa, kun halutaan tuottaa palveluja kaikille. Tämä taas tarkoittaa sitä että jokainen hallintokunta sitoutuu esteettömyyden noudattamiseen aina palvelujen suunnittelusta niiden toteutumiseen. Kaikkien hallintokuntien edustus esteettömyystyöryhmässä on välttämätöntä, sillä esteettömyyden toteuttaminen ja suunnittelu tarvitsee monia näkökulmia. Ilman kaikkien yhteistyötä ja sitoutumista, esteettömyyden edistäminen ei etene. Työryhmän toiminnan tulee myös jatkua ohjelman tekemisen jälkeen, sillä vasta sitten alkaa käytännön työ.

Esteettömyyskartoituksia tulee tehdä entistä laajemmin ja kattavammin. Esteettömistä palveluista tulee myös tiedottaa monipuolisesti. Jotta esteettömyyden edistymistä voitaisiin seurata, on otettava käyttöön sitä mittaavat indikaattorit. Selkeät, kaikille yhteiset ohjeet ja määräykset tulee tehdä noudatettaviksi ja normaaliin työhön liittyviksi käytännöiksi.

Esteettömyystyöryhmän tulee luovuttaa esteettömyysohjelma 2016–2017 kaupunginjohtajalle tammikuun 2016 loppuun mennessä.

Esteettömyystyöryhmän kokoonpano

Esteettömyysohjelman painottaminen aiempaa enemmän toteuttamissuunnitelman suuntaan edellyttää esteettömyystyöryhmän kokoonpanon uudelleen arviointia. Uuteen työryhmään tulisi nimetä edustaja kaikilta toimialoilta. Sivistystoimialalta ja hyvinvointitoimialalta tulisi ryhmään nimetä henkilöt, jotka voivat edistää käytännön esteettömyyttä toimialallaan, esim. tilojen vuokrauksessa. Kiinteistöliikelaitokselta olisi hyvä olla edustus sekä infra- että tilapalveluiden puolelta.

Esteettömyystyöryhmän ensisijaisena tehtävän on esteettömyysohjelman päivittäminen vuosille 2016–2017. Tämän jälkeen ryhmän tulisi jatkaa toimintaansa esteettömyysverkostona.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

PäätösPäätin nimittää esteettömyystyöryhmään seuraavat jäsenet:

- Kaisa Kiiski, vammaispalvelujohtaja, hyvinvointitoimiala

- Taina Soini, hallintoylihoitaja, hyvinvointitoimiala

- Maija Boenisch, suunnittelupäällikkö, kiinteistötoimiala

- Mari Helin, viheraluepäällikkö, kiinteistötoimiala

- Timo Collanus, erityisasiantuntija, konsernihallinto

- (Nora Hildén, tilacontroller, konsernihallinto)

- Satu Lehto, kaupunginsihteeri, konsernihallinto

- Osmo Koskinen, rakennusinsinööri, sivistystoimiala

- Ritva Jykelä, osastopäällikkö, vapaa-aikatoimiala

- Jaana Solasvuo, esteettömyysasiamies, ympäristötoimiala

Työryhmän puheenjohtajana toimii Satu Lehto ja sihteerinä Jaana Solasvuo.

Työryhmän tulee luovuttaa esteettömyysohjelma 2016–2017 kaupunginjohtajalle 31.5.2016 mennessä. Ohjelmassa tulee esittää konkreettisia toimenpide-ehdotuksia esteettömyyden toteuttamiseen. Tämän jälkeen työryhmä jatkaa toimintaansa esteettömyysverkostona.

 

Aleksi Randell

kaupunginjohtaja

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 3.12.2015:

EhdotusMerkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.