Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto8905.11.2015

10959-2015 (443)

Turun omaishoidon asiakasraadin kehittämisehdotuksia

Tiivistelmä: -

Vammais § 89

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 30.10.2015:

Projektikoordinaattori omaishoidon palveluita kehittävästä Opastava-hankkeesta on lähettänyt Turun vammaisneuvostolle tiedoksi/kommentoitavaksi otteita Turun omaishoidon asiakasraadin laatimista kehittämisehdotuksista.

Omaishoidon asiakasraati on kokoontunut toimikautensa aikana seitsemän kertaa ja se järjesti kaksi avointa keskustelutilaisuutta. Raati keräsi tietoa omaishoitoperheiden tarpeista, tutustui palveluihin, antoi palautetta asiantuntijoille sekä teki ratkaisu- ja kehittämisehdotuksia.

Vammaisneuvostolle on varattu mahdollisuus antaa kommenttinsa raadin esitykseen. Vastinetta on pyydetty eri tahoilta kuten järjestöiltä ja hyvinvointitoimialalta. Kussakin ehdotuksessa on määritelty kohde, jolle ehdotus esitetään.

Pyynnössä todetaan, että mikäli vammaisneuvosto antaa vastineen, siinä voi kuvata mm.

- miten jo nykyisin toiminnassanne ko. asia on huomioitu tai onko tiedossanne jokin muu taho, joka jo vastaa tarpeeseen, kuka/miten

- mitä aiheeseen liittyvää kehittämistä on jo tekeillä/suunnitteilla omassa organisaatiossa?

- mitä asian edistämiseksi aiotaan tehdä ja millä aikataululla, jos ei voida reagoida

- jatkoideoita, yhteistyöehdotuksia?

Vastinetta pyydetään 9.11.2015 mennessä. Saadut vastineet esitetään 16.11.2015 pidettävässä omaishoitoa koskevassa tilaisuudessa.

Oheismateriaali                  Omaishoidon asiakasraadin kehittämisehdotuksia

Yleiset kehittämisehdotukset:

Vapaajärjestelyjen kehittäminen

a.    Omaishoitajan vapaan järjestämisessä tulee ottaa käyttöön ns. toimeksiantosopimus (otettu käyttöön, sosiaali- ja terveyslautakunta 19.5.2015)

b.    Omaishoitoperheiden mahdollisuus saada lyhytaikaishoito myös omaishoitajan ns. ylimääräisen vapaan aikana, ainakin silloin, kun siihen on pakottava tarve (raati pyytää selvitystä hyvinvointitoimialalta, miten vapaiden järjestäminen akuuteissa tilanteissa järjestyy tällä hetkellä)

c.    Kertyneitä lakisääteisiä vapaita tulisi voida siirtää seuraavalle vuodelle. Raati esittää, että vapaita voidaan siirtää esim. seuraavan vuoden maaliskuulle

d.    Omaishoidon palvelusetelin omavastuuosuuden vaikutusta vapaiden käyttöön tulisi seurata ja arvioida vaikutuksia perheille

e.    Turun seudulla tulisi arvioida, onko lyhytaikaishoitopaikkoja erilaisiin tarpeisiin

Turussa tulee ottaa käyttöön omaishoitajien vapaaehtoiset terveys- ja hyvinvointitapaamiset (terveystarkastukset). Aloite on tehty sosiaali- ja terveyslautakunnalle, kokeilu aloitettu 2015.

Ammattilaisten ja alan opiskelijoiden tietoisuutta omaishoidosta, omaishoitajien tunnistamisesta sekä heidän ohjaamisestaan palveluiden piiriin tulee lisätä. Omaishoitajat kaipaavat tietoa lakisääteisistä sosiaalipalveluista riittävän aikaisin suoraan terveydenhuollosta.

Lasten ja nuorten omaishoitajien kehittämisehdotukset

Työvoimaviranomaisten ja omaisten parissa toimivien tahojen tulisi kehittää toimintaa, jossa tuetaan omaishoitajien ansiotyössä jaksamista ja pitkään kotona hoitaneiden paluuta työelämään.

Palvelutarvetta arvioitaessa tulee kiinnittää huomiota palveluiden yksilölliseen räätälöintiin ja koko perheen tuen tarpeen arviointiin hoito- ja palvelusuunnitelmia laadittaessa. Moniammatillisen yhteistyön tiivistämiseen palvelusuunnitelmien laadinnassa ja seurannassa tulee kiinnittää huomiota.

Avustajien ja vapaaehtoisten koulutusta tulisi kehittää, jotta heillä olisi riittävät valmiudet toimia esim. autismin kirjon lasten ja aistivammaisten avustajina ja heidän omaishoitajiensa tukena.

Erityislapsiperheiden ehkäisevään perhetyöhön tulee panostaa ja taata siihen riittävät resurssit.

Työikäistä läheistä hoitavien kehittämisehdotukset

Alennukset kulttuuri- ja liikuntapalveluista

Omaishoitajien valmiuksia toteuttaa hoitoa kotona tulisi tukea koulutuksen ja henkilökohtaisen valmennuksen avulla. Omaishoitajat toivovat valmennusta mm. hoitokäytäntöihin, kuten siirtämiseen ja avustamiseen, haavanhoitoon sekä apuvälineiden käyttöön ja hakemiseen.

Raati on myötävaikuttanut toimikautensa aikana ainakin kahden palvelu-uudistuksen toteutumiseen. Raadin toivomat terveys- ja hyvinvointitapaamiset aloitetaan Turussa kokeiluluonteisesti vuonna 2015 ja toimeksiantoon perustuva sijaishoito kotona on mahdollista 1.6.2015 alkaen.

 

Vammaisneuvosto on lausunnoissaan vammaispalvelujen toimintasuunnitelmassa ottanut kantaa tilapäishoidon järjestämiseen. Vammaisneuvoston lausunnossa mm. vuonna 2011 vammaisneuvosto totesi, että tilapäishoidon järjestäminen perheiden tukimuotona on ensiarvoisen tärkeää ja saattaa ehkäistä muiden raskaampien palvelujen tarvetta. Edelleen vammaisneuvosto toteaa, että palveluvalikoimaa tulee kehittää ja luoda todellisia vaihtoehtoja. Vammaisneuvosto esitti, että tilapäistä hoitoa kotiin voidaan järjestää silloin, kun se on tarkoituksenmukaista vammaisen henkilön ja hänen perheensä kannalta.

Vammaisneuvosto on ajoittain keskustellut mm. siitä, että lapsiperheillä ja omaishoitajilla ei ole edustusta vammaisneuvostossa. Vuosia aiemmin vammaisneuvostossa toimi lasten vanhemmista ja vammaisneuvoston jäsenistä koostuva työryhmä, joka toimi määräajan mm. järjestäen yhteistapaamisia viranomaisten ja omaishoitajien kanssa. Tarkoituksena oli tuoda viranomaisille ja päättäjille tietoa lapsiperheiden arjesta. Tällainen teema on ollut myös alueen kansanedustajien, päättäjien, työntekijöiden ja järjestöjen yhteiskokouksessa.

EhdotusVammaisneuvosto päättää vastineestaan.

PäätösVammaisneuvosto pitää kehittämisehdotuksia kannatettavina. Erityisesti näitä ovat vapaan järjestäminen akuuteissa tilanteissa, omaisten kouluttaminen, omaishoidon palvelusetelin vaikutusten arviointi ja vapaiden siirtäminen. Huomiota tulee myös kiinnittää palveluiden yksilölliseen räätälöintiin ja koko perheen tuen tarpeen arviointiin. Vammaisneuvosto korostaa sitä, että palvelujen järjestämisessä tulee olla vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin.

Vammaisneuvosto on käsitellyt lausunnoissaan mm. tilapäishoidon järjestämistä. Vammaisneuvosto tulee myös jatkossa kiinnittämään tähän ja muihin omaishoitoperheitä koskeviin palveluihin. Vammaisneuvosto tulee kehittämään yhteistyötä lapsiperheiden ja muiden omaishoitoperheiden kanssa kehittämällä erilaisia toimintamalleja vuorovaikutuksen aikaansaamiseksi.