Turun kaupunki

Vammaisneuvosto

 

 

 

Turun kaupungin vammaisneuvoston toimintasuunnitelma vuodelle 2016

 

 

Vammaisneuvoston tehtävät

 

Turun kaupunginhallitus valitsee vammaisneuvostoon toimikauttaan vastaavaksi ajaksi kymmenen jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Toimintaohjeen mukaan viisi jäsentä ja varajäsentä edustavat vammaisjärjestöjä. Toiset viisi jäsentä ja varajäsenet edustavat kaupungin luottamushenkilöitä. Kaupunkia edustavat jäsenet ja varajäsenet nimetään hallintokunnista, jotka pääasiassa edustavat hyvinvointitoimialaa, kasvatus- ja opetustointa, liikuntatointa sekä kiinteistö- ja rakennustointa.

 

Vammaisneuvoston tehtävät:

 

1.Vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen ja päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen tai heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

2.Edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden, vammaisjärjestöjen ja julkisten yhteisöjen yhteistoimintaa kaupungissa

3.Tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vammaisia henkilöitä koskevissa asioissa

4.Valmistella toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä antaa toimintakertomus

5.Hoitaa muut vammaisneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

 

Keskeiset asiat vuonna 2016

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta.

 

Kokouksissa käsitellään vuonna 2016 mm. seuraavia asioita:

- lainsäädännön muutokset, mm. sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki, itsemääräämisoikeuslaki ja vammaispalvelulaki

- kokousteemoina ovat mm. peruskouluun ja päivähoitoon liittyvät asiat

- tutustuminen mm. Raina-säätiön toimintaan

- Suomen vammaispoliittisen ohjelman 2010-2015 (Vampo) seuranta

- yhteistyö muiden vaikuttajaryhmien kanssa

- vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelujen kilpailuttaminen

 

Vammaisneuvosto kutsuu toimintaohjeensa mukaisesti vammaisjärjestöt yhteiseen kokoukseen keväällä ja syksyllä. Lisäksi vammaisneuvosto käyttää hyväkseen eri vammaisjärjestöjen asiantuntemusta käsittelemiensä asioiden yhteydessä. Vammaisjärjestöistä voidaan kutsua asiantuntija vammaisneuvoston työryhmätyöskentelyyn.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen kansanedustajat, vammaisjärjestöt ja virkamiehet yhteiseen tilaisuuteen. Aiheena on valtakunnallisesti suunnitellut norminpurkutalkoot esteettömässä rakentamisessa.

 

Kaupunginvaltuustoon, kaupunginjohtajiin, lautakuntiin, eri hallintokuntiin ja vammaisjärjestöihin pidetään yhteyttä mm. keskustelutilaisuuksin esille tulevien asioiden perusteella. Tilaisuuksia voidaan järjestää myös yhdessä esim. vanhusneuvoston kanssa.

 

Vammaisneuvosto toimii oman toimialansa voimavarana lauta- ja johtokunnille. Vammaisneuvosto valitsee hallintokunnittain ajankohtaiset, konkreettiset kohteet, joihin se keskittyy. Lisäksi vammaisneuvosto seuraa jäsentensä kautta lautakuntien vammaisia henkilöitä koskevien asioiden käsittelyä.

 

Vammaisneuvosto seuraa esteettömyyden toteutumista mm. esteettömyysasiamiehen esille tuomien asioiden kautta. Esteettömyysasiamies osallistuu asiantuntijana vammaisneuvoston kokouksiin.

 

Vammaisneuvoston jäsenet osallistuvat alan koulutustilaisuuksiin. Vammaisneuvosto osallistuu Helsingissä pidettäville vammaispalvelujen neuvottelupäiville helmikuussa 2016.

 

Vammaisneuvosto toimii yhteistyössä muiden vaikuttajaryhmien kanssa konsernihallinnon koordinoidessa yhteistyötä. Vanhusneuvoston kanssa järjestetään vuosittain vähintään yksi yhteinen kokous. Vanhusneuvostossa käsiteltävät asiat tuodaan vammaisneuvoston kokoukseen tiedoksi.