Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto7612.10.2015

8835-2015 (017)

Uusi turku.fi -verkkopalvelu vammaisten henkilöiden osalta - verkkotoimituksen vastaus

Tiivistelmä: -

Vammais § 76

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 28.9.2015:

Vammaisneuvosto käsitteli turku.fi verkkopalvelua kokouksessaan 10.9.2015.

Vammaisneuvosto totesi yleisilmeen olevan hyvä.

Vammaisneuvosto kiinnitti kuitenkin huomiota seuraaviin yksityiskohtiin:

- hakuruudun toivottiin olevan suurempi, samoin tekstin

- kursivoidut tekstit ovat vaikealukuisia

- värikontrastien toivottiin olevan selkeämmät

- esteettömyyteen liittyviä yleisiä asioita löytyy ainoastaan haulla. Järjestöt ovat kartoittaneet noin 350 keskeistä kohdetta, mm. sosiaali- ja terveyspalveluja, kulttuuripalveluja sekä yksityisiä yrityksiä (Turku Kaikille -portaali). Tavoitteena on kartoittaa noin 500 kohdetta. Yksityiskohtaisia esteettömyystietoja ei systemaattisesti Turku-sivulta löydy. Tiedot hyödyttäisivät turkulaisten lisäksi mm. matkailijoita.

- Turun vammaisneuvostosta kertovalle sivulle esitetään, että linkiksi lisätään Suomen vammaispoliittinen ohjelma - VAMPO sekä sen seurantaraportit. Turun vammaispoliittinen ohjelma on vanhentunut ja se esitetään poistettavaksi. Kaupunginhallituksen päätöksellä vammaisuuteen liittyvät asiat sisältyvät kaupungin hyvinvointiohjelmiin.

Käsittely lähetettiin tiedoksi mm. verkkotoimituksen vs. päätoimittajalle.

Verkkotoimituksen vs. päätoimittaja Riikka Kauppila vastasi 16.9.2015:

Kiitämme vammaisneuvostoa palautteesta. Jokainen saamamme palaute testataan mahdollisten järjestelmävirheiden varalta ja luokitellaan käytettävyysongelman vakavuuden mukaan. Varsinainen käytettävyystestaus toteutetaan marraskuussa 2015. On myös suunniteltu, että Annanpuran esteettömyystutkimus toteutettaisiin loppuvuodesta. Verkkopalvelun jatkokehitystyöt toteutetaan pitkälti näiden tutkimustulosten mukaan.

Esteettömyyteen on nyt kiinnitetty huomiota siten, että verkkopalvelun tiedot ovat saatavilla päätelaitteesta riippumatta. Tekstikokoa on mahdollisuus suurentaa ja värikontrasteihin on jo nyt kiinnitetty huomiota. Kohderyhmä on huomioitu verkkopalvelussa myös ihan omana kokonaisuutenaan osoitteessa: www.turku.fi/vammaiset. Linkit vammaispoliittiseen ohjelmaan vievät tähän viralliseen päätöksenteon järjestelmään. Vaikka ohjelma sinällään on vanhentunut, niin haku löytää vanhatkin päätökset. Tästä on katsottu olevan enemmän hyötyä kuin haittaa, jotta voidaan tarkistella millaisia asioita on päätetty ja milloin.

Uusi kuntalaki korostaa viestinnän merkitystä kuntalaisten vaikuttamisen ja osallistumisen mahdollistajana. Yksi kuntalaisen osallistumiseen vaikuttavista asioista on yhdenvertainen ja esteetön viestintä. Turun kaupungin viestintä pitää esteettömyyttä tärkeänä ja suunnitteilla onkin selkokieli- ja viittomakielinen sivusto, johon toivomme myös vammaisneuvoston näkemyksiä. Tälle työlle toivotaan löytyvän resursseja loppuvuodesta.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.