Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto7812.10.2015

3946-2015 (001)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedote 2/2015

Tiivistelmä: -

Vammais § 78

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 7.9.2015:

Valtakunnallinen vammaisneuvosto tiedottaa seuraavista asioista:

Valtakunnallisessa vammaisneuvostossa työskentelee elokuusta alkaen kaksi kokopäiväistä työntekijää, vt. pääsihteeri Merja Heikkonen ja suunnittelija Tea Hoffrén.

Kunnallisten vammaisneuvostojen lakisääteistäminen

Vammaisneuvostojen asettaminen on uuden kuntalain mukaisesti kuntien lakisääteinen velvoite. Tältä osin laki tulee sovellettavaksi 1.6.2017. Lain mukaisesti kunnan on asetettava vammaisneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. Kunnanhallitus asettaa vammaisneuvoston. Edustettuina tulee olla vammaiset henkilöt, omaiset ja järjestöt. Vammaisneuvosto voi olla myös useamman kunnan yhteinen.

Vammaislainsäädännön uudistaminen

Vammaisia henkilöitä koskevan sosiaalihuollon erityislainsäädännön uudistamista käsitellyt työryhmä on saanut työnsä päätökseen ja sen loppuraportti on valmistunut.

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/125919/URN_ISBN_978-952-00-3582-2.pdf?sequence=1

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä erityispalveluista yhdistäisi vammaispalvelulain ja kehitysvammalain. Uutta lakia sovellettaisiin henkilöön, joka tarvitsee pitkäaikaisen vamman tai sairauden aiheuttaman toimintarajoitteen johdosta välttämättä ja toistuvasti apua tai tukea suoriutuakseen tavanomaisessa elämässä. Vaikeavammaisuus-termistä luovuttaisiin. Kunnan olisi järjestettävä laissa tarkoitettuja erityispalveluja, jos vammainen henkilö ei saisi muun lain nojalla yksilöllisen tarpeen ja edun mukaisia palveluja.

YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointi

Eduskunta hyväksyi maaliskuussa 2015 YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ja sen valinnaisen pöytäkirjan. Eduskunta asetti edellytyksiä, jotka käytännössä tarkoittavat sitä, että vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuteen kohdistuvista rajoituksista on säädettävä lailla ennen kuin Suomi voi sitoutua yleissopimukseen kansainvälisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan hallituksen esitystä kehitysvammalain muuttamisesta. Luonnoksessa hallituksen esitykseksi ehdotetaan, että lain tahdonvastaista erityishuoltoa koskevaa pykälää muutetaan niin, että se täyttää YK:n yleissopimuksen asettamat vaatimukset. Lisäksi lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännökset itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta ja rajoitustoimenpiteiden käytön edellytyksistä erityishuollossa. Lakiesitys on tarkoitus viedä eduskuntaan syksyn aikana.

YK:n yleissopimuksen ratifioinnin myötä VANE:n tilalle sosiaali- ja terveysministeriön yhteyteen perustetaan sopimuksen toimeenpanoa kansallisella tasolla koordinoiva koordinaatiomekanismi.

Suomen vammaispoliittisen ohjelman (VAMPO) seuranta

VAMPOn vuoden 2015 painopistealueet ovat vammaistutkimuksen vahvistaminen, tietopohjaan lisääminen sekä laadukkaiden ja monipuolisten menetelmien kehittäminen vammaispolitiikan toteuttamisen ja seurannan tueksi.

THL järjestää osana VAMPOn seurantaa yhteistyössä VANEn, vammaisjärjestöjen ja hallinnonalojen kanssa VAMPOn seurantaan liittyviä teemaseminaareja neljä vuoden 2015 aikana. Näistä Oiekus oppimiseen ja Liikkumisen vapaus on pidetty ja niiden materiaalit löytyvät VANEn kotisivuilta. Kaksi seminaaria on vielä tulossa.

VAMPO-seminaari: Ei mitään rajaa! 29.10.2015 klo 12-16, opetus- ja kulttuuriministeriö, Meritullinkatu 1, Helsinki

VAMPO-seminaari: Työ- ja toimeentulo 9.11.2015 klo 8.30-16, Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki

Temadag on funktionshinder 18.11.2015, Kuntatalo, Toinen linja 14, Helsinki

Kansainvälinen vammaisten päivä 3.12.2015 ja vammaisten viikko 1.-7.12.2015. Suomen Vammaisfoorumi ehdottaa jäsenjärjestöjen paikallisyhdistyksille yhteisen vaikuttamisen viikon suunnittelemista ja järjestämistä.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.