Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11516.06.20156
Vammaisneuvosto5610.09.2015

12706-2014 (014)

Sosiaali- ja terveyslautakunta - Nuorisovaltuuston edustajan puhe- ja läsnäolo-oikeus sosiaali- ja terveyslautakunnassa

Tiivistelmä: -

Sosterla § 115

Sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf:

Turun nuorisovaltuusto on puheenjohtajansa välityksellä tiedustellut mahdollisuutta saada puhe- ja läsnäolo-oikeus sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Asiaa koskevassa kirjeessä todetaan lautakuntatyöskentelyn olevan nuorisovaltuuston keskeinen vaikutuskeino ja kirjeen mukaan monissa Suomen kaupungeissa, kuten Espoossa ja Porissa nuorisovaltuustoilla on paikat kaikissa lautakunnissa. Turussa puhe- ja läsnäolo-oikeus nuorisovaltuuston edustajalla on kasvatus- ja opetus- sekä nuorisolautakunnassa, mutta nuorisovaltuusto pitää aiheellisena edustuksen lisäämistä muihin lautakuntiin.

Nuorisovaltuuston perustaminen pohjautuu Turun kaupungin osallisuuden ja vaikuttamisen toimintamalliin, jonka kaupunginhallitus hyväksyi 18.12.2012 § 605. Esittelytekstissä on todettu nuorisovaltuuston olevan kanava nuorten mielipiteiden, ehdotusten ja palautteen välittämisessä valmisteluun ja päätöksentekoon. Näin nuoret voivat osallistua ja vaikuttaa itseään koskeviin ja tärkeiksi kokemiinsa asioihin ja päätöksiin. Kukin luottamuselin ja toimiala voi hyödyntää ja halutessaan kuulla sen kautta nuoria esim. valmistelussa olevista asioista. Nuorisovaltuusto on nuorten edustaja ja asiantuntijaelin Turun kaupungissa ja toimii nuorten asioissa kunnallisena vaikuttajana. Lasten ja nuorten osallisuuden kehittäminen sisältää nuorisovaltuuston ohella monipuolisia tavoitteita, toimenpiteitä ja keinoja.

Kasvatus- ja opetuslautakunta sekä nuorisolautakunta ovat nuorten asioiden käsittelyn kannalta keskeisimmät toimielimet. Näissä lautakunnissa nuorisovaltuuston edustajalle on myönnetty säännöllinen puhe- ja läsnäolo-oikeus lautakunnan kokouksiin. Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksiin ja seminaarityyppisiin tilaisuuksiin nuorisovaltuuston edustajalle on tarkoituksenmukaista myöntää läsnäolo- ja puheoikeus erilliseen kutsuun perustuen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa nuorisovaltuuston puheenjohtajan kirjeeseen edellä olevan vastauksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 56

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 2.9.2015:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösVammaisneuvosto päätti palauttaa asian käsiteltäväksi kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen.