Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta12816.06.201519
Vammaisneuvosto5510.09.2015

4632-2015 (451)

Sosiaali- ja terveyslautakunta - Vastaus Kynnys ry:n tiedusteluun vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen turvallisuuden parantamiseksi

Tiivistelmä: -

Sosterla § 128

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski:

Kynnys ry:n Turun toimikunta vaatii selvitystä, mihin toimenpiteisiin lautakunta aikoo ryhtyä vaikeavammaisten kuljetuspalveluiden turvallisuuden parantamiseksi.

Liite 1Kynnys ry:n tiedustelu 23.4.2015 (salainen)

Kynnys ry:n Turun toimikunta tuo tiedustelussaan esille, että invatakseissa on sattunut vaaratilanteita, jotka ovat johtuneet lähinnä puutteista matkustajien kiinnittämisessä sekä kelvottomista invataksien nostolaitteista. Tiedustelussa viitataan siihen, että kilpailutuksessa valitulla invataksiyrittäjällä on käytössään autoja, joissa ei ole komipisteturvavyötä matkustajan kiinnittämiseksi autoon ja autoja, joissa on yksipilarinen ja kapea pyörätuolinostin. Esille otetaan myös se, etteivät asiakkaat anna enää palautetta kuljetuksista, koska heiltä on kadonnut luottamus valitusten tehoon.

Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi kilpailutti vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut vuonna 2012. Puitesopimukset olivat voimassa 1.10.2012 – 31.8.2014 ja optio otettiin käyttöön (sosterla 18.3.2014 § 102) ajalle 1.9.2014 – 31.8.2016. Invataksien osalta sopimuksessa todetaan mm., että ajoneuvossa tulee olla luiska tai pyörätuolinostin sekä paikka vähintään yhdelle pyörätuolille tai paareille. Pyörätuoliasiakkaan tulee voida istua pyörätuolissa kuljetuksen aikana. Pyörätuoli tulee voida kiinnittää autoon nelipistekiinnityksellä ja asiakas pyörätuoliin kolmipisteturvavyöllä tai vähintään lantioturvavyöllä. Pyörätuolin kiinnitysjärjestelmän vaatimukset määritellään standardissa SFS 5912. Standardissa vaaditaan vähintään lantioturvavyön käyttöä.

Palveluntuottajan antaman selvityksen mukaan kahdesta invataksista puuttuu kolmipisteturvavyö. Niissä on auton rakenteisiin kiinnitetty lantioturvavyö. Kolmipisteturvavöitä kyseisiin autoihin ei voida asentaa, mutta autot vaihdetaan uusiin, kolmipisteturvavyöllisiin mahdollisesti tämän sopimuskauden aikana. Seuraavassa, vuoden 2016 alkukeväästä tehtävässä vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen kilpailutuksessa tullaan asia ottamaan huomioon.

Palveluntuottajan antaman selvityksen mukaan yhdessäkään invataksissa ei ole enää yksipilarista pyörätuolinostinta. Kahden auton nostimet on vaihdettu kaksipilarisiin nostimiin asiakkailta saadun palautteen perusteella. Asiakaspalautteilla on vaikutettu myös siihen, että VW Caddy –mallisten autojen lattian kaltevuutta korjattiin ja autot on sittemmin myös vaihdettu uusiin, tasalattiaisiin malleihin. Asiakaspalautteiden perusteella taksin tilausjärjestelmiä parannettiin toiminnan käynnistyttyä tilauskeskuksen toimintatapojen osalta sekä ottamalla käyttöön sähköposti- ja tekstiviestitilaukset. Myös invataksien myöhästymisiin sovituista kellonajoista on kiinnitetty erityistä huomiota asiakaspalautteiden perusteella niin, että asiassa on tapahtunut parannusta.

Kaikki asiakkailta saatu palaute on kirjattu vammaispalvelujen yhteiseen tiedostoon. Palautetta on voinut antaa puhelimitse, sähköpostilla sekä asiakastapaamisissa sosiaalityöntekijöiden kanssa. Palautteet on käsitelty palveluntuottajan kanssa yhteisissä palavereissa sekä tarpeen mukaan on yksittäistapauksissa pyydetty palveluntuottajan kirjallinen vastaus. Asiakaspalautteista on tehty yhteenveto lautakunnalle neljän kuukauden välein. Palautteita tulee 1 – 2 kuukaudessa, huhti – toukokuussa palautteita taksin saatavuudesta ja kuljettajan käytöksestä on tullut kolme.

Kynnys ry:n kirjelmässä todetaan, että vammaisneuvoston asiantuntemuksen käyttäminen on välttämätöntä kuljetuspalveluita seuraavan kerran kilpailutettaessa. Vammaisneuvoston asiantuntemusta tullaan käyttämään seuraavassa, ensi vuonna toteutettavassa kilpailutuksessa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olleen vastauksenaan Kynnys ry:n Turun toimikunnan tiedusteluun vaikeavammaisten kuljetuspalveluiden turvallisuuden parantamisesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 55

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 2.9.2015:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 128
Liite 1:Kynnys ry:n tiedustelu 23.4.2015 (salainen)