Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto3828.05.2015

4105-2015 (639)

Vammaisneuvoston lausunto Turun raitiotien yleissuunnitelmasta

Tiivistelmä: -

Vammais § 38

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 12.5.2015:

Turun raitiotien ensimmäisen vaiheen yleissuunnittelu on käynnistynyt tammikuussa 2013. Kaupunginhallitus valitsi suunniteltavat raitiotielinjaukset keväällä 2014.

Kaupunginhallitus pyytää lausuntoja ja mielipiteitä Turun raitiotien yleissuunnitelmasta 8.6.2015 mennessä. Lausuntoa on pyydetty noin 50 eri asiantuntija- ja intressipiiriltä. Lausuntojen jälkeen raitiotien suunnittelun jatkamisesta päätetään Turun kaupunginvaltuustossa alkusyksyllä 2015.

Turun raitiotien ensimmäisen vaiheen yleissuunnitelman tarkoituksena on antaa riittävät tiedot, jotta voidaan päättää raitotien toteuttamisesta ja rahoittamisesta. Yleissuunnitelmaa laaditaan yhdessä Tampereen kaupungin ja valtion kanssa. Yleissuunnitelmaan voi tutustua osoitteessa  http://www.turunraitiotie.info/yleissuunnitelma.html

Lausuntopyynnössä toivotaan kannanottoja erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

- Miten Turun raitiotie vaikuttaisi toimintaanne?

- Millaisia vaikutuksia näette raitioteillä olevan koko Turun tai Turun keskustan kehitykseen? Entä Turun seudun kehitykseen?

- Miten kuntanne/organisaationne suhtautuu raitiotien laajentamiseen seudulliseksi Turun naapurikuntiin? Mitkä ovat mielestänne tärkeimmät keinot Turun seudun joukkoliikenteen kehittämiseen seuraavan kymmenen vuoden aikana ja pidemmällä aikavälillä?

- Mitä näette raitiotien ja superbussin eroiksi? Superbussista on kerrottu yleissuunnitelmaraportin luvussa 6.4.

Vammaisneuvoston kokouksessa liikennesuunnitteluinsinööri Juha Jokela esittelee Turun raitiotien yleissuunnitelman.

EhdotusVammaisneuvosto antaa lausuntonsa Turun Raitiotien yleissuunnitelmasta.

PäätösLiikennesuunnitteluinsinööri Juha Jokela esitteli Turun raitiotien yleissuunnitelman.

Vammaisneuvosto toteaa, että raitiotie toteutuessaan takaa esteettömän ja turvallisen matkustamisen vammaisille henkilöille. Raitiotie edistäisi vammaisten joukkoliikenteen käyttöä ja mahdollisesti myös ohjaisi asumisen ja palvelujen kehittämistä reittien varrella.

Raitiotie on helppo tapa käyttää joukkoliikennettä. Se on vakaampi kuin linja-auton tai superbussin on mahdollista olla, esteetön eikä edellytä henkilökunnalta avustamista kuten usein tilanne on linja-autossa. 

Vammaisneuvosto suhtautuu myönteisesti myös raitiotien laajentamiseen seudulliseksi Turun naapurikuntiin.

Vammaisneuvosto muistuttaa, että uutta kehitettäessä on nykyistä joukkoliikennettä määrätietoisesti kehitettävä esteettömäksi. Tämä koskee sekä kalustoa että pysäkkejä ja niitä ympäröiviä alueita. Lisäksi raitiotien rakentamisen aikana tulee kiinnittää erityistä huomiota kuntalaisten turvallisuuteen työmaa-alueiden läheisyydessä ja muissa rakentamisen vaatimissa poikkeuksellisissa järjestelyissä.

Jakelu

lausKaupunginhallitus