Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto2916.04.2015

3944-2015 (451)

V-S erityishuoltopiirin kuntayhtymän hallitus - KTO:n asiakkaiden ateriamaksujen korotus asumispalveluissa

Tiivistelmä: -

Vammais § 29

Sihteeri Rita Salviander 26.3.2015:

Edunvalvojana toimiva henkilö on lähettänyt tiedoksi vammaisneuvostolle ja vammaispalveluyksikölle selvityspyyntönsä erityishuoltopiirille, joka koski V-S erityishuoltopiirin/KTO kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen ateriamaksujen hinnankorotusta 1.4.2015 alkaen.

Selvityspyyntö on tehty sen johdosta, että Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän hallitus on kokouksessaan 8.1.2015 päättänyt, että kuntayhtymän palveluissa asiakkailta veloitetaan 1.4.2015 alkaen aterioiden todelliset kustannukset. Selvityspyynnössä tuodaan esiin korotusten vaikutus pienituloisille kehitysvammaisille henkilöille. Selvityspyynnössä esitetyn laskelman mukaan neljän päivittäisen aterian kulut ovat olleet 31.3.2015 asti 5,38 €/vrk (161,40€/kk) ja 1.4.2015 alkaen 13,92 € (417,60€/kk).

Selvityspyynnössä viitataan (aikaisempaan) oikeuskäytäntöön jonka mukaan kunta voi periä vammaisten palveluasumiseen liittyvästä ateriapalvelusta asiakasmaksuna vain aterian raaka-ainekustannukset, mutta ei ruuan kuljettamisesta, esille laittamisesta tai valmistamisesta aiheutuneita kustannuksia. Selvityspyynnössä viitataan myös mm. ravitsemuskeskustoiminnan siirtymisestä 1.4.2015 alkaen Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:lle/Arkealle.

KTO – kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus vastaa selvityspyyntöön seuraavasti:

”KTO:n asiakkaiden ateriamaksujen korotus asumispalveluissa

KTO on koko ajan pyrkinyt noudattamaan voimassa olevaa lakia ja lain tulkintaa. KTO:n hallitus teki 8.1.2015 kokouksessaan päätöksen noudattaa viimeistä lain tulkintaa, jonka mukaan asumispalveluissa voidaan periä todelliset aterian kustannukset. Liitteenä on ote hallituksen kokouspöytäkirjasta sekä KHO:n päätös 2014:186.

Voimassa olevat ateriamaksut perustuivat aiempaan lain tulkintaan, jonka mukaan kehitysvammaisten asumispalveluissa ateriamaksuna sai periä vain elintarvikkeiden hinnan. Ateriamaksujen korotus perustuu siis pelkästään viimeisimpään lain tulkintaan, jonka mukaan ateriamaksuina voidaan periä aterioiden todelliset kustannukset. KTO:n ateriahintojen korotus asumispalveluissa ei liity mitenkään ravitsemuskeskuksen siirtymiseen Arkealle.

KTO on ollut mukana suurehkossa kunnallisessa elintarvikkeiden hankintarenkaassa. Emme ole verranneet Arkean kanssa elintarvikkeiden hintoja, mutta emme usko Arkean elintarvikkeiden ostohintojen olevan merkittävästi alhaisemmat. KTO:n kanssa samassa hankintarenkaassa oli mm. sairaanhoitopiiri.

Koska selvityspyyntö perustui osittain virheellisille olettamille, pyydän arvoisaa edunvalvojaa olemaan uudelleen yhteydessä, mikäli haluatte lisäselvityksiä. Voimme tarvittaessa toimittaa selvityksen KTO:n ateriahintojen rakenteesta, mutta emme välttämättä 25.3.2015 mennessä. Mikäli haluatte tarkempia selvityksiä Arkean ateriahintojen kustannusrakenteesta, pyydämme teitä olemaan yhteydessä heihin.”

Allekirjoittajana on talousjohtaja.

KHO katsoo ratkaisussaan 2014:186 mm., että niissä tapauksissa, jolloin kehitysvammahuollon asiakkaan erityishuoltoon ei käytännössä sisälly eikä erityishuolto-ohjelmaan ole myöskään kirjattu, että asiakas osallistuu ruuan valmistukseen tai että häntä avustettaisiin ruuan valmistuksessa, ateriapalveluiden maksulliseen ylläpito-osaan kuuluvat paitsi ruuan valmistuksessa tarvittavat ruoka-aineet myös ruuan valmistamisesta ja säilyttämisestä aiheutuvat kustannukset. Ateriamaksun perusteena oleviin kustannuksiin kuuluvat siten myös kustannukset, jotka aiheutuvat työvoiman, veden, energian ja kuljetusten käyttämisestä.

Sittemmin Kuntaliitto on tehnyt linjauksensa ateriamaksuihin. Linjaus noudattaa KHO:n päätöstä. Kuntaliiton kirjeessä todetaan, että myös päivä- ja työtoiminnassa annetut ateriat ja niistä perittävät maksut ovat rinnastettavissa tavanomaisiin ruokamenoihin, jotka syntyvät kaikille kehitysvammaisuudesta riippumatta.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.