Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta1214.01.201512
Vammaisneuvosto2012.03.2015

12237-2011 (449, 002)

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vastaus esitykseen joukkoliikenteen kehittämisestä

Tiivistelmä: -

Tksjlk § 12

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 5.1.2015:

Vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alainen ikäihmisten työryhmä on esittänyt joukkoliikennelautakunnalle seuraavia asioita, joihin he toivovat parannusta yhteistyössä joukkoliikenteen kanssa:

Vammaisneuvosto on 4.12.2014 § 86 päättänyt esittää Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle, että Turun seudulla otettaisiin käyttöön näkövammaisten ja heikkonäköisten henkilöiden liikkumisen helpottamiseksi

Ehdotus vastaukseksi:

Kiitos esityksestänne joukkoliikenteen kehittämiseksi erityisesti esteettömyysnäkökulmasta. Pidämme esteettömyyttä erittäin tärkeänä tavoitteena jokapäiväisessä toiminnassamme.

Palvelulinjat on toteutettu vuosituhannen alussa ja reitteihin on tehty vuosien varrella melko vähäisiä lisäyksiä ja muutoksia. Nykyisille linjoille ei ole enää lisättävissä uusia kohteita. Reitit eivät myöskään tällä hetkellä ole välttämättä riittävän selkeät ja etenevät. Tarkoituksemme on arvioida uudelleen – nykyisten rahavarojen puitteissa - kaikkien palvelulinjojen reitit ja aikataulut vastaamaan paremmin nykymatkustajien tarpeita. Tulemme ehdottamaan tässä yhteistyötä hyvinvointitoimialan kanssa.

Valitettavasti joukkoliikenteellä ei ole osoittaa lisärahaa palvelulinjoihin. Toivomme, että hyvinvointitoimiala voi osallistua palvelulinjojen kehittämiseen myös taloudellisesti, jolloin palvelulinjastosta saadaan parempi ja se mahdollisesti vähentää hyvinvointitoimialan muita kustannuksia.

Kaikissa Turun palvelulinja-autoissa on matkakortin lukijalaite myös keskioven kohdalla. Näin vanhukset ja liikuntarajoitteiset, jotka ovat palvelulinjojen pääkäyttäjiä, voivat nousta bussiin myös keskiovelta. Tällä hetkellä ei ole suunnitelmissa, että lukijalaitteet laitettaisiin massaliikenteessäkin keskioville. Lukijalaitteiden hankinta ja asennus keskioville tulisi maksamaan noin 450.000 euroa (alv 0). Lisäksi arvio liputta avorahastusjärjestelmässä kulkevien osuudesta on 5 %, mikä tarkoittaisi Turun seudun joukkoliikenteessä noin 1,25 miljoonan euron vähennystä lipputuloissa.

Kilpailuttaessamme liikennettä edellytämme, että linja-autoissa on seuraavan pysäkin kertovat näyttötaulut. Ko. sisänäytöt on asennettu lähes kaikkiin Föli-alueen busseihin, mutta joukkoliikenteen maksujärjestelmän vaihtaminen viivästyttää sisänäyttöjen käyttöönottoa. Uskomme, että näyttötaulut saadaan toimintaan koko Föli-alueella lähikuukausina.

Seuraavan pysäkin kuulutuksia ei ole tällä hetkellä suunnitteilla Föli-alueen busseihin. Todennäköisintä on, että seuraavan pysäkin kuulutukset toteutetaan tulevaisuudessa mobiilisovellusten avulla suoraan käyttäjälle yksilöitynä palveluna. Joukkoliikennetoimi seuraa tämän tekniikan kehittymistä.

Föli-alueen bussipysäkeillä on tällä hetkellä 57 näyttötaulua, jotka kertovat seuraavat pysäkille tulevat bussit. Joukkoliikennetoimella on tarkoitus hankkia jollekin pysäkillemme kokeeksi näyttötaulu, johon liitetään painonapista toimiva kuulutus. Tähän kokeiluun päästään sitten, kun uusi joukkoliikenteen maksu- ja informaatiojärjestelmä on saatu kokonaisuudessaan toteutettua ja sen antama tieto bussin kulusta on siten luotettava. Otamme mielellämme vastaan ehdotuksia kokeilupysäkistä, jotta se vastaa mahdollisimman hyvin vanhus- ja vammaisjärjestöjen toivetta.

Liite 1Vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston ja Hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alaisen ikäihmisten työryhmän esitys joukkoliikenteen kehittämiseksi

Liite 2Vammaisneuvoston esitys 4.12.2014 § 86 pysäkkikuulutuksista (Dnro 12852-2014)

EhdotusTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää lähettää vanhusneuvostolle, vammaisneuvostolle ja hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alaiselle ikäihmisten työryhmälle yllä olevan vastauksen. Lisäksi lautakunta päättää merkitä vammaisneuvoston 4.12.2014 § 86 esityksen pysäkkikuulutuksista käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 20

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 5.3.2015:

EhdotusVammaisneuvosto merkitsee Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan vastauksen tiedokseen.

Vammaisneuvosto tekee esityksen pysäkeistä näyttötaulukokeilua varten.

PäätösVammaisneuvosto päätti, että Jaana Solasvuo sopii palaverista, johon osallistuvat Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan puheenjohtajisto, virkamiehiä ja vammaisneuvoston jäseniä.

Asioina ovat mm. bussien pysäkkikuulutukset ja pysäkkien kuulutukset.


Liitteet:

Tksjlk § 12
Liite 1:Vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston ja Hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alaisen ikäihmisten työryhmän esitys joukkoliikenteen kehittämiseksi
Liite 2:Vammaisneuvoston esitys 4.12.2014 § 86