Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto1612.03.2015

2428-2015 (001)

Valtakunnallinen vammaisneuvosto - Tuoksuttomuuden edistäminen osana esteettömyyttä

Tiivistelmä: -

Vammais § 16

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 24.2.2015:

Valtakunnallinen vammaisneuvosto on saanut Porin vammaisneuvostolta aloitteen tuoksuttomuuden edistämiseksi. Aloitteessa nostetaan esille tuoksuttoman ympäristön merkitys ihmisten yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien turvaamiseksi.

Allergia- ja astmaliiton mukaan väestöstämme 10-40 % kärsii tuoksuyliherkkyydestä. Oireina voi esiintyä nenän vuotamista, ihon punottamista, hengenahdistusta, yskää, päänsärkyä, pahoinvointia, uupumusta, sydäntykytystä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Hajuvesien lisäksi muun muassa puhdistusaineet, kynttilät ja kosmetiikkatuotteet voivat aiheuttaa oireita, joiden voimakkuus vaihtelee eri henkilöillä.

Sisä- ja ulkoilman hajut ja tuoksut voivat pahimmillaan estää tai rajoittaa liikkumista, osallistumista ja palveluiden käyttöä sekä johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen.

Valtakunnallinen vammaisneuvosto haluaa kiinnittää huomiota tuoksuttomuuden huomioimiseen. Osana esteettömyyden edistämistä tulisi tiedottaa tuoksuttomuuden merkityksestä ja puuttua havaittuihin epäkohtiin.

Valtakunnallinen vammaisneuvosto on lähettänyt aloitteen vammaisjärjestöille, kunnallisille vammaisneuvostoille, sosiaali- ja terveysministeriölle ja ympäristöministeriölle.

EhdotusVammaisneuvosto esittää, että aloitteen asiat huomioidaan Turun seuraavassa esteettömyysohjelmassa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.