Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto8504.12.2014

3027-2014 (60)

Esteettömyysasiamiehen ajankohtaiset asiat

Tiivistelmä: -

Vammais § 85

Kokouksessa esteettömyysasiamies Jaana Solasvuo esittelee asiat.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösMerkittiin tiedoksi:

- Kaupunginvaltuustolle on tehty aloite erityisryhmien asumisturvallisuuden parantamisesta kehittämällä esteettömyysoppaita suunnittelijoille ja henkilökunnalle. Aloitteessa esitetään, että rakennusvalvonta lähtisi selvittämään Helsinki kaikille -esteettömyysoppaiden hankkimista suunnittelijoiden ja henkilökunnan ohjeeksi ja että Turku ottaisi käyttöön esteettömyyskartoituksen tarkistuslistat Helsingin mallin mukaisesti.

Esteettömyysasiamies Jaana Solasvuo on vastannut osaltaan aloitteessa esitettyyn. Hän toteaa, että Turku on ollut mukana esteettömän rakentamisen käytännön ohjeistustyössä (SuRaKu) ja että Helsinki kaikille- esteettömyysoppaat ja tarkistuslistat ovat saatavilla internetissä. Turun kaupungissa on voimassa esteettömyysohjelma 2005-2012, uusi ohjelma on tekeillä. Merkittävien julkisten rakennusten lupahakemuksiin liitetään esteettömyysasiamiehen ja vammaisneuvoston lausunto ja lopputarkastuksen yhteydessä esteettömyystarkastus. Uuden esteettömyysohjelman laadinnan yhteydessä tullaan esteettömyyteen liittyviä käytäntöjä tarkentamaan.

- Humalistonkadun ja Ratapihankadun liikennevalojen äänimerkkeihin on tehty parannuksia näkövammaisten henkilöiden kannalta.

Esteettömät pysäkit on tarkistettu ja todettu, että ne eivät kaikilta osin täytä esteettömyyden vaatimuksia. Asia käsitellään vammaisneuvoston seuraavassa kokouksessa.