Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto8204.12.2014

11102-2014 (011)

Turun kaupungin kouluverkko ja päivähoidon palveluverkko

Tiivistelmä: -

Vammais § 82

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 28.11.2014:

Turun kaupungin koulu- ja palveluverkkoon sekä palveluiden järjestämiseen esitetään muutoksia. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan 8.12.2014.

Vammaisneuvoston tietoon on tullut huoli erityislasten päivähoidon ja koulunkäynnin järjestämisestä tilanteessa, jossa osa päiväkodeista ja kouluista esitetään lakkautettavaksi.

Vammaisneuvoston jäsenille ja varajäsenille toimitetaan asiaan liittyvää materiaalia sähköpostitse ennen kokousta.

EhdotusVammaisneuvosto päättää mahdollisista toimenpiteistään.

 

PäätösTurun vammaisneuvosto on käsitellyt suunnitelmaa Turun sivistystoimialan palveluverkoksi 2015–2020 kokouksessaan 4.12.2014. Vammaisneuvostolla on ollut käytössään kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksen 26.11.2014 § 196 päätös. Vammaisneuvosto on tutustunut kuntalaisilta saatuun runsaaseen palautteeseen, jotka on julkaistu Turku-sivulla.

Vammaisneuvosto esittää huolensa siitä, että suunnitelmassa ei ole huomioitu varhaiserityiskasvatuksen ja erityisopetuksen piirissä olevien lasten ja heidän perheidensä tarpeita.

Tällä hetkellä kunnallisen päivähoidon tehostetussa tuessa on noin 380 lasta ja erityisessä tuessa noin 25 lasta. Näiden lasten kohdalla päivähoidon arjen järjestäminen edellyttää erityiskoulutettua henkilökuntaa ja mahdollisesti erityisiä järjestelyjä. Vammaisneuvoston tietoon on tullut myös vammaisten vanhempien huoli heidän lastensa päivähoidon järjestämisestä mm. kuljetusvaikeuksien vuoksi. Edellä mainittu koskee myös kouluikäisiä lapsia ja nuoria.

Vammaisneuvosto esittää kannanottonaan, että kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen mukaisesti palveluverkko palautetaan uuteen asiantuntijavalmisteluun. Vammaisneuvosto esittää, että valmistelussa ovat mukana erityistarpeisiin perehtyneet asiantuntijat peruskouluopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Lisäksi vammaisneuvosto korostaa esteettömyyden ja saavutettavuuden tavoitteita, joihin kaupunki on sitoutunut.