Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto7713.11.2014

1768-2014 (450)

Vammaisia henkilöitä koskevien asioiden käsittely lauta- ja johtokunnissa

Tiivistelmä: -

Vammais § 77

Emmi Lehtinen kertoi sosiaali- ja terveyslautakunnassa 11.11.12014 käsitellyistä asioista:

Aloite tasa-arvoisesta liikkumismahdollisuuksien takaamisesta vammaisille henkilöille:

Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden kuntarajoihin liittyen on tehty valtuustoaloite. Aloitteen mukaan seudullisen joukkoliikenteen alkamisen myötä 1.7.2014 on mahdollista liikkua samalla lipulla kuuden kunnan alueella. Aloitteessa esitetään selvitettäväksi, miten vammaispalvelulain tarkoittamien kuljetuspalveluiden avulla on tarkoitus taata vammaisille henkilöille muiden kanssa tasa-arvoinen liikkuminen näiden kuuden kunnan alueella ilman, että siitä syntyy vammaiselle henkilölle lisäkustannuksia.

Seudullinen joukkoliikenne liikennöi Turun, Kaarinan, Raision, Liedon, Ruskon ja Naantalin kuntien alueilla. Vaikeavammaisten kuljetuspalvelu ulottuu peruspalvelulautakunnan päätöksen mukaisesti näihin kuntiin lukuunottamatta Naantalia. Yksilökohtaisen harkinnan perusteella on kuitenkin voitu myöntää taksimatkoja myös Naantaliin ja muihin Turun alueen lähikuntiin.

Vastauksessaan sosiaali- ja terveyslautakunta toteaa, että Naantali on aiemmin kuulunut kuljetuspalvelun käyttöalueeseen. Naantali poistettiin käyttöalueesta vuonna 2010 mm. Naantalin kunnan merkittävän laajentumisen ja vammaispalveluihin varatun määrärahan riittämättömyyden vuoksi. Vastauksessa todetaan, että Naantalilla ja Turulla ei ole yhteistä kuntarajaa eikä Naantalilla ole sellaista taloudellista tai toiminnallista yhteyttä Turkuun, että sitä olisi pidettävä vammaispalveluasetuksen tarkoittamalla tavalla Turun lähikuntana. Lisäksi todetaan, että Naantalia ei voida lisätä kuljetuspalveluiden käyttöalueeseen kaupungin kireän taloudellisen tilanteen takia.

Turun hallinto-oikeus on tehnyt kaksi ratkaisua koskien kehitysvammahuollon asumispalveluyksikköjen ateriamaksuja, kun kyse on kaupungin ostamista asumispalveluista. Valviran ohjeen mukaan kehitysvammaisten henkilöiden aterioista perittävä maksu voi sisältää ainoastaan raaka-aineiden kustannukset. Kaksi asumispalveluita järjestävää yksikköä on valittanut hallinto-oikeudelle sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksestä, jonka mukaan kaupunki ei kompensoi Valviran ohjeen mukaan tarkistettuja ateriamaksuja asiakaspalvelujen suoritehinnoissa. Hallinto-oikeus päätti, että näissä tapauksissa ateriamaksuja koskeva muutos edellyttää suoritehintojen tarkistamista.

PäätösMerkittiin vammaisneuvoston tiedoksi.