Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto5604.09.2014

3022-2014 (001)

Valtakunnallisessa vammaisneuvostossa käsiteltyjä asioita

Tiivistelmä: -

Vammais § 56

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 20.8.2014:

Valtakunnallisessa vammaisneuvostossa on kevätkaudella 2014 käsitelty mm. seuraavia asioita:

10.2.2014

- Valtakunnallinen vammaisneuvosto on tehnyt aloitteen tuotannollisessa työtoiminnassa olevien kehitysvammaisten, työharjoittelua tai työkokeilua suorittavien vammaisten ja sosiaalisissa yrityksissä työskentelevien vammaisten henkilöiden oikeudenmukaisen kohtelun ja palkkauksen turvaamiseksi. Vanen tietoon on tullut mm. seuraavia epäkohtia:

- Monet kehitysvammaiset ihmiset tekevät toimintakeskuksissa töitä, joista muille maksetaan palkkaa. Vane toteaa, että henkilöiden työtoiminnassa tekemän työn voidaan katsoa täyttävän palkkasuhteen tunnusmerkit ilman todellista ansaintamahdollisuutta (työtoiminta on säännöllistä, tiettyihin kellonaikoihin sidottua toimintaa ja tuloksena on myytäviä tuotteita tai palveluita).

- Monet vammaiset henkilöt ohjautuvat työharjoitteluun ja työkokeiluun toistuvasti ilman työllistymisen tavoitetta.

- Sosiaalisten yritysten osalta on joissakin tapauksissa noussut esille tapauksia, joissa ne eivät maksa työntekijöille työehtosopimusten mukaista palkkaa tai palkkaa maksetaan vain palkkatuen verran.

Asiaa koskeva aloite on toimitettu sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön käsiteltäväksi. Aloite on lisäksi lähetetty keskeisille työmarkkinajärjestöille.

- Rakennepoliittinen ohjelma

Kuntien tehtäviä ja velvollisuuksia pyritään rakenneuudistuksessa karsimaan.

Vammaisten henkilöiden kannalta keskeinen asia on mm. joukkoliikenteen ja henkilökuljetusten tehostaminen.

- Vammaislainsäädännön valmistelun tilanne (10.2.2014)

                      Lakiluonnos

- Vammaisten lasten kuulemistilaisuuden järjestäminen

- Eurooppalainen osallisuuskortti vammaisille henkilöille

EU:n komissio suunnittelee eurooppalaista vammaisille henkilöille tarkoitettua korttia, jonka tavoitteena olisi tukea liikkumista ja osallistumista turismiin, kulttuuriin ja liikuntaan Euroopassa. Kortti ei koske sosiaalipalveluja tai sosiaalietuuksia. Suomen vammaisjärjestöistä Jaatinen ry on osallistunut kortin kehittämiseen.

- Edustajan nimeäminen Selko-keskuksen neuvottelukuntaan vuosiksi 2014-2015

- Itsemääräämisoikeutta koskeva lainsäädäntö

                      Tarkoitus tulla voimaan 1.11.2014.

- Hallinnonalojen kuulumiset

2.4.2014

- Ministeri Huovisen ja valtakunnallisen vammaisneuvoston puheenjohtajan ja pääsihteerin tapaamisesta tehty muistio. Esillä oli mm.

Itsemääräämisoikeuslain säätäminen, jotta Suomi voisi ratifioida YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan sopimuksen. Kuntalain uudistaminen: alustavasti vammaisneuvostoja ei oltaisi lakisääteistämässä vaan neuvoston perustaminen olisi harkinnanvaraista.

Sote-laki: Uudistuksessa on varmistettava sosiaalipalveluiden asema terveyspalveluiden rinnalla

- Monialainen kuntoutus

STM on käynnistänyt monialaista kuntoutusta koskevan selvityksen. Tavoitteena on selkeyttää palvelurakenteita ja prosesseja. Tällä hetkellä ongelmana on vastuunjaon ja koordinoinnin epäselvyys. Kuntoutussuunnitelmissa on myös puutteita. Kielteisiä kuntoutuspäätöksiä on tullut pelkästään puutteellisten kuntoutussuunnitelmien takia.

- Lausuntopalaute YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifiointia koskevasta työryhmämietinnöstä

Useissa lausunnoissa puollettiin sopimuksen pikaista ratifiointia.

6.6.2014

- Pelastuslain säännökset ja niiden soveltaminen

Käsittelyssä otettiin esille mm. vammaisten henkilöiden asuntoryhmät. Ne luokitellaan hoitolaitoksiksi, mikäli henkilökunta on paikalla 24h/vrk. Tällöin edellytetään vakiomenettelynä automaattista palohälytinjärjestelmää, sammutuslaitejärjestelmää (sprinkler), valaistuja hätäpoistumistieopasteita, alkusammutuskalustoa jne. Tämä lisää rakennuskustannuksia ja vaikuttaa suoraan asukkaiden vuokratasoon. Se saattaa myös luoda toimintaympäristön, joissa sallitaan rajoitteiden määrääminen turvallisuusseikkoihin vedoten.

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tietoon on tullut myös muutamia tapauksia, joissa vammaisten henkilöiden kokoontumismahdollisuuksia on rajoitettu pelastuslain velvoitteisiin ja turvallisuusmääräyksiin vedoten. Esimerkiksi Tampereella on estetty vammaisneuvoston kokousten pitäminen kaupungintalon ylemmissä kerroksissa. Neuvoston tietoon on tullut myös tilanteita, joissa vammaisen henkilön pääsy ravintolaan on evätty palo- ja pelastusohjeistukseen vedoten. Myös suurten vammaisryhmien pääsy samanaikaisesti esimerkiksi laivamatkalle on tietyssä tilanteessa estetty.

Vane esitti sisäministeriön edustajalle, että sisäministeriö kutsuisi kokoon moniammatillisen ryhmän, joka käsittelisi pelastuslain velvoitteita esiin tulleiden epäkohtien osalta.

- Joukkoliikenteen ja muiden julkisin varoin toteutettavien henkilökuljetusten yhdistäminen

Vuonna 2012 liikenne- ja viestintäministeriössä on valmistunut selvitys henkilökuljetusten yhdistämisestä. Selvityksen pohjalta pyritään kustannuksia leikkaamaan 10 %.

Selvitykseen pohjautuen tällä hetkellä ministeriössä valmistellaan uudistuksen toimeenpanoa. Säästöjä haetaan etupäässä matkakustannusten korvaamisesta.

Valtakunnallinen vammaisneuvosto toteaa päätöksessään, että sen mielestä on järkevää yhdistellä matkoja, kun samaan aikaan samaan suuntaan on menossa useampi ihminen. Tämä ei Vanen mukaan ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista, jos se aiheuttaa palvelun käyttäjälle pitkiä odotusaikoja tai jos kyyti ei yhdistelyn takia tule sovitusti. Yksilölliset tarpeet on myös pystyttävä huomioimaan.  

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösMerkittiin vammaisneuvoston tiedoksi.

Vammaisneuvosto päätti, että se käsittelee kuntoutuksen toteutumista erillisenä asiana.