Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto3915.05.2014

5210-2014 (632)

Taksien pysähtyminen jalkakäytävälle

Tiivistelmä: -

Vammais § 39

Sihteeri Rita Salviander 5.5.2014:

Vammaisneuvoston tietoon on saatettu ongelma, joka koskee invataksien pysähtymistä jalkakäytävälle. Tilanteissa, joissa invataksi on jättänyt asiakkaan kyydistä tai ottanut kyytiin taksin ollessa pysähtyneenä jalkakäytävällä, pysäköinninvalvoja on antanut asiasta huomautuksen ja ottanut esille myös pysäköintivirhemaksun mahdollisuuden. Tämän mukaan tavaraliikenteen ajoneuvo voi pysähtyä jalkakäytävälle, mutta invataksi ei voisi pysähtyä.

Normaalisti asiakkaiden siirtämiset autoon ja autosta hoidetaan kadulla tai piha-alueella, mutta joillakin alueilla tämä on vaikeaa: Esimerkiksi Eerikinkadulla Hansakorttelin edessä kadulle pysähtyminen saattaa tukkia linja-autoliikenteen kokonaan.

Tieliikennelain 27 §:n mukaan ”Polkupyörän tai mopon saa pysäyttää ja pysäköidä jalkakäytävälle ja pyörätielle. Muunkin ajoneuvon saa erityistä varovaisuutta noudattaen pysäyttää lyhyeksi ajaksi jalkakäytävälle ja pyörätielle ajoneuvoon nousemista, siitä poistumista, sen kuormaamista tai kuorman purkamista varten, milloin läheisyydessä ei ole käytettävissä muuta pysäyttämiseen sopivaa paikkaa ja pysäyttämiseen on pakottavia syitä. Pysäytetty ajoneuvo ei kuitenkaan saa kohtuuttomasti haitata jalkakäytävällä ja pyörätiellä kulkemista. Kuljettajan on tällöin pysyteltävä ajoneuvonsa läheisyydessä ja tarvittaessa siirrettävä ajoneuvo paikkaan, jossa se ei häiritse muuta liikennettä”.

EhdotusVammaisneuvosto päättää lähettää pysäköinninvalvontatoimistoon tiedustelun asiasta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammaisneuvosto totesi lisäksi, että kooltaan suurina tavaraliikenteen ajoneuvot saattavat muodostaa näkövammaisille onnettomuusvaaran ja pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuville tien tukkimisen.

Jakelu

mtpvKiinteistöliikelaitos, valvonta