Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto2020.03.2014

3022-2014 (001)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston tiedote 1/2014

Tiivistelmä: -

Vammais § 20

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 13.3.2014:

Valtakunnallinen vammaisneuvosto tiedottaa kunnallisille vammaisneuvostoille kirjeessään 19.2.2014 mm. seuraavaa:

-       Valtakunnallisen vammaisneuvoston vuoden 2014 toimintasuunnitelman keskeisiä painopistealueita ovat YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifioinnin edistäminen, uuden vammaislainsäädännön valmisteluun osallistuminen ja VAMPO-seurannan koordinaatiotehtävän toteuttaminen. Vuoden 2014 VAMPO-seurannan kärkenä on ympäristöjen ja palveluiden saavutettavuus ja esteettömyys.

-       Esteettömyysteemaan perustuen VANE tukee myös kunnallisia ja alueellisia vammaisneuvostoja paikallisten koulutustilaisuuksien järjestämisessä. Tuki sisältää asiantuntija-apua ja pienen taloudellisen panoksen esim. koulutustilaisuuden järjestämisestä aiheutuviin tila- ja tarjoilukustannuksiin. VANE toteaa, että tilaisuudet on hyvä järjestää yhteistyössä useamman neuvoston kanssa.

-       Neuvosto järjestää toimintasuunnitelman mukaisesti kaksi valtakunnallista vammaispoliittista tilaisuutta. Ensimmäinen näistä on 23.9.2014 järjestettävä vammaisten lasten kuulemistilaisuus Helsingissä. VANE toivoo, että paikalle saataisiin runsaasti vammaisia lapsia. Tavoitteena on, että lapset voisivat kertoa omasta elämästään, mikä siinä on hyvää ja missä asioissa lapsia tulisi kuulla paremmin.

-       Toinen tilaisuus järjestetään yhteistyössä ympäristö-, liikenne- ja viestintäministeriöiden kanssa loppusyksystä. Sen teemana on ympäristön ja palveluiden esteettömyys ja saavutettavuus. Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin.

-       YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifioimista koskeva työryhmämietintö luovutettiin ministeri Tuomiojalle 17.1.2014. Mietintö on parhaillaan lausuntokierroksella. Tavoitteena on, että sopimus voitaisiin ratifioida kuluvan hallituskauden aikana.

-       Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan itsemääräämisoikeutta koskeva lainsäädäntöhanke on edennyt siihen vaiheeseen, että sen viimeistelytyö on meneillään. Tavoitteena on, että esitys voitaisiin antaa eduskunnalle kuluvan kevään aikana ja se tulisi voimaan loppuvuodesta. Näin muodollinen este YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen ratifioimiselle poistuisi.

-       Uuden vammaislainsäädännön valmistelutyö on hyvässä vauhdissa sosiaali- ja terveysministeriössä. Lainsäädäntöuudistuksella yhdistetään nykyinen vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki ja työn kuluessa tarkistetaan vammaislainsäädännön suhdetta joihinkin muihin erityislakeihin ja yleislainsäädäntöön. Työryhmän mietintö uudeksi vammaislainsäädännöksi valmistuu kuluvan vuoden loppuun mennessä, mutta uusi laki viedään hallituksen ja eduskunnan käsittelyyn vasta seuraavalla hallituskaudella.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.