Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto1920.03.2014

3017-2014 (451)

Avustajakeskuksen toiminta

Tiivistelmä: -

Vammais § 19

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 13.3.2014:

Avustajakeskus on toiminut vuodesta 1994 alkaen vammaisten ja pitkäaikaissairaiden henkilöiden avustajavälityksen parissa. Toiminta alkoi projektina, jossa olivat mukana Turun seudun lihastautiyhdistyksen lisäksi Turun kaupunki, Polioinvalidit ry Varsinais-Suomen osasto, Turun CP-yhdistys ry ja Turun Seudun Invalidit ry. Projekti piti sisällään vapaaehtoisten avustajien koulutuksen, välityksen ja neuvonnan.

Toiminta on sen jälkeen vakiintunut ja laajentunut. Avustajakeskus toimii Varsinais-Suomen ja Vakka-Suomen alueella. Rahoittajina ovat mm. RAY ja alueen kunnat.

Avustajakeskuksesta voi hakea mm. palkallista avustajaa, saada ohjausta ja neuvontaa avustajan perehdyttämisessä ja työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Avustajakeskus järjestää koulutuksia ja sieltä voi saada vertaistukea muilta työnantajilta. Kunnan päätöksellä on mahdollisuus saada tukea työnantajuuteen ja akuuttiin sijaisvälitykseen. Avustajavälitys välittää myös tukihenkilöitä, koulunkäyntiavustajia ja keikkalaisia esim. sopeutumisvalmennuskursseille ja lomamatkoille. Avustajilla on mahdollisuus koulutukseen, vertaistukeen ja ohjaukseen.

Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitto (Heta-Liitto) on tehnyt kantelun Turun vammaispalveluista eduskunnan oikeusasiamiehelle. Heta-Liitto näkee, että Turun avustajapalvelumallissa muodostuu lähtökohtaisesti työsuhde avustettavan ja avustajan välille. Liitto vaatii, että myös avustajapalvelumallissa pitää soveltaa työlainsäädäntöä. Turun kaupunki muuttaa avustajakeskuksen www-sivulla olevan tiedon mukaan avustajapalvelupäätöksiä ja järjestää tiedotustilaisuuksia asiasta. Myös avustajakeskus on mukana tilaisuuksissa.

Kokouksessa avustajakeskuksen edustaja esittelee toimintaa.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

 

PäätösMerkittiin toiminnanjohtaja Sirke Salmelan esittely avustajakeskuksen toiminnasta tiedoksi.

Vammaisneuvosto keskusteli lisäksi vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun järjestämisestä ns. avustajapalveluna. Ongelmallista asiassa ovat työsuhteeseen, mm. palkkaukseen liittyvät asiat ja henkilökohtaisen avustajan tehtävien määrittäminen.

Vammaisneuvosto päätti kutsua yhteiseen kokoukseen edustajat Heta - Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitto ry:stä, vammaispalvelutoimistosta ja avustajakeskuksesta. Varmistetaan, että kokouksessa on lakiasiantuntemus.