Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto1120.02.2014

1732-2014 (451)

Ajankohtaiset asiat vammaispalveluissa ja kehitysvammahuollossa

Tiivistelmä: -

Vammais § 11

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 12.2.2014:

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja vammaispalvelusuunnittelija Anita Lehtonen ovat kokouksessa kertomassa ajankohtaisista asioista vammaispalveluissa ja kehitysvammahuollossa. Näitä ovat mm. Kuusikkokuntien vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon vertailu sekä vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen järjestäminen 1.10.2014 alkaen. Tällä hetkellä voimassa oleva sopimus kuljetuspalvelujen järjestämisestä on voimassa 1.10.2012–30.9.2014. Sopimukseen sisältyy tilaajan optio ajalle 1.10.2014–30.9.2015.

EhdotusKäydään keskustelu selvitysten pohjalta.

PäätösVammaispalvelusuunnittelija Kaisa Kiiski esitteli Kuusikkokuntien vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon vertailun.

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen kertoi vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen järjestämisestä ja mahdollisten optiovuosien käyttöönotosta. Tilaajan optio on ajalle 1.10.2014–30.9.2016. Juvonen totesi kilpailuttamisen tuottaneen säästöä, johon ei uudella kilpailuttamisella tultane pääsemään. Vammaispalvelutoimisto on käsitellyt kuljetuspalvelun järjestämisestä saadut palautteet palvelun tuottajan kanssa. Todettiin, että kuljetuspalvelun järjestäminen on parantunut alun ongelmien jälkeen.

Vammaisneuvosto merkitsi tiedokseen saadut selvitykset.

Juvosen, Kiiskin ja Lehtosen poistuttua vammaisneuvosto keskusteli vaikeavammaisten kuljetuspalvelun optiovuosien käyttämisestä.

Vammaisneuvosto päätti esittää mielipiteenään, että vaikeavammaisten kuljetuspalvelun toimivuuden ja palvelun kannalta optiovuosia ei tulisi käyttää, koska ongelmia on edelleen esiintynyt mm. hissien turvallisuudessa. Osalle matkustajista vinolattiaiset esteettömät autot, VW Caddyt, tuottavat terveydellisiä ongelmia. Lisäksi puutteita on havaittu kuljettajien ammattitaidossa asiakkaiden kohtaamisessa ja kielitaidossa.

Vammaisneuvosto päätti esittää, että jos asiassa kuitenkin päädytään toisenlaiseen ratkaisuun, tulisi seuraaviin asioihin kiinnittää huomiota palvelun järjestämisessä:

Kalusto

-       auton nostolaitteiden tulee olla turvallisia (esim. 2-pilarinen hissi)

-       invataksien lukumäärä tarpeeksi suuri verrattuna esteettömiin autoihin

-       VW Caddyjen tulee olla tasalattiaisia

Henkilökunta ja palvelu

-       henkilökunnan tulee olla ammattitaitoista ja palvelun asiakaslähtöistä

-       henkilökunnan tulee taitaa Suomen virallisia kieliä niin, että matkustajalla ja kuljettajalla on yhteinen kieli

-       sovitut ajot tulee hoitaa täsmällisesti

Jakelu

lausJuvonen Jukka
lausKiiski Kaisa
lausLehtonen Anita