Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto823.01.2014

10649-2013 (011)

Turun kaupungin strategiatyö - Yhteenveto sidosryhmätilaisuuksien keskusteluista

Tiivistelmä: -

Vammais § 8

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 15.1.2014:

Turun kaupunki järjesti kaupungin strategiatyöhön liittyen sidosryhmätilaisuudet marras-joulukuussa 2013. Myös vammaisneuvoston jäseniä ja varajäseniä osallistui tilaisuuksiin.

Turun kaupungin www-sivuilla on tilaisuuksista palautetta, jonka mukaan tapahtumat saivat hyvän vastaanoton. Turun kaupunki tulee jatkamaan tilaisuuksien järjestämistä koko strategiaprosessin ajan.

Tilaisuuksissa käydyistä keskusteluista on tehty poimintoja keskusteluista:

Hyvinvointiohjelma

-       Kaikki ihmiset on pidettävä mukana yhteiskunnassa

-       Pelkkä palvelujen järjestämisen ja tuottamisen näkökulma ei enää riitä, vaan tarvitaan lisäksi osallistavaa ja aktivoivaa toimintaa.

-       Ihmisten aktiivisuutta voidaan lisätä yhdistystoimintaan panostamalla. Tämä edellyttää parempaa koordinointia kaupungin ja yhdistysten välillä.

-       Resursseja pitää pystyä kohdentamaan aikaisempaa paremmin ja sitä kautta lisäämään toimenpiteiden vaikuttavuutta. Tämä tarkoittaa, että tunnistamme ne ihmiset, jotka itse haluavat muutosta ja varmistamme, että he saavat tarvitsemansa tuen.

-       Yrittäjyyskasvatus edistää oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta ja siksi sen roolia varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa tulee lisätä.

-       Kaupungin ja kaupunkilaisten vuorovaikutusta ja aktiivisuutta voidaan lisätä tuomalla asiat lähemmäs kaupunkilaisten arkea ja asuinympäristöä.

-       Myös vaikeina aikoina tulee olla rohkeutta panostaa taiteisiin ja kulttuuriin, jotka edistävät myös hyvinvointia.

-       Vuorovaikutuksessa kannattaa hyödyntää jo olemassa olevia, vakiintuneita tapahtumia ja tilaisuuksia – pyörää ei kannata keksiä uudelleen.

-       Kaupungin pitää pyrkiä strategiseen yhteistyöhön ja kumppanuuteen yhdistysten kanssa ja laatia tätä varten strategialuonteinen suunnitelma.

-       Yhdistykset haluavat olla mukana strategian suunnittelussa ja palvelujen järjestämistä koskevien päätösten valmistelussa. Tästä on jo olemassa hyviä kokemuksia, esimerkkinä esteettömyysohjelma.

-       Yhdistyksillä on paljon kokemusta ja osaamista, jota voidaan käyttää palvelujen suunnittelussa.

-       Ennaltaehkäisevää toimintaa voidaan tehdä tehokkaasti ainoastaan tunnistamalla ne ihmiset, jotka ennaltaehkäisystä eniten hyötyvät. Samalla kyetään lisäämään palvelujen vaikuttavuutta käytettävissä olevien resurssien puitteissa.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.