Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto323.01.2014

586-2014 (630)

Valtakunnallisen vammaisneuvoston vastaus Turun vammaisneuvoston sähköautoja koskevaan tiedusteluun

Tiivistelmä: -

Vammais § 3

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 8.1.2014:

Vammaisneuvosto tiedusteli syksyllä 2013 Valtakunnalliselta vammaisneuvostolta sen mahdollisia toimenpiteitä sähköautojen näkövammaisille aiheuttamien vaaratilanteiden ehkäisemiseksi.

Valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteeri Sari Loijas vastasi asiaan sähköpostissaan 11.12.2013.

Loijas on selvittänyt aloitteen pohjalta sähköautoihin liittyvää problematiikkaa ja toteaa, että Euroopan sokeain unioni on ollut asiassa aktiivinen ja sitä kautta vaikuttamismahdollisuudet ovat kaikkein parhaimmat.

The European Blind Union (EBU) on pyytänyt EU:n toimielimiä tukemaan sokeiden henkilöiden perusoikeuksia turvalliseen ympäristöön. EBU varoitti sähkö- ja hybridiautojen lisääntyvästä määrästä ja niiden aiheuttamasta vakavasta uhasta sokeille ja heikkonäköisille sekä myös mm. vanhuksille ja lapsille.

EU:n toimielimet ovat sopineet luonnoksesta EU- säännöstöön, jossa vaaditaan auton valmistajia tulevaisuudessa rakentamaan erityisiä hälytysjärjestelmiä kaikkiin hiljaisiin autoihin (the Acoustic Vehicle Alerting System AVAS).

EBU toteaa, että lainsäädäntö saattaa silti olla liian heikko, koska kuljettajalla on mahdollisuus sulkea hälytyslaite. EBU on sitä mieltä, että hälytysjärjestelmän poiskytkeminen tulee kieltää.

Asiaa käsitellään EU-parlamentissa vuoden 2014 alussa.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.