Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta23429.10.20138
Vammaisneuvosto5912.12.2013

5991-2008 (001, 342)

Sosiaali- ja terveyslautakunta - Vastaus Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvitys- ja selityspyyntöön

Tiivistelmä: -

Sosterla § 234

Kuntoutumispalvelut, Lääkinnällinen kuntoutus, johtava puheterapeutti Eija Ahti, ylilääkäri Merit Kumenius ja tulosaluejohtaja Jukka Juvonen 10.10.2013:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 24.9.2013 päivätyllä kirjeellä Turun kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnalta puheterapiaan pääsystä.

Liite 1Selvitys- ja selityspyyntö puheterapiaan pääsystä 24.9.2013

”Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 21.6.2012 antanut määräyksen koskien puheterapiaan pääsyä Turun terveyskeskuksessa (LSAVI/2596/ 05.07.05/2010). Päätöksessä aluehallintovirasto on velvoittanut Turun kaupungin huolehtimaan siitä, että puheterapiaan hoitoon pääsy saatetaan lain edellyttämälle tasolle, ja jonotusaika hoitoon puheterapiaan on enintään kuusi kuukautta, 31.12.2012 mennessä neljänsadantuhannen (400.000,-) euron sakon uhalla. Samalla Turun kaupunki on velvoitettu huolehtimaan siitä, että puheterapiaan hoitoon pääsy myös tulevaisuudessa toteutuu jatkuvasti lain mukaan.”

Liite 2Aluehallintoviraston määräys 21.6.2012

Tehdyt toimenpiteet jonotilanteen parantamiseksi 

Peruspalvelulautakunta hyväksyi kokouksessaan 29.8.2012 § 322 esityksen mukaiset toimenpiteet lasten puheterapian jonotilanteen korjaamiseksi.

Puheterapiatoimintaan perustettiin kaksi tilapäistä puheterapeutin vakanssia ajalle 1.9.- 31.12.2012. Näistä kuitenkin vain toinen saatiin täytettyä. Tämän lisäksi jonojen käsittelyä nopeutettiin myös puheterapeuttien tekemillä ylitöillä. Syyskuun alusta 2012 otettiin käyttöön uusi lasten puheterapian jonojen käsittelytapa, millä toimintatavan muutoksella on voitu oleellisesti nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Esityksen mukaisesti vuoden 2012 aikana perustettiin yksi uusi puheterapeutin vakanssi lasten puolelle. Se saatiin täytettyä kevään 2013 aikana.

Tämän jälkeen Lääkinnällisessä kuntoutuksessa on kaikkiaan 15 puheterapeutin vakanssia. Näistä yksi on johtavan puheterapeutin virka, joka hallinnollisen työn ohessa tekee myös lapsiin kohdistuvaa potilastyötä. Kaksi vakanssia hoitaa aikuisten puheterapiapalveluja.

Vuoden 2014 henkilöstösuunnitelmassa on mukana yksi puheterapeutin vakanssi (sosterlan hyväksymä esitys 17.9.2013 § 192). Puheterapeuttien palkka-asiaa on yritetty hoitaa (100 euron korotus), mutta ongelma on edelleen olemassa palkkausepäkohdan ja rekrytoinnin suhteen.

Peruspalvelulautakunta oikeutti Lääkinnällisen kuntoutuksen 67.000,- euron ostopalvelumäärärahan lisäykseen jonojen purkamiseksi. Ostopalvelujen käyttöä on kuluneen vuoden aikana lisätty niin paljon, kuin alueen niukka palveluntuottajaresurssi on antanut myöden.

Puheterapian jonotilanne 9.10.2013

Lasten puheterapia

Tällä hetkellä lasten puheterapiajonossa on lähetteitä 114 kpl ja hoitoon pääsyn jonotusaika on 5 kk. Nämä luvut ovat kuluneen vuoden aikana vakiintuneet. Hoitoon pääsyn pysymistä lain edellyttämissä puitteissa seurataan jatkuvasti, ja varmennetaan sen toteutumista hoitotakuun edellyttämässä alle 6 kuukaudessa. Ensikontaktin jälkeen tapahtuvat toimenpiteet suunnitellaan yksilöllisesti huomioiden lapsen kuntoutuksellinen kokonaistilanne.

Yleinen suuntaus kuntoutuksen alalla on ohjaukselliseen työotteeseen, jolloin terapeuttisia toimia pyritään viemään lapsen arkeen. Tällaiseen toimintaotteen muutokseen ja ennaltaehkäisevään toimintaan on pyritty panostamaan puheterapiatoiminnassa. Uudessa jonotusjärjestelmässä ensikontakti voi sisältää useampia arvio- ja ohjauskäyntejä, minkä aikana arvioidaan lapsen yksilöllisen terapian ja muiden tukimuotojen tarvetta sekä saatetaan ne alulle. Tarvittaessa ohjataan vanhempia, päivähoidon tai koulun henkilöstöä. Varsinainen yksilöllinen terapiajakso on vain yksi vaihtoehto toimenpidevalikossa. Yksilölliseen arvioon perustuen suurin osa lapsista myös jää suoraan terapiajaksolle. Vain pieni osa odottaa muita jatkotoimenpiteitä arvion perusteella. Tällä hetkellä vain seitsemän lasta odottaa jatkotoimenpiteitä alkuarvioiden ja ohjausten jälkeen. Jatkotoimenpiteitä voivat olla esim. tulossa oleva Lastenneurologisen yksikön kuntoutustiimi, jossa kuntoutuksellinen kokonaisuus suunnitellaan, tai Kelan kustantamaan terapiaan pääsyn hetkellinen odottaminen, jottei jouduta tekemään terapeutin vaihdoksia.

Yksilölliseen arvioon perustuen suunnitellaan sopivat toimenpiteet, ja niitä voidaan koko kuntoutusprosessin ajan muokata, ja jaksottaa sopivalla tavalla. Toiminnan sujuvuuden turvaamiseksi yksittäisen asiakkaan saamien vuotuisien terapiakertojen määrää on jouduttu rajoittamaan. Lapsi voi saada Lääkinnällisessä kuntoutuksessa puheterapiaa enintään 20 kertaa vuodessa.

Aikuisten puheterapia

Aikuisten puheterapiaa hoitaa kaksi vakanssia. Molemmat hoitavat yhteisvastuullisesti sekä sairaalan potilaita että avokuntoutujia. Sairaalan potilaat, joilla yleensä on aivoverenkiertohäiriöin pohjalta syntyneitä ongelmia kuten nielemisvaikeutta tai afasiaa pääsevät välittömästi sairaalassa ollessaan puheterapeuttiseen arvioon, ja terapia jatkuu avokuntoutuksena kotiutumisen jälkeen.

Aikuispuolelle saatiin toinen puheterapeutin vakanssi vuonna 2011 mutta se saatiin täytettyä vasta keväällä 2013 palkkauksen epäsuhdan vaikeutettua rekrytointia. Vakanssin ollessa avoimena jonoa pääsi hetkellisesti syntymään. Nykytilanteessa aikuisten avopuolen jonossa on 14 lähetettä, ja jonotusaika tällä hetkellä noin 3 kk. Kiireelliset akuutit äänihäiriöt tai neurologiset ongelmat ohjataan ostopalvelujen piiriin ilman jonotusta. Aikuispuolellakin toimenpiteet perustuvat yksilölliseen tilannearvioon. Aikuisten puheterapiassa ei ole ollut pitkäkestoisia jono-ongelmia.

Esitämme, että sosiaali- ja terveyslautakunta antaa edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 16.10.2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä olevan selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammais § 59

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 4.12.2013:

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Sosterla § 234
Liite 1:Aluehallintoviraston selvitys- ja selityspyyntö 24.9.2013
Liite 2:Aluehallintoviraston määräys 21.6.2012