Turun kaupunki

   Vammaisneuvosto

 

 

 

 

 

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014

 

 

 

VAMMAISNEUVOSTON TEHTÄVÄT

 

Turun kaupunginhallitus valitsee vammaisneuvostoon toimikauttaan vastaavaksi ajaksi kymmenen jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen. Toimintaohjeen mukaan viisi jäsentä ja varajäsentä edustaa vammaisjärjestöjä. Toiset viisi jäsentä ja varajäsentä edustavat kaupungin luottamushenkilöitä. Kaupunkia edustavat jäsenet ja varajäsenet nimetään kukin eri lautakunnasta tai johtokunnasta, jotka edustavat sosiaali- ja terveystointa, kasvatus- ja opetustointa, liikuntatointa sekä kiinteistöliikelaitosta.

 

Vammaisneuvoston tehtävät ovat toimintaohjeen mukaan seuraavat:

·edistää viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen yhteistoimintaa kaupungissa
· seurata vammaisten tarpeiden kehitystä kaupungin alueella
· seurata kaupungin yleisiin oloihin vaikuttavaa kaupungin hallinnon päätöksentekoa vammaisten kannalta
· edistää vammaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa kaupungin hallinnon päätöksentekoon
· edistää vammaisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten esimerkiksi koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, kulttuuri-, liikunta- ja muuhun harrastustoimintaan
· seurata vammaisille tarkoitettujen palvelujen, tukitoimien ja muiden etuuksien kehitystä kaupungin alueella
· tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja kaupungin eri viranomaisille vammaisia koskevissa asioissa
· huolehtia käsittelemiensä asioiden tiedottamisesta
· valmistella seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja antaa toimintakertomus sekä tehdä konsernihallinnolle ehdotus seuraavan vuoden talousarviostaan
· hoitaa muut vammaisneuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määräämät tehtävät.

 

KESKEISET ASIAT VUONNA 2014

 

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta.

 

Vammaisneuvosto kutsuu alueen kansanedustajat, vammaisjärjestöt ja virkamiehet yhteiseen tilaisuuteen ajankohtaisista asioista syyskaudella 2014.

 

Vammaisneuvosto kutsuu toimintaohjeensa mukaisesti vammaisjärjestöt yhteiseen kokoukseen keväällä ja syksyllä. Lisäksi vammaisneuvosto käyttää hyväkseen eri vammaisjärjestöjen asiantuntemusta käsittelemiensä asioiden yhteydessä. Vammaisjärjestöistä voidaan myös kutsua asiantuntijoita vammaisneuvoston työryhmätyöskentelyyn.

 

Kaupunginvaltuustoon, kaupunginjohtajiin, lautakuntiin, eri hallintokuntiin ja järjestöihin pidetään yhteyttä mm. keskustelutilaisuuksin esille tulevien asioiden perusteella.

 

Vammaisneuvosto seuraa jäseniensä kautta lautakuntien vammaisia koskevien asioiden käsittelyä.

 

Vammaisneuvosto seuraa vammaispoliittisten tavoitteiden sisällyttämistä Turun kaupungin hyvinvointipoliittisiin ohjelmiin.

 

Vammaisneuvosto seuraa esteettömyyden toteutumista. Vammaisneuvosto osallistuu edustajansa kautta kaupunginjohtajan nimeämän esteettömyystyöryhmän työskentelyyn.