Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto3219.09.2013

10299-2013 (001)

VAMPO-seurantaraportti I

Tiivistelmä: -

Vammais § 32

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 10.9.2013:

Suomen vammaispoliittisessa ohjelmassa (VAMPO) on linjattu vuosien 2010–2015 konkreettiset vammaispoliittiset toimenpiteet ja yhteiskunnalliset kehityskulut. Ohjelman 122 ehdotusta edellyttävät toimenpiteitä sekä lähivuosina että pidemmällä aikavälillä.

Suomi on allekirjoittanut YK:n yleissopimuksen vammaisten henkilöiden oikeuksista. Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on ratifioida yleissopimus tällä hallituskaudella. VAMPO on osa yleissopimuksen täytäntöönpanoa. VAMPO:n seurannalla saadaan kerättyä pohjatietoa ja aineistoa, joita voidaan tulevaisuudessa hyödyntää yleissopimuksen täytäntöönpanon seurannassa ja kehittämisessä.

VAMPO edellyttää toimenpide-ehdotusten toteutumista ja seurantaa. Sosiaali- ja terveysministeriö toimii ohjelman seurannan koordinoinnin vastuuministeriönä. Seurannan toteuttavat vuosina 2012–2015 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Valtakunnallinen vammaisneuvosto VANE.

Ensimmäiseen VAMPO:n seurantaraporttiin on koottu tietoa VAMPO-toimenpiteiden ja tehtävien ilmoitetusta tilanteesta vuodenvaihteessa 2012–2013. THL on kerännyt kyselylomakkeen avulla tiedot tehdyistä toimenpiteistä yhdeksältä eri ministeriöltä. Seurantaraportti antaa väliaikatietoja toimenpiteiden etenemisestä. VAMPO:n toimeenpano edellyttää useiden konkreettisten toimenpiteiden edelleen valmistelua, tarkempaa vaiheistamista ja resursointia kullakin vastuullisella hallinnonalalla.

Seurantaraportissa kunkin toimenpiteen kohdalla esitetään VAMPO:n alkuperäisen toimenpidekirjauksen lisäksi tämänhetkinen tilannetieto ministeriöiden ilmoitusten mukaan. Tämän jälkeen esitetään raportin toimittajan kommentti toimenpiteen toteutumisvaiheesta.

VAMPO-seurantaraportti I toimitetaan erillisenä jakeluna vammaisneuvoston jäsenille ja varajäsenille.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.