Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto3019.09.2013

10296-2013 (001)

Kelan selvitys tulkkauspalvelun toimeenpanosta

Tiivistelmä: -

Vammais § 30

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 5.9.2013:

Kuulovammajärjestöt ovat 11.6.2013 lähettäneet avoimen kirjeen peruspalveluministerille Susanna Huoviselle tulkkauspalvelulain käytännön toteutuksen epäkohdista.

Kirjeessä on mm. todettu, että Kelan uusien linjauksien mukaan esimerkiksi yleisötilaisuuksien tulkkauksen järjestäminen kuuluu tilaisuuden järjestäjälle, mikäli paikalla on useampi tulkkausta tarvitseva. Kelan ilmoituksen mukaan tulkki on henkilökohtainen ja vain tilaajaa varten.

Kuulovammajärjestöjen kirjeen mukaan tulkkeja on ohjeistettu, ettei tulkkaustilanteissa kuulevien käyttämää viittomakielistä puheenvuoroa tule tulkata puheelle, vaikka paikalla olisi viittomakieltä taitamattomia kuulevia. Myöskään kuuroa, jonka nimellä ei ole tilattu tulkkia tilanteeseen, ei tulkin tarvitse tulkata puheelle.

Kirjeessä arvostellaan myös sitä, että Kela tekee uusia linjauspäätöksiä ja muutoksia palvelun toteuttamiselle, mutta ei tiedota näistä asiakkaille. Asiakkaat törmäävät jatkuvasti muuttuviin säännöksiin tehdessään tulkkaustilausta välitykseen.

Kuulovammajärjestöjen kirjeessä todetaan, että rajoittaessaan tulkkauspalvelun käyttöä puuttumalla tulkkaustilanteen sisäisiin tapahtumiin, Kela on linjauksillaan ja tulkinnoillaan kaventanut ja estänyt tulkkauspalvelua käyttävien oikeutta yhdenvertaiseen osallistumiseen, vaikeuttanut asioiden hoitamista yhteiskunnassa sekä rajoittanut ilmaisunvapautta ja oikeutta tasavertaiseen vuorovaikutukseen.

Vammaisneuvoston jäsen Pirjo Seppälä on lähettänyt asiaa koskevan tiedustelun Kelan vammaisten tulkkauspalvelukeskukseen.

Kelan terveysosasto/vammaistuet ja –palvelut on antanut selvityksensä tulkkauspalvelun toimeenpanosta.

Selvityksessä todetaan mm., että Kelan järjestämisvelvollisuus kattaa lain mukaan palveluun oikeutetun henkilön tulkkauspalvelun järjestämisen. Henkilön tulee hakea oikeutta tulkkauspalveluun kirjallisesti, täyttää laissa säädetyt edellytykset ja saada myönteinen päätös palvelun käytölle. Myönnetty oikeus palvelun käyttämiseen on henkilökohtainen, eikä sitä voi siirtää toiselle henkilölle.

Kela toteaa palvelun järjestäjänä olevansa vastuussa asiakkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta. Yksi keskeinen syy, miksi tulkkauspalvelun järjestämisvastuu siirtyi kunnilta Kelalle, oli palvelunkäyttäjien yhdenvertaisuus koko valtakunnan alueella. Aiemmin palvelun saatavuus on riippunut pitkälti kunnan resursseista toteuttaa palvelua ja siten kotikunnan perusteella asiakkaat ovat olleet epätasa-arvoisessa tilanteessa.

Tulkkauspalvelun järjestämisvastuu on ollut Kelalla noin kolmen vuoden ajan. Isossa tilausmäärässä on noussut tasaisesti esille uusia tulkintatilanteita. Vastauksessaan Kela toteaa, että joutuu usein varsin nopeasti ratkaisemaan syntyneitä tilanteita, jotta asiakkaan tulkkaustilaus saadaan välitettyä tulkille. Selvityksessä todetaan, että näissä tilanteissa asiakasohjaus ja linjauksista tiedottaminen ei ole aina onnistunut toivotulla tavalla ja tässä Kelalla on parannettavaa.

Kela on toimeenpanon aikana havainnut, että aiemmat menettelytavat ovat poikenneet eri tilanteissa ja eri kuntien alueilla toisistaan. Esille on noussut kysymys järjestämisvastuun laajuudesta, rajoista ja järjestämisvastuuseen liittyvistä odotuksista ja käytännöistä. Kuntien ollessa järjestämisvastuussa menettelytavat ovat vaihdelleet.

Kela vastaa yksittäiseen palveluun oikeutetun henkilön tulkkauspalvelun järjestämisestä, siksi Kelan näkemyksen mukaan ns. ”yleisötulkkauksen” kustannukset eivät voi tämän hetkisen lainsäädännön perusteella tulla Kelan katettaviksi. Kelassa on käyty läpi kevään ja alkukesän aikana esillä olleet ns. yleisötulkkaukset. Kaikissa tilauksissa asiakkaan oikeus henkilökohtaiseen tulkkauspalveluun on toteutunut siten kuin sen järjestäminen on lailla säädetty. Kela on myös pyrkinyt keskustelemaan mm. tilaisuuksia järjestävien järjestöjen kanssa ja lisäksi Kela on ollut yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön, jotta asiassa voitaisiin arvioida myös mahdollisia lainsäädännön muutostarpeita. Järjestämisvastuuta koskevan asiakokonaisuuden käsittely on tällä hetkellä kesken.

Kela seuraa palvelun toteutumista ja kehittää palveluaan tarkoituksena laadukas ja yhdenvertainen palvelu. Kela kilpailuttaa tulkkauspalveluiden tuottajat 1.1.2014 alkavalle sopimuskaudelle. Kela tulee järjestämään 1.1.2014 alkaen tulkkien välitystoiminnan omana toimintanaan. Lisäksi Kela kehittää myös etätulkkausta osana tulkkauspalveluiden kokonaisuutta.

Oheismateriaali                  Kelan selvitys tulkkauspalvelun toimeenpanosta

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Vammaisneuvosto päätti lähettää asian tiedoksi kuulovammaisten alueellisille yhdistyksille mahdollisten palautteiden keräämistä varten. Vammaisneuvosto toivoo, että seurannan tuloksista informoidaan tarpeen mukaan vammaisneuvostoa.

Jakelu

tiedKuurojen Liitto, Turku
tiedTurun Kuuloyhdistys ry
tiedTurun Kuurojenyhdistys ry