Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto2619.09.2013

10212-2013 (002)

Kuntoutuksen asiakasyhteistyö

Tiivistelmä: -

Vammais § 26

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 9.9.2013:

Laki kuntoutuksen asiakasyhteistyöstä on tullut voimaan vuonna 2003. Lain mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten, työvoima- ja opetusviranomaisten ja Kansaneläkelaitoksen on oltava keskenään yhteistyössä paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla. Näiden viranomaisten tulee toimia yhteistyössä myös muiden kuntoutusta järjestävien yhteisöjen kanssa.

Asiakasyhteistyö toteutetaan ensisijaisesti osana viranomaisten tavanomaista toimintaa. Lisäksi yhteistyötä toteutetaan paikallisen, alueellisen ja valtakunnan tason yhteistyöelimissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimii valtioneuvoston neljäksi vuodeksi kerrallaan asettama kuntoutusasiain neuvottelukunta.  Neuvottelukunnan tehtävänä on ohjata, kehittää ja yhteen sovittaa viranomaisten, yhteisöjen ja laitosten yhteistyötä sekä alueellisten kuntoutuksen asiakasyhteistyötoimikuntien toimintaa. Neuvottelukunnan puheenjohtajana 1.10.2015 asti jatkuvalla kaudella on kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Alueellista kuntoutuksen asiakasyhteistyön kehittämistä varten aluehallintovirastot asettavat neljäksi vuodeksi kerrallaan kuntoutuksen asiakasyhteistyötoimikunnat sairaanhoitopiireittäin. Useammalla sairaanhoitopiirillä voi olla yhteinen toimikunta. Turun seudulla toimi aiemmin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueen kuntoutuksen asiakastoimikunta. Sittemmin Lounais-Suomen aluehallintovirasto asetti Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiireille yhteisen toimikunnan.

Asiakasyhteistyötoimikunnan tehtävänä on suunnitella, edistää ja seurata viranomaisten ja muiden yhteisöjen ja laitosten yhteistyötä sekä käsitellä asiakasyhteistyötä koskevia periaatteellisesti tärkeitä kysymyksiä. Lisäksi toimikunnan on huolehdittava paikallisten yhteistyöryhmien työn edistämisestä ja järjestettävä tarvittavaa ohjausta ja koulutusta.

Paikallisen yhteistyön osalta kunnan on huolehdittava siitä, että sen alueella toimii kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmä. Kunta asettaa yhteistyöryhmän neljäksi vuodeksi kerrallaan. Asiakasyhteistyöryhmässä on oltava vähintään yksi sosiaalihuolto-, terveydenhuolto-, opetus- ja työvoimaviranomaisen, Kansaneläkelaitoksen ja muiden tarpeellisten yhteisöjen nimeämä edustaja.

Kuntoutuksen kehittämisen ohella asiakasyhteistyöryhmä käsittelee myös yksittäisen kuntoutujan asiakasyhteistyötä koskevia asioita. Ryhmän tehtävänä on kuntoutustarpeita vastaavien ratkaisujen etsimiseksi kuntoutujan palveluvaihtoehtojen arviointi, palvelujen suunnittelu ja tähän liittyvien tietojen vaihtaminen. Kuntoutujalla on oikeus saada kuntoutuksensa yhteistyötä koskeva asia käsiteltäväksi asiakasyhteistyöryhmässä.

Turussa kaupunginhallituksen asettama hallinnollinen asiakasyhteistyöryhmä toteuttaa kuntoutuksen asiakaslain velvoitteita yhteistyömuotojen kehittämisessä. Yksittäisten asiakkaiden kuntoutukseen liittyviä asioita käsitellään neljässä aluetyöryhmässä. Näiden asiakasyhteistyöryhmien koordinaattorina toimii kuntoutusneuvoja.

Kokouksessa kuntoutusneuvoja ja asiakasyhteistyöryhmien koordinaattori Sisko Lipponen Turun hyvinvointitoimialalta selvittää Turun osalta kuntoutuksen asiakasyhteistyötä. Vammaisneuvoston jäsen ja Varsinais-Suomen ja Satakunnan sairaanhoitopiirien kuntoutuksen asiakasyhteistyötoimikunnan jäsen Olli Nordberg kertoo toimikunnan toiminnasta.

EhdotusMerkitään vammaisneuvoston tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.