Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto1122.08.2013

9033-2013 (451)

Kuulovammaisten tekstipuhelinpäätösten lakkauttaminen

Tiivistelmä: -

Vammais § 11

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 9.8.2013:

Kuntoutumispalveluiden tulosaluejohtaja Jukka Juvonen on tehnyt päätöksen (5.3.2013 § 6) siitä, että kuulovammaisten tekstipuhelinpäätökset lakkautetaan vuoden 2013 aikana. Asiakkaille on lähtenyt tästä tiedote keväällä 2013.

Tekstipuhelinohjelma toimii yleisimmin tietokoneen avulla. Lakkauttamispäätöstä on perusteltu sillä, että tietokoneen käyttötarkoituksia on monia ja hankintahinnat kohtuullisia. Perustelun mukaan tietokonetta voidaan pitää sellaisena tavanomaisena kodinkoneena, joka ihmisillä on yleisesti käytössään. Internetissä toimivan tekstipuhelinpalvelun avulla kuulovammainen henkilö saa yhteyden tekstipuhelinpalveluun ilman erillistä tekstipuhelinlaitetta.

Aiemmilla päätöksillä kuulovammaisille henkilöille on myönnetty tekstipuhelimien vuokran maksaminen KL Supportiin, joka omistaa asiakkailla olevat tietokoneet. Päätöksiä on ollut runsaat sata. Lakkauttamispäätöstä koskevassa tiedotteessa pyydetään palauttamaan tekstipuhelin KL Supportiin tai neuvottelemaan KL Supportin kanssa tietokoneen lunastamisesta itselle.

Saadun tiedon mukaan asiakkaille on aloitettu tekemään yksilöllisiä tekstipuhelimien lakkauttamispäätöksiä. Vammaispalvelutoimisto on myös aloittanut palvelusuunnitelmien laatimisen asiakkaille, jotka ovat sitä pyytäneet. Päätöksistä on tehty muutoksenhakuja sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaostoon ja tietojen mukaan valituksia on tehty Turun hallinto-oikeuteen. Jaosto on muutoksenhakujen perusteella siirtänyt aiempien päätösten voimassaoloa vuoden vaihteeseen.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on käsitellessään kuuron henkilön tietokonehankintaa tehnyt ratkaisun, joka on linkissä http://www.oikeus.fi/61892.htm . Ratkaisun mukaan kunta oli velvollinen myöntämään vammaispalvelulain mukaista taloudellista tukea kuuron henkilön tietokonehankintaan. Koska asiassa ei ollut esitetty sellaista määrärahasidonnaisten tukitoimien kohdistamiseen liittyvää hyväksyttävää syytä, jonka nojalla hakijan hakemus oli voitu hylätä, asia palautettiin lautakunnalle tuen myöntämistä varten uudelleen käsiteltäväksi.

Vammaisneuvoston kokoukseen on kutsuttu mm. Turun Kuurojen yhdistyksen toiminnanohjaaja Virve Puro, Kuurojen Liitto ry:n järjestöohjaaja Kimmo Jompero sekä johtava sosiaalityöntekijä Leila Rauvola vammaispalvelutoimistosta.

EhdotusVammaisneuvosto päättää mahdollisista toimenpiteistään kuultujen alustusten pohjalta.

PäätösVammaisneuvosto merkitsi tiedokseen järjestöohjaaja Virve Puron, järjestöohjaaja Kimmo Jomperon ja johtava sosiaalityöntekijä Leila Rauvolan asiassa antamat selvitykset.

Asiassa tuotiin esille mm. se, että kuulovammaisille henkilöille tietokoneen, kuuroille tarkoitettujen ohjelmien ja mm. WEB-kameran merkitys tiedonsaannissa ja kommunikaatiossa on oleellisesti suurempi kuin valtaväestöllä. Esimerkiksi useimpiin viranomaisiin ja palvelujen tuottajiin ei ole mahdollista saada yhteyttä tekstiviestein. Vamman vuoksi tietokone on kuuroille oleellinen apuväline toimivaan arkeen ja itsenäiseen asiointiin. Kuurojen elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia eikä heitä voi kohdella yhdenmukaisena ryhmänä palvelujen saannin suhteen.

Vammaisneuvosto päätti esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että vuoden 2014 budjettiin varataan riittävä määräraha kuulovammaisten tietokoneisiin, käytön opetukseen ja huoltoon. Määrärahalla tulee varmistaa kuulovammaisten tiedonsaannin ja kommunikaation mahdollisuus yksilöllisten palvelutarveselvitysten ja päätösten perusteella.

Jakelu

esiSosiaali- ja terveyslautakunta