Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto417.01.2013

542-2013 (451)

Vammaispalvelutoimiston lausuntopyyntö toimintasuunnitelmasta kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi

Tiivistelmä: -

Vammais § 4

Sihteeri Rita Salviander 11.1.2013:

Vammaispalvelutoimisto pyytää vammaisneuvoston lausuntoa toimintasuunnitelmasta kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi.

Lausuntopyyntö ja toimintasuunnitelmaehdotus toimitetaan erillisenä liitteenä.

EhdotusVammaisneuvosto päättää lausunnostaan.

PäätösLiitteenä on vammaispalvelutoimiston toimintasuunnitelmaehdotus kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi 2013.

Liite 1                                  Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi 2013

Vammaisneuvosto toteaa seuraavaa:

-       Toimintasuunnitelmassa todetaan, että Paletin tutkimuksiin ja kehitysvammaisten palvelujen piiriin tulee myös henkilöitä, joilla on ADHD, Aspergerin oireyhtymä tai jotka jonkin muun sairauden tai vamman takia tarvitsevat tukea selviytyäkseen työssä ja asumisessa. Kehitysvammahuollon palvelut eivät vastaa heidän yksilöllisen tuen ja ohjauksen tarvettaan. Suunnitelmassa todetaan, että tulisi löytää ensisijainen taho näille väliinputoajille. Vammaisneuvosto esittää, että asiassa ryhdytään toimenpiteisiin.

-       Erityishuollon johtoryhmä hyväksyy lasten iltapäivätoiminnan toiminnanohjaajan, pitkäaikaissairaiden ja vammaisten lasten omaishoidon tuesta vastaavien palveluohjaajien, Paletin sosiaalityöntekijöiden sekä lisäyksenä' varhaiskasvatuksen erityislastentarhanopettajan valmistamat erityishuolto-ohjelmat. Vammaisneuvosto toteaa, että johtoryhmän täydentäminen erityislastentarhanopettajalla on tarpeellinen lisäys kuntoutuksellisessa päivähoidossa olevien lasten ja heidän perheidensä kannalta.

-       Lyhytaikaishoidon järjestämisellä tuetaan kotona asumista ja perheen jaksamista. Tilapäishoidon kehittämisessä tulisi huomioida myös seudullisuus.

-       Perittävät asiakas- ja käyttöpäivämaksut: Toimintasuunnitelmassa todetaan, että yksilöllisesti harkitun maksualennuksen mukainen hinta on 7 euron ja 14 euroa/läsnäolopäivä (sisältäen ateriamaksut) (mm. sivut 10 ja 11). Lain sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista nojalla sosiaalihuollon palveluista määrätty maksu on jätettävä perimättä tai sitä on alennettava siltä osin kuin maksun periminen vaarantaa henkilön tai perheen toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteuttamista. Vammaisneuvosto toteaa, että toimintasäännöllä ei voida rajata lain määräystä. 

-       Toimintasuunnitelmassa todetaan, että kaupungin eri hallintokunnissa ja yksiköissä on erilaisia työtoimintaan sopivia työtehtäviä. Suunnitelman mukaan hyvinvointitoimialan tulisi yhteistyössä eri hallintokuntien kanssa suunnitella, miten toimintamahdollisuuksia voidaan lisätä. Tämä edellyttää hallintokuntien sitoutumista asiaan sekä jatkossa eri yksiköiden määrärahan varaamista työtoiminnan kustannuksiin. Tältä pohjalta vammaisneuvosto esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle, että työtoiminnan määrärahaa koskeva asia viedään kaupunginhallinnossa määräraha-asioita valmisteleville tahoille.

-       Vammaisneuvosto uusii 17.3.2011 tehdyn esityksensä siitä, että yksilöllisen työosuusrahan määrittämisessä pyritään siihen, että ateriamaksu ei ylitä työosuusrahan suuruutta. Työosuusrahan suuruus on tällä hetkellä 2,50€-5,00€/yli neljä tuntia kestävältä läsnäolopäivältä. Ateriamaksu on tällä hetkellä 5€ euroa.

Jakelu

lausLehtonen Anita


Liitteet:

Vammais § 4
Liite 1:Toimintasuunnitelma kehitysvammaisten palvelujen toteuttamiseksi 2013