TURUN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTA

 

2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VAMMAISNEUVOSTON KOKOONPANO

 

Turun kaupunginhallitus nimeää kymmenjäsenisen vammaisneuvoston kaksivuotiskaudeksi. Vammaisneuvostossa ovat edustettuina kaupungin eri luottamusmieselimet ja paikalliset vammaisjärjestöt.

 

Turun vammaisneuvosto on perustettu 12.11.1981. Vammaisneuvoston toiminta perustuu lakiin vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista, jossa säädetään myös kunnallisista vammaisneuvostoista (380/87 § 13). Turussa kaupunginhallitus nimeää vammaisneuvoston, jossa sen toimintaohjeen mukaan on viisi vammaisjärjestöjen edustajaa sekä edustajat sosiaali-, terveys-, opetus-, liikunta- sekä kiinteistö- ja rakennustoimesta. Kaupunginhallitus pyytää esitykset jäsenistä Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry:ltä ja edellä mainittuja aloja edustavilta lautakunnilta.

 

Kaupunginhallitus asetti päätöksellään 28.2.2011 § 104 vammaisneuvoston vuosiksi 2011–2012. Puheenjohtajaksi nimettiin vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaisella vuorotteluperiaatteella kaupungin edustajana Tini Vehviläinen ja varapuheenjohtajaksi vammaisjärjestöjen edustajana Pirkko Heino.

 

Vammaisneuvosto 2011–2012

 

Varsinaiset jäsenet      Henkilökohtaiset varajäsenet

Tini Vehviläinen, pj.      Matti Heinonen

Liikuntalautakunta      Liikuntalautakunta

 

Pirkko Heino, varapj      Leila Häkkinen

Turun Seudun Selkäyhdistys ry   Turun Seudun Invalidit ry

 

Pirjo Seppälä      Anne Majuri

Lounais-Suomen Diabetes ry   Lounais-Suomen Diabetes ry

 

Olli Nordberg      Heikki O Haulisto

Kynnys ry Turun toimikunta   Polioinvalidit ry V-S osasto

 

Markku Vuorinen      Esa Timonen

Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry   Turun Seudun Psoriasisyhdistys ry

 

Riitta Merenheimo      Samuli Koskinen

Turun Mielenterveysyhdistys ITU ry   Omaiset mielenterveystyön tukena ry

 

•Merja Jämsäläinen      Päivi Vastamäki

Peruspalvelulautakunta      Peruspalvelulautakunta

 

Jukka Surakka      Anita Birstolin

Peruspalvelulautakunta      Peruspalvelulautakunta

 

Anne Aholainen       Aila Harjanne

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta   Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta

 

Pirkko Kunnari      Nora Leo

Varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta   Varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta

 

 

Vammaisneuvoston sihteerinä on toiminut VTM Rita Salviander, joka toimii Turun kaupungin sosiaaliasiamiehenä.

 

Turun esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto on osallistunut asiantuntijana vammaisneuvoston kokouksiin.

VAMMAISNEUVOSTON TEHTÄVÄT

 

 

Vammaisneuvoston tarkoituksena on edistää yhteistoimintaa viranomaisten, vammaisten henkilöiden ja vammaisjärjestöjen välillä ja edistää vammaisten henkilöiden edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä.

 

Vammaisneuvoston tehtävänä on edistää vammaisten ihmisten tasa-arvoista osallistumista yhteiskunnan eri toimintoihin kuten koulutukseen, työhön, sosiaali- ja terveyspalveluihin, liikunta-, kulttuuri- ja harrastustoimintaan. Vammaisneuvoston tavoitteena on, että vammaisten ihmisten tarpeet otetaan huomioon kuntalaisten elinoloihin vaikuttavassa suunnittelussa ja tehtyjen ratkaisujen toimeenpanossa.

 

Vammaisneuvosto toteuttaa toimintaohjeensa mukaisia tehtäviään

tekemällä yhteistyötä eri tahojen kuten kaupungin luottamusmieselinten ja viranomaisten sekä vammaisjärjestöjen kanssa mm. järjestämällä yhteisiä tilaisuuksia

suullisin ja kirjallisin aloittein ja esityksin

tiedottamalla vammaisia koskevista asioista.

 

Vammaisneuvosto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kesäkuukausia lukuun ottamatta. Kokouksia vuonna 2012 oli 12.

 

Vammaisneuvostolla on käytössään määräraha Turun kaupungin keskushallinnossa.

 

YHTEISTYÖ JA TILAISUUDET VUONNA 2012

 

Vammaisneuvosto tekee yhteistyötä mm. kaupungin työntekijöiden ja luottamushenkilöiden sekä vammaisjärjestöjen edustajien kanssa. Tavoitteena on edistää vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumista.

 

Vammaisneuvoston kokouksissa oli vuonna 2012 asiantuntijoita mm. sosiaali- ja terveystoimesta, ympäristö- ja kaavoitusvirastosta, hankinta- ja logistiikkakeskuksesta sekä kasvatus- ja opetustoimesta. Lisäksi vammaisneuvosto tutustui Katariinan kouluun ja lyhytaikaishoitoa antavan Koskikodin toimintaan.

 

Vammaisneuvosto piti työkokouksen laivalla, jonka asiaohjelmassa oli mm. Turun kaupungin hyvinvointiohjelmat. Tarkoituksena oli kirjata vammaisille tärkeitä asioita, jotka vammaisneuvoston mielestä olisi hyvä näkyä ohjelmissa. Hyvinvointiohjelmat - lasten ja nuorten ohjelma, työikäisten ohjelma ja senioriohjelma - ovat voimassa vuoden 2013 loppuun ja ohjelmien päivitys on ajankohtainen vuonna 2013.

 

Vanhusneuvoston aloitteesta vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto pitivät yhteisen kokouksen, jossa käsiteltiin mm. palvelusetelihanketta ja tutustuttiin Turun seudun omaishoitokeskuksen toimintaan. Neuvostot päättivät yhteisen esityksen tekemisestä joukkoliikennelautakunnalle. Kokouksessa sovittiin myös yhteistyön muodoista, joita ovat mm. kerran vuodessa pidettävä yhteiskokous ja molemminpuolinen tiedottaminen neuvostoissa käsitellyistä asioista.

 

Vammaisneuvoston edustajat osallistuivat Turun kaupungin, KTO – kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen, Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän, Kehitysvammaliiton ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n järjestämään työpajaan. Tilaisuus liittyi Arjen keskiössä –hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on kehittää uudenlaisia lähiyhteisöllisiä asumisen ja elämisen ratkaisuja erityistä tukea tarvitseville henkilöille ja mallintaa asuntosuunnittelun prosessia kunnassa.

 

Turun sosiaali- ja terveystoimi toteutti vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten kuljetuspalvelujen sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelujen kilpailutuksen keväällä 2012. Vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen osalta kaupunki solmi sopimuksen Huvipulju Oy:n (Länsikeskuksen Taksit) kanssa. Vammaisneuvosto piti kesäkuussa ylimääräisen kokouksen, johon osallistuivat edustajat sosiaali- ja terveystoimesta sekä hankinta- ja logistiikkakeskuksesta. Kokouksessa käsiteltiin mm. sitä, että vammaisneuvoston lausuntoa kilpailuttamisen kriteereistä ei pyydetty sekä mm. asiakaspalautteen vastaanottamisen järjestämistä. Vammaispalvelutoimisto järjesti asiasta aloituspalaverin, jossa invataksiyrittäjän lisäksi paikalla olivat vammaisneuvoston edustajat. Palaverissa käsiteltiin mm. laatuvaatimuksia: kapasiteettia, turvallisuusasioita sekä päivystystä ja odotusaikaa. Lisäksi käsiteltiin asiakkaille tiedottamista ja asiakaspalautejärjestelmää. Peruspalvelulautakunta käsitteli vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen järjestämisen toteutumista kokouksissaan ja nämä käsittelyt tuotiin tiedoksi vammaisneuvoston kokouksissa. Vammaispalvelutoimisto järjesti palautepalaverin, jossa oli myös mukana vammaisneuvoston edustus. Palaverissa käytiin läpi palvelun saamaa asiakaspalautetta, kaluston tarkastuksen tulosta ja sovittuja toimenpiteitä.

 

Vammaisneuvoston toimintaohjeen mukaan sen tulee kutsua vammaisjärjestöt kahdesti vuodessa yhteiseen kokoukseen. Kevätkauden 2012 yhteiskokouksen aiheena oli Turun seudun palvelusetelihanke. Syyskauden yhteiskokouksessa aiheena olivat kuuden suurimman kaupungin vammaispalvelujen ja kehitysvammahuollon palvelujen vertailut vuonna 2011.

 

Lahden vammaisneuvosto vieraili Turussa, jolloin vammaisneuvostot tutustuivat toistensa toimintaan.

 

Yksityiskohtaiset yhteistyön muodot on lueteltu liitteessä.

 

ALOITTET, ESITYKSET JA LAUSUNNOT

 

Vammaisneuvoston tavoitteena on, että hallintokuntien suunnitellessa toimintaansa vammaisten tarpeet otetaan huomioon. Vammaisneuvoston kaupunkia edustavat jäsenet tuovat lautakuntien työskentelyssä esille vammaisten ihmisten näkökulman.

 

Vammaisneuvosto antoi lausuntonsa mm. Vanhan Suurtorin suunnitelmaehdotuksesta se Kauppatorin suunnittelussa ja rakentamisessa huomioitavista asioista. Vammaisneuvosto teki esitykset mm. palvelubussien esteettömyyden parantamisesta ja invataksien jatkettujen turvavöiden turvallisuuden tarkistamisesta sekä vanhusneuvoston ja hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alaisen ikäihmisten työryhmän kanssa koskien mm. palveluliikennettä ja joukkoliikenteen esteettömyyttä.

 

Vammaisneuvoston tekemät lausunnot ja esitykset on lueteltu liitteessä.

 

TIEDOTTAMINEN

 

Vammaisneuvoston toimintakertomus 2011 lähetettiin tiedoksi kaupunginhallitukselle sekä kaupungin lauta- ja johtokunnille sekä vammaisjärjestöille.

 

Turun kaupungin kotisivulla www.turku.fi on tietoa vammaisneuvostosta, mm. vammaispoliittinen ohjelma, toimintakertomuksia ja vammaisneuvoston toimintasääntö. Otsikon päätöksenteko ja talous alla on vammaisneuvoston esityslistat ja pöytäkirjat.

KOULUTUS

Vammaisneuvostolla on budjetissaan varattu määräraha jäsenten osallistumiseen koulutukseen. Vammaisneuvoston jäsenet osallistuivat eri tahojen järjestämiin koulutustilaisuuksiin, jotka on lueteltu liitteessä.

 

VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA

 

Vammaisneuvosto kokoontuu kesäkuukausia lukuun ottamatta noin kuukauden välein. Vammaisneuvoston kokouksissa käsiteltyjä asioita on lueteltu liitteessä. Asiakohtia kokouksissa vuonna 2012 oli 98.

 

 

 

LIITE

 

YHTEISTYÖ

 

 

Päivämäärä

Osallistujat

Asia

2.2.2012

Vammaisneuvoston edustus esteettömyysasiamiesten 10-vuotistilaisuudessa Turussa

Valtakunnalliset esteettömyysasiamiespäivät

16.2.2012

Vammaisneuvoston kokouksessa palvelujohtaja Maisa Kuusela

Peruspalvelulautakunnan ja kaupunginhallituksen välinen strateginen palvelusopimus 2012

22.3.2012

Kaavoitusarkkitehti Paula Keskikastari vammaisneuvoston kokouksessa

Kauppatorin asemakaavanmuutosehdotus

3.5.2012

Vammaisneuvoston kokous pidettiin Katariinan koululla. Rehtori Mikko Nikkola ja oppilaanohjaaja Annamari Öhman olivat läsnä kokouksessa

Tutustuminen Katariinan koulun toimintaan

31.5.2012

Vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen toimintaohjeen mukainen kevätkokous

 

Palvelusetelihanke, alustajana projektijohtaja Taina Kaila

Vammaisneuvoston toimintakertomus 2011

Esteettömyysasiamiestoiminnan seudullistamisen tämän hetkinen tilanne

7.6.2012

Lahden kaupungin vammaisneuvoston vierailu Turkuun, läsnä Turun vammaisneuvoston sihteeri

Vammaisneuvostojen toimintaan tutustuminen

4.6.2012

Vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston yhteinen kokous, kokous pidettiin Turun seudun omaishoitokeskuksessa

Turun seudun omaishoitokeskuksen toiminta

Palvelusetelihanke

15.6.2012

Vammaisneuvoston ylimääräisessä kokouksessa tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, hankinta- ja logistiikkajohtaja Pauliina Lautiainen, peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja Juhani Leppä, hallintojohtaja Antti Perälä ja hankinta-asiantuntija Outi Pudas.

Kilpailutus: Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaiset kuljetuspalvelut sekä sotaveteraanien kuljetuspalvelut

15.8.2012

Vammaisneuvoston kokouksessa FCG Finnish Consulting Group Oy:stä miljöösuunnittelija AMK Tiina Puska

Vanhan Suurtorin suunnitelmaselostus

29.8.2012

Vammaispalvelutoimiston järjestämä palaveri, jossa läsnä invataksiyrittäjän, sosiaali- ja terveystoimen ja vammaisneuvoston edustajat. Vammaisneuvoston edustajat olivat Anne Aholainen, Pirkko Kunnari, Olli Nordberg ja esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto

Invataksipalveluita koskeva aloituspalaveri

6.9.2012

Vastaava ohjaaja Lea Kopposela vammaisneuvoston kokouksessa. Kokous pidettiin Koskikodissa.

Lyhytaikaishoitoa antavan Koskikodin toiminta

25.10.2012

Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski vammaisneuvoston kokouksessa

Kuuden suurimman kaupungin vammaispalvelulain mukaiset palvelut ja tukitoimet 2011

25.10.2012

Vammaispalvelusuunnittelija Anita Lehtonen vammaisneuvoston kokouksessa

Kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailu 2011

30.10.2012

Invataksipalvelun palautepalaveri, mukana invataksiyrittäjän, sosiaali- ja terveystoimen ja vammaisneuvoston edustajat. Vammaisneuvostosta mukana olivat Anne Aholainen, Pirkko Kunnari, Olli Nordberg ja Heikki O Haulisto

Invataksipalveluita koskeva palautepalaveri

29.11.2012

Turun vammaisneuvoston ja vammaisjärjestöjen syyskauden yhteiskokous

Kuuden suurimman kaupungin vammaispalvelulain mukaiset palvelut ja tukitoimet 2011

Kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailu vuonna 2011

Vammaispalvelusuunnittelija Anita Lehtonen ja erityissosiaalityöntekijä Leila Rauvola

Vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2013

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen järjestäminen

 

 

KOULUTUS/TILAISUUDET

 

Päivämäärä

Tilaisuus, osallistujat

Järjestäjätahot

10.2.2012

Tutustuminen Impivaaran uimahallien

Merja Jämsäläinen

Liikuntavirasto

11.6.2012

Työkokous Turku/Maarianhamina/Turku

Vammaisneuvoston jäsenet

Vammaispoliittiset linjaukset ja Turun kaupungin hyvinvointiohjelmat

12.9.2012

Saavutettavuus, työtä kaikille?

Vammaisneuvostosta Tini Vehviläinen ja Markku Vuorinen

Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry

24.10.2012

Arjen keskiössä –hankkeen työpaja, vammaisneuvostosta osallistuivat Heikki O Haulisto ja Olli Nordberg

Lähiyhteisöllisen asumisen ja elämän ratkaisujen kehittäminen

13.11.2012

Tutustuminen V-S Bussipalvelut Oy:n palvelubusseihin

Mukana vammaisneuvostosta Heikki O Haulisto, Pirjo Seppälä, Olli Nordberg, Markku Vuorinen ja vanhusneuvostosta Päivi Vastamäki

Vammaisneuvosto

16.11.2012

Asumisen lähipalvelujen kehittämisen teemapäivä

Teemapäivään osallistuivat Tini Vehviläinen, Olli Nordberg ja Heikki O Haulisto

STM, THL, Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri, Kehitysvammaliitto ry, Invalidiliitto ry, Kynnys ry ja Asumispalvelusäätiö ASPA

 

 

 

VAMMAISNEUVOSTON JÄSENTEN EDUSTUS MUISSA RYHMISSÄ

V-S ja Satakunnan sairaanhoitopiirien kuntoutuksen asiakasyhteistyötoimikunta

Olli Nordberg (Kynnys ry)

 

Esteettömyystyöryhmä

Heikki O Haulisto, Rita Salviander

Finavia - lentokenttien esteettömyys

 

Merja Jämsäläinen, Heikki O Haulisto,

 

Kunnonkoti varsinais-suomalaisille   

 

Pirjo Seppälä

Heikki O Haulisto

Happy Housen vertaistukiprojekti

Anita Birstolin

Turun ja Kaarinan ev.lut. seurakunnan vammaisneuvosto

Pirjo Seppälä ja Markku Vuorinen

Turku Kaikille portaali

Olli Nordberg

Turku 2011 –säätiön valtuuskunta

Olli Nordberg

Impivaaran esteettömyystyöryhmä

Merja Jämsäläinen, Olli Nordberg, Heikki O Haulisto ja Markku Vuorinen

 

 

 

ALOITTEET, ESITYKSET JA LAUSUNNOT SEKÄ VASTAUKSET ESITYKSIIN

Päivämäärä

Asia

Kohde

26.1.2012

Vammaisneuvoston mielipide ilmoitukseen asemakaavan muutoksen valmistelusta Turun kauppatorille sekä toria ympäröiville katualueille

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto, asemakaavatoimisto

22.3.2012

Vammaisneuvoston lausunto Kauppatorin suunnittelussa ja rakentamisessa huomioitavista asioista,

pääohjenuorana pidetään sitä, että SuRaKu – Esteetön ympäristö –ohjekortteja noudatetaan tinkimättä

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto, asemakaavatoimisto

22.3.2012

Kasvatus- ja opetusviraston vastaus vammaisneuvoston tiedusteluun koskien Paattisten koulun uudisrakennustiloja

 

22.3.2012

Vammaisneuvoston uusittu tiedustelu koskien Paattisten koulun uudisrakennustiloja

Rakennusvalvontatoimisto, tilaliikelaitos

22.3.2012

Vammaisneuvoston pyyntö esteettömyysasiamiehelle työkeskuksen Pansiontie 56 tilojen esteettömyyden tarkistamisesta

Esteettömyysasiamies

3.5.2012

Tilaliikelaitoksen vastaus Paattisten koulun uudisrakennustiloja koskeneeseen esitykseen

 

3.5.2012

Vammaisneuvoston toimintakertomus

Tiedoksi: kaupunginhallitus, lautakunnat ja johtokunnat

15.6.2012

Keskushallinto – Pyyntö vammaisneuvoston edustajan nimeämisestä esteettömyystyöryhmään

 

15.8.2012

Vammaisneuvoston lausunto Vanhan Suurtorin suunnitelmaehdotuksesta

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto

15.8.2012

Joukkoliikennelautakunnan vastaus vammaisneuvoston tekemiin, esteettömyyttä edistäviin ehdotuksiin

 

26.10.2012

Vanhusneuvoston, hyvinvoinnin edistämisen johtoryhmän alainen ikäihmisten työryhmän ja vammaisneuvoston esitys koskien mm. palvelulinjaverkostoa ja joukkoliikenteen esteettömyyttä

Joukkoliikennelautakunta

22.11.2012

Vammaisneuvoston lausunto Vanhan Suurtorin liikenne-, katu- ja ympäristösuunnitelmista

Ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimisto

22.11.2012

Pyyntö tarkistaa invatakseissa käytettävien jatkettujen turvavöiden turvallisuus

Hankinta- ja logistiikkakeskuksen kuljetuspäällik

Esteettömyysasiamies

10.12.2012

Vammaisneuvoston esitys palvelubussien esteettömyyden parantamiseksi

V-S Bussipalvelut Oy

Joukkoliikennetoimisto

 

VAMMAISNEUVOSTON KOKOUKSISSA KÄSITELTYJÄ ASIOITA

Vakiokokousasioina esteettömyysasiamiehen ajankohtaiset asiat

Vakioasioina valtakunnallisen vammaisneuvoston pöytäkirjat ja tiedotteet kunnallisille vammaisneuvostoille

Sosiaali- ja terveystoimen osallistuminen Rotia palveluihin, kutia kumppanuuteen -projektiin

Turun teknisen sektorin palautejärjestelmä

VIA-projekti – Vammaisten ihmisoikeudet asumisessa

Valtakunnallisen vammaisneuvoston toimintasuunnitelma

Peruspalvelulautakunnan ja kaupunginhallituksen välinen strateginen palvelusopimus

Kuunarin palvelutalo (Koskikoti, kuntayhtymän asumisyksikkö ja ryhmäkoti)

Impivaaran esteettömyyden toteuttaminen

Paattisten koulun uudisrakennustilat

Turun kaupungin työtoiminta työkeskuksessa

Vammaisten henkilöiden ympärivuorokautiset asumispalvelut – Valtakunnallinen valvontaohjelma 2012-2014

Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston yhteinen kokous

Valtakunnallisen vammaisneuvoston selvitys kunnallisten vammaisneuvostojen toiminnasta 2012

Lounais-Suomen alueen vammaisneuvostojen yhteistapaaminen

Yli-Maarian seurakuntatalon esteettömyys

Katariinan koulun toiminta

Vammaisneuvoston ja vammaisneuvoston yhteisen kirjelmän laatiminen joukkoliikennelautakunnalle

Yhteistyö vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston kesken

Vammaisneuvoston syyskauden kokoukset

Esteettömyysasiamies – Esitys kaupunginhallitukselle esteettömyysohjelman laatimiseksi vuosille 2013-2020

Vammaisneuvoston työkokous 11.6.2012

Vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten palvelujen kilpailutus 4.6.2012, 15.6.2012,

Vammaisneuvoston edustajan nimeäminen esteettömyystyöryhmään

Vanha Suurtori

Joukkoliikennelautakunta – Vammaisneuvoston esitykset esteettömyyteen liittyen

Lyhytaikaishoitoa järjestävän Koskikoodin toiminta

Invataksipalvelujen järjestäminen Turussa

Henkilökohtaisen avun päivät 26.-27.9.2012

YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus Suomen vammaispolitiikan viitoittajana seminaari

Kuuden suurimman kaupungin vammaispalvelulain mukaiset palvelut ja taloudelliset tukitoimet 2011

Kuuden suurimman kaupungin kehitysvammahuollon palvelujen ja kustannusten vertailu vuonna 2011

Vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston esitys joukkoliikennelautakunnalle

Esteettömyystyöryhmän perustaminen

Esitys kaupunginhallitukselle vammaisneuvoston uudeksi toimintasäännöksi

STM – Pitkäaikaissairaiden lasten lääkehoito päivähoidossa ja koulupäivän aikana

Valtioneuvoston periaatepäätös kehitysvammaisten henkilöiden yksilöllisen asumisen ja palvelujen turvaamisesta

Kirkon saavutettavuusohjelma

Vammaisneuvoston toimintasuunnitelma 2013

Esitys kaupunginhallitukselle vammaisneuvoston asettamisesta vuosille 2013-2014

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös kuljetuspalveluiden järjestämistä koskevaan kanteluun