Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Vammaisneuvosto9710.12.2012

13696-2012 (633)

Palvelubussien esteettömyyttä parantavia ehdotuksia

Tiivistelmä: -

Vammais § 97

Esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto 5.12.2012:

Ehdotukset perustuvat Turun vammaisneuvoston käyntiin 13.11.2012 V-S Bussipalvelut ry:n autohalleilla osoitteessa Kuormakatu 17, jolloin eri tavoin vammaiset asiantuntijat, vanhusneuvoston edustaja ja Turun kaupungin esteettömyysasiamies tutustuivat palvelubussiin.

·         Etutilan käytävän leveyttä tulisi lisätä, jotta kulkemisen apuvälineet. esim. rollaattorit, mahtuisivat istuimen viereen tukkimatta käytävää (esim. muuttamalla osa leveistä istuimista tavallisiksi yhden hengen istuimiksi).

·         Ainakin etutilassa tulee olla istuimia normaalikorkuisten (42 cm) lisäksi vähintään 47–50 cm korkuisia (erityisesti jäykkänivelisille ja reumaatikoille) ja mielellään myös istuin korkeudella 32–35 cm (lapsille ja lyhytkasvuisille).

·         Etuosan ensimmäiselle sekä takaosan istuimille johtavien askelmien reunat on kaikki varustettava varoitusraidoin ja käsituet (johteet) nousemisen helpottamiseksi tarvittaessa lisättävä.

·         Tukitankoihin (pysty-) tulee lisätä varoitusraidat törmäysvaaran vähentämiseksi.

·         Keskitilassa oleva pystytanko on poistettava, koska se estää pyörätuolien kääntymisen 180°, joten joissain tapauksissa pyörätuoli on peruutettava bussista ulos; tartuntatuen seisoville voisi järjestää esim. kattolenkein.

·         Keskitilassa saattaisi olla hyödyksi painonappi (h 80 cm), jolla kuljettajan voi kutsua avuksi tarvittaessa.

Lisäksi vammaisneuvosto muistuttaa, että kaikkiin busseihin tarvitaan seuraavasta pysäkistä kertova kuulutus ja näyttö sekä kaikille pysäkeille saapuvasta bussista ilmoittava kuulutus ja näyttö.

Lisätietoja ja asiantuntija-apua antaa Turun kaupungin esteettömyysasiamies Heikki O Haulisto, puh. 050 5114652, heikki.haulisto@turku.fi.

Vammaisneuvoston sihteeri Rita Salviander 5.12.2012:

EhdotusVammaisneuvosto päättää lähettää selostusosan esityksen V-S Bussipalvelut oy:lle muutostoimenpiteitä varten ja joukkoliikennetoimistoon huomioitavaksi mm. vastaisuudessa tehtävien kilpailutuskriteereiden laatimisessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiV-S Bussipalvelut Oy
esiJoukkoliikennetoimisto